Mam pytanie do uzytkownikow VT20. Czy podczas codziennej eksploatacji telewizora dostrzegacie opisywany problem z wyswietlaniem sygnalu 50hz?
Pozdrawiam
Powiem tak, niczego złego się nie dostrzega przy 50 Hz jak i wyświetlając w trybie kinowym 24p i 25p itd, gdy oglądasz normalny sygnal nadawany przez polską telewizję.
Jest to kolejny sztuczny wymysł kilku użytkowników z tego forum (szczególnie jeden egzaltowany dużo pisał na tym forum, potem rzekomo sprzedał tego panasonica - bo LCD-ki są bezbłędne, a następnie znowu kupił panasonica bo jest najlepszy, a LCD-ki są już bee...).
Znajdziesz o kogo chodzi.
Problem jest sztucznie wywołany i nie ma nic wspólnego z telewizorem, bo po części wynika z samego kodowania sygnału. To podawane następne mity i zabobony.
Ale problem jest, jednak polega na czymś zupełnie innym i ma swoje żródło w historycznym system telewizyjnym oraz systemie filmowaniu obrazów dla kina.
A tutaj masz doskonałe wyjaśnienie kolegi >
arte< (któremu dziękuję za te informacje)
dalej tekst kolegi arte:
Witajcie,
Od długiego czasu zaglądam na to forum i nie raz widziałem/czytałem jak niezrozumiałe są dla wielu techniki wyświetlania obrazu. Czasem miałem ochotę usiąść, zebrać wszystko razem i napisać coś konkretnie. Jednak nigdy nie znalazłem dość czasu i siły by to uczynić. Rozumiem, że to wszystko jest dosyć skomplikowane i nie każdy ma styczność z produkcją obrazu, zaś aby wytłumaczyć wszystko laikowi, trzeba powoli i systematycznie.
No i nie napisałem, ale napisał ktoś inny. Bardzo dobry tekst z Chipa, opublikowany na Onecie. Może nie wszystko to co chciałem napisać, ale też kilku rzeczy bym pewnie nie zawarł, bo technika tak pędzi naprzód.
Zatem poniżej wklejam ten wspomniany tekst.
Arte
fkn.pl/4,0,1553743,1,1,artykul.html
Co naprawdę potrafi współczesna technika TV
CHIP.PL/Adrian Kubacki/30.04.2009 08:28
Największy kłopot nowoczesnym płaskim telewizorom – zarówno wykonanym w technologii LCD, jak i tym plazmowym – sprawia poprawne przedstawianie ruchu. Producenci starają się uporać z tym, stosując różnorodne rozwiązania, jednak nie każde z nich okazuje się skuteczne. Pokazujemy, na czym polegają trudności i jak próbuje się je przezwyciężyć.