Philips 55pUS7600 test - Philips czyli ciągła walka o doskonałość !

tomeko12

New member
- TVN Player - działa czy nie działa (żona ma tam swoje "serialiki")
Nie działa, ale można oglądać z poziomu KODI, i jest nawet lepiej, bo nie ma reklam.
- jak to jest z tym 4K z dekodera? Ograniczenie sprzętowe czy sofware'owe? Oczywiście dzisiaj mi na tym nie zależy ale nie planuję wymieniać tv co rok / dwa... Chciałbym by służył "dopóki będzie świecił"
Telewizor posiada wszystkie niezbędne komponenty, więc jest to ograniczenie softwarowe. Podobno jakaś aktualizacja ma uruchomić UHD z anteny, ale z Philipsem nigdy nie wiadomo.
- Android TV - co o tym myślicie? W przypadku telefonów producenci porzucają wsparcie i aktualizacje czasami już po wypuszczeniu na rynek... w przypadku flagowców załóżmy po 1.5 roku... Czy z tv nie będzie podobnie? Wydaje mi się, że realna jest groźba: Teraz funkcje smart są ograniczone bo to "early stage" i mało apek itp... ale za 2.5 roku funkcje smart będą jeszcze bardziej ograniczone bo masz za stary sprzęt i Twój TV nie dostał aktualizacji a większośc apek wymaga androida 7...
Myślę, że z Androidem nie będzie tak źle. Jeżeli jakiś producent aplikacji wydaje jakieś oprogramowanie, to będzie dbał, żeby działało i ze względu na popularność platformy Android nie porzuci jej po kilku latach (tak jak to się dzieje obecnie z kilkuletnim sprzętem Smart, w którym coraz więcej nie działa i wszyscy to mają gdzieś...). Zauważ, że obecnie wiele aplikacji jeszcze działa na androidzie 2.3 i problemem są raczej ograniczenia sprzętowe. W przypadki Androida dostępność aplikacji uzależniona jest wyłącznie od widzimisię jej producenta, a nie od widzimisię producenta aplikacji i dodatkowo producenta telewizora, który może stwierdzić, że np. aktualizacja YouTube mu się nie opłaca i właściciel TV zostaje z niedziałającym YT.
Wadą Android TV jest to, że oglądanie TV jest funkcją Androida i stabilność całego TV jest uzależniona od stabilności Androida, a z tym bywa różnie, choć jest poprawa.
- Czy netflix działa w 4k?
Tak.
- Rozumiem,***że YT 4k nie zadziała... a jak to jest w innych tv? Ten sam problem?
Niestety ten model nie posiada dekodera VP9 użyanego przez YouTube, więc nie...

pepis2008

New member
Uruchom w kodi zdalne Zarządzanie. Podłącz się z PC po IP tv i zwieksz głośność wirtualnym pilotem. Opcja według mnie lepsza. Telefon z androidem zainstaluj kore kodi czyli pilota i zwieksz głośność. Też miałem ten problem a nie znalazłem Przycisku na pilocie tv Odpowiedzialnego za zwiększenie głosu w kodi.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Ok dzieki sprawdze wieczorem,jak bede w domu :)

zioolek

New member
Nie działa, ale można oglądać z poziomu KODI, i jest nawet lepiej, bo nie ma reklam.

Telewizor posiada wszystkie niezbędne komponenty, więc jest to ograniczenie softwarowe. Podobno jakaś aktualizacja ma uruchomić UHD z anteny, ale z Philipsem nigdy nie wiadomo.

Myślę, że z Androidem nie będzie tak źle. Jeżeli jakiś producent aplikacji wydaje jakieś oprogramowanie, to będzie dbał, żeby działało i ze względu na popularność platformy Android nie porzuci jej po kilku latach (tak jak to się dzieje obecnie z kilkuletnim sprzętem Smart, w którym coraz więcej nie działa i wszyscy to mają gdzieś...). Zauważ, że obecnie wiele aplikacji jeszcze działa na androidzie 2.3 i problemem są raczej ograniczenia sprzętowe. W przypadki Androida dostępność aplikacji uzależniona jest wyłącznie od widzimisię jej producenta, a nie od widzimisię producenta aplikacji i dodatkowo producenta telewizora, który może stwierdzić, że np. aktualizacja YouTube mu się nie opłaca i właściciel TV zostaje z niedziałającym YT.
Wadą Android TV jest to, że oglądanie TV jest funkcją Androida i stabilność całego TV jest uzależniona od stabilności Androida, a z tym bywa różnie, choć jest poprawa.

Tak.

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Dam mu szansę :). Nie chcę czekać kolejne pół roku na nowy model bo tak można w nieskończoność a żona już***się upomina o nowy ;-)... Jednak ponieważ***jest bardzo dużo zastrzeżeń do niego tutaj na forum to zamówię przez internet i w razie czego mam 2 tygodnie na oddanie...

A ten X8505C - wygląda ok... ale jak miałbym rezygnować z Ambi to chyba będę szukał "półkę niżej"...

accu

New member
Bez reklam
Dzięki za Wasze odpowiedzi. Dam mu szansę :). Nie chcę czekać kolejne pół roku na nowy model bo tak można w nieskończoność a żona już***się upomina o nowy ;-)... Jednak ponieważ***jest bardzo dużo zastrzeżeń do niego tutaj na forum to zamówię przez internet i w razie czego mam 2 tygodnie na oddanie...

A ten X8505C - wygląda ok... ale jak miałbym rezygnować z Ambi to chyba będę szukał "półkę niżej"...

Witam uprzejmie,

Cierpliwość jest cenną zaletą .:neutral:

A może warto poczekać do jesieni 2016 r. na telewizor firmy TP Vision z logo Philips , ale już wykonany w technologii OLED .;) Niestety jest jedna przeszkoda , tj . cena jaką przyjdzie zapłacić
za tą nowość . Ale marzenia nic nie kosztują , więc "bujam w obłokach" .

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

Cavallino

Banned

W mediamarktach masz miesiąc, niezależnie w jaki sposób kupiłeś tv.
A cena często w promocji niższa niż w internetach.

Ja kupiłem tak 7170, 500 zł taniej niż u konkurencji, jakiejkolwiek.

donmikers

New member
Mam pytanko, jak połączyć ten TV z JBL SB400 ? Na szybko podłączyłem po HDMI ale JBL nie grał z TV, z iPhonem po BT działa ?

zioolek

New member

Tak.

Witam uprzejmie,

Cierpliwość jest cenną zaletą .:neutral:

A może warto poczekać do jesieni 2016 r. na telewizor firmy TP Vision z logo Philips , ale już wykonany w technologii OLED .;) Niestety jest jedna przeszkoda , tj . cena jaką przyjdzie zapłacić
za tą nowość . Ale marzenia nic nie kosztują , więc "bujam w obłokach" .

accu

To prawda, że to cenna zaleta... Swojej cierpliwości nie mam jednak nic do zarzucenia. TV nie mam już od kilku lat a do 7600 przymierzałem się od premiery ;-)... Serie 8000 i 9000 to już nie dla mnie ;)... TV już zamówiony w dobrej cenie - jak będzie się często zawieszał itp to po prostu wróci do sklepu a ja potraktuje to jako swego rodzaju test i upewnienie się czy ten Ambilight jest warty zachodu...

a OLEDy - świetna sprawa. nie mniej, technologia potrzebuje jeszcze trochę czasu by stała się***tańsza w produkcji...

marmac500

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie wiem co jest grane ale - Kodi odtwarza tylko poklatkowo materiały 4k, VLC z kolei wogóle ich nie łyka (informacja "brak wspomagania sprzetowego" ) wbudowamy odtwarzacz za to smiga aż miło z tymi samymi plikami. Wszystko z dysku sieciowego NAS 2TB.

nadal

New member
Witam uprzejmie,

Jak telewizor koniecznie z Ambilight to moim skromnym zdaniem najlepiej zaczekać na następcę
telewizora Philips 55PUS7600/12 , to jest na telewizor Philips 55PUS7601/12 , który powinien
być dostępny w pierwszym półroczu 2016 r.(będą istotne zmiany w stosunku do poprzednika)
Albo proszę skierować swoją uwagę na serię telewizorów Ultra HD firmy Sony X8505C , która
cechuje się bardzo dobrą jakością obrazu w stosunku do ceny , którą trzeba zapłacić za telewizory z
tej serii .:neutral:
Lub proszę spojrzyj na telewizor Philips 55PUS8601/12 . Jest wątek na forum poświęcony temu modelowi ,
tyle , że "trochę" kosztuje .

accu

czy dobrze czytam z Twoich info o modelach 2016, że 7601/12 będzie tylko 65 cali ???
przymierzam się do 55 cali, 3 stronny ambilight i matryca 100Hz - co mnie czeka w takim razie ??? - 7101 lub 7181 ???, a może jadnak będzie 7601 55 cali ???

accu

New member
Bez reklam
czy dobrze czytam z Twoich info o modelach 2016, że 7601/12 będzie tylko 65 cali ???
przymierzam się do 55 cali, 3 stronny ambilight i matryca 100Hz - co mnie czeka w takim razie ??? - 7101 lub 7181 ???, a może jadnak będzie 7601 55 cali ???

Witam uprzejmie,

Niestety , ale wygląda na to , że telewizora Philips 55PUS7601/12 nie będzie w ofercie sprzedażowej .
Choć prototyp taki był wystawiony o ile pamiętam na CES w Las Vegas 2016 nieoficjalnie .-->patrz :
www.hdtv.com.pl/forum/1239023-post2.html
Seria 7601 miała być w wielkościach przekątnych ekranu 48" , 55" i 65" .

W ciągu roku wiele jednak może się wydarzyć , to kto wie .:neutral:

accu

Ostatnia edycja:

f.5

New member
Panowie nie wiem czy pytanie bedzie głupie. nie jestem w temacie.
Posiadam ten tv od Wigilii 55 cali jestem bardzo zadowolony.
nic na razie mi sie nie iwiesza lecz oglądam tylko n-kę
teraz pragnę go podpiąc pod internet.

jest to miejsce gdzie mam 2 opcje internetu
po kablu orange 20 Mb/s
lub radiowo podobno 40 Mb/s

czy są jakies mininmalne wartośc transferu dla tv aby obraz był płynny w zasadzie mało korzystam z internetu ale moze się to zmieni???
Dziękuję za odpowiedz

arti1906

New member
Mam problem z zainstalowaniem w kodi repository.sd-xbmc.org-2.0.0.zip na tv 48pus7600 , pisze że wtyczka jest niekompatybilna, czy komuś się udało to zainstalować??

zioolek

New member
Dzisiaj wieczorem otrzymałem swój 55" PUS7600/12... wrażenia:
- Nawigacja - touchpad słabiutki. Szczególnie w przeglądarce. Tutaj jednak samsungowe rozwiązanie i jego "pointer" zdecydowanie wygodniejszy...

- Ambilight - genialna sprawa! żaden inny "wodotrysk" nie sprawia takiego fajnego efektu... ale telewizor wróci jednak chyba do sklepu... po ok 20 minutach wifi się rozłączyło i TV postanowił się już więcej nie połączyć... Nie pomogły typowe "Windowsowe metody" typu wyjmowanie wtyczki z tv, routera, lodówki, pralki itp...;-). TV cały czas "wisi" na "Wyszukiwanie sieci Wi-FI"...

TV ma soft z 08.12/2015 (z takim przyszedł - nie zdążyłem zaktualizować).

TV zamienił mi się w drogą***ambilampkę bo bez netu nie mam po co Go włączać :)... Ma ktoś jakieś***pomysły? Nie mogę znaleźć opcji do przywrócenia ustawień***fabrycznych...

EDIT:
Dogrzebałem się wreszcie do ustawień fabrycznych i teraz ponownie instaluje tv

EDIT 2:
Ponowna reinstalacja nie przyniosła poprawy...

Ostatnia edycja:
Do góry