Witam,
Zastanawiam się może komuś się udało odtworzyć film z karty SD?
Pozdrowienia .
Skalowanie do 720p nie ma nic wspólnego z wypełnianiem całego ekranu lub nie (czarne pasy). Skalowanie oznacza jedynie podniesienie rozdzielczości pliku wejściowego, ale nie zmianę jego proporcji obrazu. Właśnie ze względu na różne proporcje obrazu w poszczególnych plikach video jedne są wyświetlane z pasami, a inne wypełniają ekran w całości.Zastanawiam się dlaczego filmy w formacie DVD odtwarzane przez odtwarzacz ze skalowanie do 720p, podłączone do X10 przez HDMI są wyświetlane z pasami a niektóre divixy idą na pełnym ekranie?
Skalowanie do 720p nie ma nic wspólnego z wypełnianiem całego ekranu lub nie (czarne pasy). Skalowanie oznacza jedynie podniesienie rozdzielczości pliku wejściowego, ale nie zmianę jego proporcji obrazu. Właśnie ze względu na różne proporcje obrazu w poszczególnych plikach video jedne są wyświetlane z pasami, a inne wypełniają ekran w całości.
Nie będzie różnicy , ponieważ telewizor dostanie informacje dot.formatu 16:9 i sam automatycznie dostosuje format.O!Play'u mam ustawiony na 16:9 więc pewnie nie będzie różnicy między Auto a 16:9 na TV.
I bardzo dobrze, u mnie też niedługo stuknie 1000h zmian w czerni, powidoków nie widać, jeśli są to znikają.Mojemu X10Y '42 stuknęło 1000h. Żadnych powidoków, buczenia, bzyczenia i innych zauważalnych i opisywanych na tym forum mankamentów. Podpięty pod dekoder HD kablówki + WD TVlive. Format obrazu 16x9. Nigdy nie przejmowałem się żadnym dopalaniem, wypalaniem, czarnymi pasami ect.
Od początku na ustawieniach:
rodzaj obrazu - KINOWY
kontrast - 42
jaskrawość - 0
kolor - 30
ostrość - 0
balans bieli - CIEPŁY
sterowanie kolorami - WYŁĄCZONE
tryb ECO - WYŁĄCZONY
P-NR - WYŁĄCZONE
Przyłączam się do pytania. Bo też nie wiem jak to zrobić. Gdy dekoder był podłączony przez SCART to włączenie dekodera powodowało automatyczne przełączenie wejścia natomiast po HDMI już tak nie ma.P.S. mozna gdzies ustawic zeby TV wlanczal sie na ktoryms z kanalow AV ??
Mojemu X10Y '42 stuknęło 1000h. Żadnych powidoków, buczenia, bzyczenia i innych zauważalnych i opisywanych na tym forum mankamentów. Podpięty pod dekoder HD kablówki + WD TVlive. Format obrazu 16x9. Nigdy nie przejmowałem się żadnym dopalaniem, wypalaniem, czarnymi pasami ect.
Od początku na ustawieniach:
rodzaj obrazu - KINOWY
kontrast - 42
jaskrawość - 0
kolor - 30
ostrość - 0
balans bieli - CIEPŁY
sterowanie kolorami - WYŁĄCZONE
tryb ECO - WYŁĄCZONY
P-NR - WYŁĄCZONE