Mnie również wydaje się, że z ta czernią to tylko sianie fermentu lub "breaking foam in a spoon of water", zrozumiałym chyba jest, że telewizor, tak jak wszystko inne z upływem czasu się zużywa więc i parametry obrazu będą się zmieniały, a to, że inżynierowie z Panasonica przewidzieli i zaprojektowali TV w ten sposób, że skokowo ponoc podnoszą napięcie w komórkach, to tylko dla naszego dobra, by zniwelowac w pewien sposób proces zużywania luminoforu i utrzymac parametru obrazu na zbliżonym poziomie jak najdłużej, to jedna kwestia, druga to taka, że niema ideałów, oko ludzkie przyzwyczaja się do obrazu (w PDP oczywiście genialnego z uwagi na np naturalne kolory itp). A tak pozatym, kupiłem rodzince 3 lata temu Panasonica PV70 czy jakoś tak, gra całymi dnia, obraz ciągle genialny,czarny jest oczywiscie nadal, nie zrobił sie biały, bez powidoków i innych bzdur wyssanych z palca i nikt mi nie wmówi, że na LCD obraz jest ladniejszy, bo nie jest, za to obraz na LCD z czasem to dopiero traci na "jakości" (bo o jakości obrazu na LCD bym wolal nie mówic, bo też mam Bravie), jak lampa podświetlajaca matryce przygasa.