Mogę w swoim pierwszym poście na tym forum dorzucić co nie co od siebie odnośnie tego modelu. Zaznaczę, że nie jestem znawcą w branży TV i operuje tylko na wrażeniach niedzielnego użytkownika. Jedyne czego oczekiwałem to przyjemnego dla oka obrazu i użyteczności wszystkich jego funkcji bez większych problemów, które niestety się pojawiły:
Problem numer jeden to wątek z początku grudnia w tym poście - przycinające się filmy z dysku HDD. Film 4k, rozmiar około 25-30 GB i niestety przycinanie się. Na szczęście problem rozwiązałem ściągając aplikację ze sklepu play, która dodatkowo umożliwiła mi odtwarzanie polskich napisów. Teraz filmy raczej się nie zacinają, ale jednak zdarza się raz czy dwa na seans chrupnąć.
Problem numer dwa - który trochę mnie wykańcza nerwowo. Problem działania funkcji internetowych na domowym światłowodzie UPC. Testowałem telewizor na internecie Orange z telefonu - wszystko śmigało bez minimalnych problemów. Po podłączeniu TV do internetu domowego Netflix wczytuje film do 24% i pauza, youtube zacina się, wyrzuca błąd rozłączenia z Internetem. Wyszukiwanie głosowe nie działa. Kontaktowałem się z pomocą techniczną Philipsa - zgrywałem im logi - otrzymałem odpowiedź, że telewizor zachowuje stałe połączenie z Internetem i oni nie widzą problemu (mimo że podczas korzystania z youtube autentycznie wywala komunikat o rozłączeniu z Internetem). Zostaje mi powalczyć teraz z UPC, ale oni twierdzą, że wszystkie porty mam odblokowane i nie wiedzą co może być przyczyną. Jedni odbijają piłeczkę do drugich a ja nie wiem co z tym wszystkim zrobić.
Natomiast wszystkie pozostałe funkcje jak obraz, ambilight, dźwięk (korzystam dodatkowo z HiFi podłączonego do TV i jadę na dwa źródła dźwięku), smart menu TV - wszystko jest na poziomie zadowalającym takiego użytkownika jak ja i na nic więcej nie mogę narzekać.
Może mały irytujący aspekt to forma zaślepki na wejścia z tyłu TV. Świetnie, że coś takiego jest ale szkoda że jedno wejście USB nie jest na zewnątrz i chcąc podpiąć pendrive, za każdym razem trzeba tą zaślepkę ściągać - irytujące.