Philips Fidelio B97

Radek_J

New member
Dzień dobry.
Proszę o pomoc. Nie mogę sparować suba z belką fidelio B97
3 lata grało i umarło.
Ręczne parowanie zgodnie z instrukcją - brak połączenia i tak wkoło.
Aktualizacja oprogramowania wykonana.
Twardy reset - brak efektów.
Dioda z tyłu suba miga na biało, później gaśnie.
Jakiś serwis na Śląsku polecacie ?

dominn

New member
Bateria wymieniona nowa pasuje pewien idealnie (trzeba tylko trochę kabelki wyprowadzić aby szły od środka a nie bokiem bo się nie mieści w obudowę).

Zamieszczam zdjęcia (na przedostatnim go trochę rozebrałem aby sprawdzić czy jest balancer jak w oryginale).
Podbij gra na baterii, wygląda że ładuje się też ok.
Dam znać za jakiś czas czy wszystko jest w porządku.

Dla potomnych to jest taka bateria Kaj na ostatnim zdjęciu
Proszę o info jak działają te baterie ? Czy kupić je i wymienić samemu i cieszyć się beleczką Czy odesłać na gwarancję i dopłacić i kupić samsunga 990 D? Jak się rozkręca te satelitki ?

GChmurka

Member
Od wymiany działa bez problemu (a wymieniłem tylko tą co padła, w drugiej satelicie siedzi stara bateria)
Akumulatorek za 25zł (aliexpress) lub 60zł z (polski sklep) załałatwia sprawę.

Satelite rozkęca się bardzo łatwo, śruby nie są pochowane pod zaślepkami i widać je gołym okiem, rozkrecasz wszystko co się da aby dojść do aku, wyjmujesz stary, wsadzasz nowy i tyle.
Jak jesteś zadowolony z belki to nie ma sensu wymieniać tylko za pomocą jednego śrubokręta gwiazdki samodzielnie dokonać wymiany baterii, jak chesz nową grajbelkę to jest okazja odzyskać kasę, ale przy satelitach bezporzewodowych i tak prędzej czy poźniej padnie bateria niezależnie od marki...

Dawid95

New member
Właśnie rozkręciłem, 0 problemów.
Jutro przetestuję czy będzie po usb działać bez akumulatora, ale wątpię i na mój nos nie będzie
Jak wpinasz głośnik do belki to kwadratowe złącze moim zdaniem bezpośrednio łączy głośniki satelity z belka + jeszcze ładuje baterie. Przy takim połączeniu satelita nie musi robić połączenia bezprzewodowego tylko na "sztywno" głośniki satelity graja z belki.

Sprawdzić jednak nie zaszkodzi.

Akumulator już kupiony na polskim alledrogo za 65zł (jakiś do zabawek rc).
Nie chce mi się czekać na Aliexpress, wolę mieć we wtorek w paczkomacie i najwyżej oddać za darmo (Smart).

Rozmiar ten sam, polaryzacja pinów ta sama, napięcie to samo, więc na 99% będzie działać (ten biały środkowy przewód to do balancera). Muszę gdzieś tylko upchać drugie zbędne złącze (tamyia) tego akumulatorka ale widzę że jest jeszcze trochę miejsca.
Wyślesz proszę link allegro ? I opiszesz jak wymieniłeś akumulatorki bo u mnie też problem z nimi już wg nie działają poza belka

$kubi

Member
Od wymiany działa bez problemu (a wymieniłem tylko tą co padła, w drugiej satelicie siedzi stara bateria)
Akumulatorek za 25zł (aliexpress) lub 60zł z (polski sklep) załałatwia sprawę.

Satelite rozkęca się bardzo łatwo, śruby nie są pochowane pod zaślepkami i widać je gołym okiem, rozkrecasz wszystko co się da aby dojść do aku, wyjmujesz stary, wsadzasz nowy i tyle.
Jak jesteś zadowolony z belki to nie ma sensu wymieniać tylko za pomocą jednego śrubokręta gwiazdki samodzielnie dokonać wymiany baterii, jak chesz nową grajbelkę to jest okazja odzyskać kasę, ale przy satelitach bezporzewodowych i tak prędzej czy poźniej padnie bateria niezależnie od marki...

Kurde link który podałeś do AliExpress mówi, że nie wysyłają pod podany polski adres. Coś się zmieniło czy się im skonczyl towar i trzeba patrzec kiedy wróci? Inne oferty to już cena "polska".

Druga sprawa jak otworzyć tą satelitke? Odkręciłem 4 śruby i co dalej ?

sPiDeK

Member
Miał ktoś problem z zanikającym dźwiękiem gdy w tv jest całkowita cisza po której przychodzi dźwięk? Powoduje to urwanie początku dźwieku po takiej przerwie, jakby w tej ciszy wyłączał całkiem przesyłanie dźwięku. Widać to bo wtedy na belce wyskakuje PCM. Problem tylko przy oglądaniu tv sat, pewnie jakieś ustawienia. Troche to czasem irytuje

lipa201

New member
Zastanawiam się nad dokupieniem dodatkowych tylnych głośników. Widzę, że belka obsługuje play-fi surround. Czy oznacza to, że będzie ona działać z każdym głośnikiem obsługującym play-fi, czy musi to być głośnik od philipsa? Philips ma już w swojej ofercie tylko TAFS1/10 i nie dość, że jest dość drogi, to dostępny w bardzo małych ilościach. Za to taw6205/taw6505 już nie ma nigdzie.

Mat1990

New member
Pewnego pięknego sierpniowego dnia zabrałem się za malowanie mieszkania. Po 3 dniach gdy wszystko podłączałem do prądu okazało się, że TV Philips 70PUS8535 i Soundbar B97/10 przestały że sobą gadać. Od tamtego czasu zrobiłem wszystkiego rzeczy które przeczytałem w internecie. Mam też inny TV, ale tez Philips 75pml9506. Problem jest ten sam. Cholerstwo nie chce ze sobą gadać po HDMI, po optyku działa, a czasem jak wszytko odłączę i podlacze do prądu to przez jakiś czas działa kulawo, bo tak jakby idzie dźwięk z listwy, ale też z tv i nie działa obsługa jednym pilotem, a po zmianie kilku kanałów, albo do czasu wyłączenia jedndo z urządzeń znowu się nie widzą. Kabel HDMI jest 2.1, zresztą próbowałem kilku różnych. Aktualizacje są najnowsze. Ogólnie beznadziejna sprawa i wszystko po głupim 72h rozłączeniu wszystkiego z prądu. Obwiniam soundbar, bo tv jest inny i robi to samo. Dodatkowo satelitki wpięte do belki ciągle migają na czerwono, więc podejrzewam, że umarły baterie. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak odesłać to na gwarancję.

lipa201

New member
Kurde link który podałeś do AliExpress mówi, że nie wysyłają pod podany polski adres. Coś się zmieniło czy się im skonczyl towar i trzeba patrzec kiedy wróci? Inne oferty to już cena "polska".

Druga sprawa jak otworzyć tą satelitke? Odkręciłem 4 śruby i co dalej ?
Właśnie wymieniłem u siebie, akumulatorki kupione z polskiego sklepu. Masz 4 śruby mocująca obudowę, następnie po zdjęciu obudowy odłączasz baterię i dwa pozostałe kabelki. Odkręcasz śrubę mocującą antenę i 5 (chyba, już nie pamiętam) od głównej pcb, Odchylasz i pod spodem znajdują się jeszcze przewody od głównego złącza z belką (nie trzeba go rozłączać wystarczy odchylić) i pokrywę od baterii zabezpieczoną jeszcze jedną śrubą. Bateria siedzi dość mocno, ale w końcu wyjdzie, wsadzasz nową i składasz do kupy. Przy skręcaniu głównej pcb lepiej upewnić się, czy jest dobrze osadzona, bo przy skręceniu na siłę może się złamać.

Do góry