Panasonic seria VT20 (TX-P50VT20) test y, opinie etc...

slimak

New member
Bez reklam
Na podstawie tego podręcznika będziesz wiedział że np Panasonic manipuluje gazem/plazmą (jego stabilnością) a nie luminoforem.

No co Ty, a ja myślałem, że co 200h przychodzi technik i wyskrobuje stary i wciera nowy luminofor w panel. :hihi:

Kolejny raz na moją odpowiedź, że 2+2=4 odpowiadasz, że nie mam racji, bo przecież każdy wie i jest mnóstwo przykładów itp. itd., że -2+2=0. Poddaje się. Każdy, kto chce przeczyta i przyzna mi rację lub Tobie.

Pozdrawiam

Yaqza

New member
Po długim czasie przyglądania się telewizorom, czytania testów i przeglądania opinii zdecydowałem się wreszcie na plazmę Panasonica - v20 albo vt20. Czy różnice między tymi modelami jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu 2D są na tyle duże, aby zainwestować w VT20? 3D nie jest dla mnie póki co priorytetem - za mało źródeł do wykorzystania, mimo że Sony stara się promować tę technologię za sprawą PS3. Będę wdzięczny za odpowiedź. Wcześniej przeszukałem forum, ale nie znalazłem niczego konkretnego w temacie porównania tych dwóch sprzętów.

hojlo1

New member
Bez reklam
Panasonic TX-P50VT20/ TX-P50VT20B/ 50VT20 3D TV Review
(przepuścić przez translator...)

Nie jest to odosobniona opinia.

Wypada że na dzisiaj to "flagowa" plazma (będąca w sprzedaży).

Bawiłem się ją (wyłącznie 2d i to wieczorem) przez kilka godzin (u klienta - podłączaliśmy wszystkie źródła) i w stosunku do np. serii "G" widać od razu różnicę.
Jednak co do serii "V" zgodzę sie ze masz dylemat.
Widziałem w akcji obydwa TV w warunkach domowych, ale osobno i chyba tylko bezpośrednie starcie by coś wyjaśniło.
Dla mnie obydwa chodziły b.dobrze
Generalnie (zapewne wiesz) niby to samo (oprócz 3d), ale jak z wykonaniem(?):
Produkty - Porównaj produkty - Panasonic Polska

Ps - mam nadzieję ze sie pochwalisz po zakupie i będziesz w pełni korzystał z z Tv (bez "voodoo"lejstwa poprzednika) . ;)

Ostatnia edycja:

Yaqza

New member
Dzięki za linka - przyznanie tej plazmie tytułu "Reference Level" daje do myślenia. Dogrzebałem się też w niniejszym wątku do porównania vt i v. Ale jakby nie spojrzeć 1200 zł różnicy to nie w kij dmuchał, choć tutaj w większości zapłacę za dwie pary okularów i opcję 3D. Ta zagwozdka wymaga ponownego przyjrzenia się sprzętom w akcji. A tak z innej beczki, jakiś czas temu byłem w Media Markt u mnie w Radomiu, i choć VT20 dumnie wisi na ścianie, i nadawano na nim film 3D, to... nie zapewniono okularów do jego oglądania. I taka sytuacja utrzymywała się przez jakiś miesiąc. Fantastyczne podejście, prawda? Nie wiem jak jest teraz, ale trzeba się będzie przekonać i pomęczyć obsługę.

turzol

Member
Dzisiaj odbieram w końcu zamówioną plazme VT20 w wersji 42cali.
Mam pytanie czy w kartonie znajdę kabelek HDMI?
Jeśli nie to czy ktoś może napisać opinie o oryginalnych kabelkach HDMI panasonica?
Znalazłem dzisiaj takowy w realu w Katowicach w cenie 59zł za 1,5m

oznaczenie kabla RP-CDHS15

Kabelek jest w specyfikacji HDMI v1.4 jeśli dobrze wyczytałem

Sam sobie odpowiem bo TV już w domu . Przewodu HDMI nie ma w komplecie z telewizorem. Była para okularów 3D i adapter WiFi ale to akurat Panasonic dokłada do serii VT20.
Przy okazji zakupiłem 2 szt. przewodu HDMI v1.4 firmy Panasonic o oznaczeniu RP-CDHS15

panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/HDMI/RP-CDHS15/overview/5356400/index.html

Mały hint: w sieci real,- cena za ten przewód w promocji 49,95zł za szt. więc myślę ze warto :)

peterka1000

Member
Bez reklam
Nie para tylko jak już dwie pary okularów , tak dla wyjasnienia . :) Panasonic dokłada dwie pary okularków 3D ,adapter WIFI , przedłużacz dla WiFi po kabelku USB , dwie bateryjki do pilota i dwa filtry ferrytowe ( to tak dla uściślenia ) :)

turzol

Member
Nie para tylko jak już dwie pary okularów , tak dla wyjasnienia . :) Panasonic dokłada dwie pary okularków 3D ,adapter WIFI , przedłużacz dla WiFi po kabelku USB , dwie bateryjki do pilota i dwa filtry ferrytowe ( to tak dla uściślenia ) :)

:) Mój błąd, oczywiście masz racje. 2 pary okularów

Na poprzedniej podstronie pytał ktoś o porównanie VT20 do Pionka Kuro

Zdjęcia porównujące TX-P50VT20 (po lewej) vs Kuro 5090H (po prawej)

Fotki nie są mojego autorstwa, znalezione na hifi-forum.de w temacie o VT20

Antałek

New member
Mam pytanie do uzytkownikow VT20. Czy podczas codziennej eksploatacji telewizora dostrzegacie opisywany problem z wyswietlaniem sygnalu 50hz?

Pozdrawiam

Powiem tak, niczego złego się nie dostrzega przy 50 Hz jak i wyświetlając w trybie kinowym 24p i 25p itd, gdy oglądasz normalny sygnal nadawany przez polską telewizję.
Jest to kolejny sztuczny wymysł kilku użytkowników z tego forum (szczególnie jeden egzaltowany dużo pisał na tym forum, potem rzekomo sprzedał tego panasonica - bo LCD-ki są bezbłędne, a następnie znowu kupił panasonica bo jest najlepszy, a LCD-ki są już bee...).
Znajdziesz o kogo chodzi.

Problem jest sztucznie wywołany i nie ma nic wspólnego z telewizorem, bo po części wynika z samego kodowania sygnału. To podawane następne mity i zabobony.

Ale problem jest, jednak polega na czymś zupełnie innym i ma swoje żródło w historycznym system telewizyjnym oraz systemie filmowaniu obrazów dla kina.

A tutaj masz doskonałe wyjaśnienie kolegi >arte< (któremu dziękuję za te informacje)
dalej tekst kolegi arte:
Witajcie,

Od długiego czasu zaglądam na to forum i nie raz widziałem/czytałem jak niezrozumiałe są dla wielu techniki wyświetlania obrazu. Czasem miałem ochotę usiąść, zebrać wszystko razem i napisać coś konkretnie. Jednak nigdy nie znalazłem dość czasu i siły by to uczynić. Rozumiem, że to wszystko jest dosyć skomplikowane i nie każdy ma styczność z produkcją obrazu, zaś aby wytłumaczyć wszystko laikowi, trzeba powoli i systematycznie.

No i nie napisałem, ale napisał ktoś inny. Bardzo dobry tekst z Chipa, opublikowany na Onecie. Może nie wszystko to co chciałem napisać, ale też kilku rzeczy bym pewnie nie zawarł, bo technika tak pędzi naprzód.

Zatem poniżej wklejam ten wspomniany tekst.

Arte

fkn.pl/4,0,1553743,1,1,artykul.html

Co naprawdę potrafi współczesna technika TV

CHIP.PL/Adrian Kubacki/30.04.2009 08:28

Największy kłopot nowoczesnym płaskim telewizorom – zarówno wykonanym w technologii LCD, jak i tym plazmowym – sprawia poprawne przedstawianie ruchu. Producenci starają się uporać z tym, stosując różnorodne rozwiązania, jednak nie każde z nich okazuje się skuteczne. Pokazujemy, na czym polegają trudności i jak próbuje się je przezwyciężyć.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hojlo1

New member
Bez reklam
Artykuł znam, ale stary ("gdyba" o 600Hz, a to już standard).
Facet nie wie o co w PDP chodzi (z odświeżaniem).

Panasonic w serii "VT" tę metodę stosuje:

...i faktycznie przy 50Hz coś przedobrzył (sygnalizowane na specjalistycznych stronach).
Jednak przy normalnym oglądaniu efekt "błędu" praktycznie niezauważalny.

Ostatnia edycja:

slimak

New member
Bez reklam
Panasonic w serii "VT" tę metodę stosuje:

Wydawało mi się, że tak robią serie G, V w 2010.
VT, GT mają krótkie błyski niskiej jasności (1,2) przeniesione na koniec. Tak przynajmniej twierdzą reklamy Panasonica.

...i faktycznie przy 50Hz coś przedobrzył (sygnalizowane na specjalistycznych stronach).
Jednak przy normalnym oglądaniu efekt "błędu" praktycznie niezauważalny.

Cały czas eksperymentują.
2008 50Hz=50Hz 50Hz+IFC=60Hz
2009 50Hz=50Hz 50Hz+IFC=50Hz
2010 50Hz=50Hz 50Hz+IFC=60Hz

Niestety panele są projektowane na 60Hz (Japonia, USA) a potem próbują dostosować to elektroniką do Europy.

Pedro81

New member
Kolego "Antałek" już mu tak nie ciśnij, osobiście się przekonał, że mimo wad Plazma Panasa VT20 i tak o głowę pobiła LCDka. Ja w poniedziałek kupuje, wiec sam ocenie ;-) a czytam od paru tygodni kilka postów. he he

motobartcompany

New member
Mam pytanie do uzytkownikow VT20. Czy podczas codziennej eksploatacji telewizora dostrzegacie opisywany problem z wyswietlaniem sygnalu 50hz?

Pozdrawiam

Jako użytkownik V20 zauważam problemy z sygnałem 50hz.
Przeglądnij temat od samego początku. Kilka osób też te problemy zauważa.

Fałszywe kontury, zjawy przy ruchu kamery, tęcze na ludzkiej skórze.

64 strony tematu na AV Forums UK

Panasonic VT20 Owners blur & pan shot issues - part 1 - AVForums.com

AV forums US
Google Tłumacz

hojlo1

New member
Bez reklam
slimak - o czym Ty teraz "piszesz"?

Przedstawiłem rysunek (z oryginalnego patentu) działaniu subifeld w VT.

Objaśnię - to jest subfield przy 50Hz na wejściu.
Jak widać podzielili na pól i wtedy max jasność wynosi 50Hz*12sub = 600Hz.
Przy 60Hz nic nie kombinowali (10sub bez podziału).

Każdy producent (nawet model) może mieć inne podejście do "subfield".

slimak

New member
Bez reklam
slimak - o czym Ty teraz "piszesz"?

slimak napisał:
Wydawało mi się, że tak robią serie G, V w 2010.
VT, GT mają krótkie błyski niskiej jasności (1,2) przeniesione na koniec. Tak przynajmniej twierdzą reklamy Panasonica.

To była dygresja. Z wykresu można odczytać nie tylko jak działa dopasowanie 10/12 subfield, ale i kolejność/siłę rozbłysków.

Górny wykres dla „inne Panasoniki”, dolny dla VT (GT jeszcze wtedy nie było).
p_3d_img04.jpg

Google Tłumacz

hojlo1

New member
Bez reklam
...ale fotki (opisy) co dajesz dotyczą całkiem czego innego.

Problem 50Hz (nie ma tego przy 60Hz i 24Hz) dotyczy odmiennego działania subfield właśnie przy 50Hz.
Coś przedobrzyli.
Ja generalnie się nie spotkałem z tym efektem, ale te modele widziałem tylko okazjonalnie (przez parę godzin).
Może się okazać że kombinacja ustawieniami/poprawiaczami ten problem uwidacznia, lub maskuje.
Sądzę że jak to na forach (często coś jest wyolbrzymiane), ale(?).:?:

Ostatnia edycja:

darekguma

New member
Bez reklam
:) Mój błąd, oczywiście masz racje. 2 pary okularów

Na poprzedniej podstronie pytał ktoś o porównanie VT20 do Pionka Kuro

Zdjęcia porównujące TX-P50VT20 (po lewej) vs Kuro 5090H (po prawej)

Fotki nie są mojego autorstwa, znalezione na hifi-forum.de w temacie o VT20
na 1 i 2 zdjeciu Panas jest rzeczywiście po lewej stronie lecz na 3 i 4 autor zgrabnie zamienił tv i widac na nich (przynajmniej na zdjeciach) że Kurak jest nadal pionierem w czerni i szczegółach w ciemnych partiach obrazu. Zobaczymy co przyniesie rok 2011.

darekguma

New member
Bez reklam
Od siebie moge dodać że miałem okazję oglądać w warunkach domowych VT 20 i z przykrością muszę przyznać że deklasuje mojego panaska G15 pod każdym wzgledem. Jest progres, aby tak dalej.

slimak

New member
Bez reklam
...ale fotki (opisy) co dajesz dotyczą całkiem czego innego.

Aaaaaa znowu się zaczyna. ;-)
Wiem dlatego napisałem że to dygresja .

Pozdrawiam.

-----------------------------------------------------------------------------

Tutaj na fotkach jest widoczny problem przy sygnale 50Hz

panasonicpc.jpg

10 subfield(60Hz), linie z czarnymi kropkami przedstawiają metodę modyfikacji do 12 subfield.

Po modyfikacji 12 subfield(50Hz) będzie wyglądało tak?
64ccf3123b9cf050.jpg

P.S. Uwaga dygresja. Cały czas mi nie pasuje, że 1 Field kończy się wysokim light emission.

Ostatnia edycja:

hojlo1

New member
Bez reklam
darekguma - dzięki za spostrzegawczość (właśnie byłem trochę zszokowany że Panasonic czarniejszy). ;)

motobartcompany - też dzięki, bo jeżeli tego nie można wyeliminować, to raczej dyskwalifikacja dla tego modelu (i innych bazujących na takiej obróbce) :sad:

Do góry