phoba napisał:
Dla 50" przekątna to akurat 127, a nie 129cm
Wszystkie te dane znam, ale nie polieczę sobie 2 niewiadomych (przyprostokątne), mając tylko 1 daną (przeciwprostokątną). Poza tym producenci stosują różne sztuczki więc skąd mam pewność, że przekątna 50" to wymiar samego panela, czy z plastikami??
Zależy ma informacji o szerokości plastików na 4 bokach.
do ROBIW - Twoja informacja jest tak samo bardzo mądra jak i bezużytaczna. Po pierwsze - przekątna panela 50" (wg danych na stronie Panasonica) ma 127 a nie (jak piszesz) 129 cm. Po drugie - nie każdy musi znać i utrzymywać bliskie stosunki z Pitagorasem.
PHOBA - Nie mam możliwości zmierzenia interesujących Cię wartości, ale korzystając z informacji ROBIW, danych ze strony Panasonica oraz z kalkulatora wychodzi, że w modelu 50" panel ma wymiary 110,7 x 62,3 cm, boczne ramki mają po 5,15 cm, górna pewnie tyle samo, więc pod ekranem zostaje (razem z błyszczącą ramką) 9,45 cm.
Odpowiednio dla 42" - panel 92,4 x 51,9 cm, ramki boczne i górna po 5,25 cm, pod ekranem (razem z błyszczącą ramką) 8,95 cm.
To tyle, jesli chodzi o wyliczenia matematyczne, może ktoś to zweryfikuje ze stanem faktycznym ....
P.S. Do wyliczeń wziąłem dane ze strony Panasa przekątna 50" - 127 cm, a dla 42" - 106 cm