Kolego nie pisz bzdur ! Udzielasz komuś rady a nie masz pojęcia co piszesz .Kontrast dynamiczny ma wpływ na zachowanie czerni i skoki jasności w ciemnych scenach ,nie ma wpływu na ziarnistosc obrazu .Pamietaj ze wiele filmow na B.R ma celowe ziarno i nie jest to winna telewizora !
Nie mam zamiaru się kłócić, bo mam ten model TV i widzę co jak...
Sam nie korzystam z dynamicznego kontrastu, bo właśnie mi powoduje ziarnistość ekranu, więc spokojnie
a co do tej czerni i skoków jasności to w tym tv ta opcja w ogóle się nie sprawdza... Niech każdy sam sprawdza co u niego jest dobre, aby obraz mu jak najlepiej pasował, a włączanie rzeczy, które niby mają pomóc nie zawsze się sprawdza
Trochę poczytałem o tym TV i wiem co mówię
W nim jest bardzo ważne ustawienie kolorów i gamy, żeby uzyskać jak najwierniejszy oglądany obraz. A resztę dopalaczy tak naprawdę wtedy można wyłączyć. (mam zmienione już ustawienia TV względem tych co podawałem wcześniej).
A co do filmów BR i ogólnie hd, to jeśli wiesz coś na temat TV to musisz przyznać rację, że do oglądania takiego materiału powinno się wyłączyć wszelkie wspomagacze a wtedy na takim materiale dobrze ustawiony TV (w miarę dobrze ustawione kolory,itp.) pokazuje swoje możliwości...
Peace!
PS. Jeszcze raz podpowiadam, najpierw
wyłączcie sobie wszystkie wspomagacze, włączcie film BR/HD i starajcie się ustawić obraz za pomocą kolorów (typowe barwy trzeba delikatnie zmodyfikować) i gamma (najlepiej +1 lub +2), wyjściowo ustawcie podstawowe opcje np: kontrast wideo 90,jasność 50,kontrast backlight 55,kolor 50) i dopiero teraz ustawiajcie obraz według siebie na filmie BR,HD.
To dla tych, którzy chcą się zbliżyć do naturalnych barw w tym TV.