Najlepiej w taki sposób jaki najbardziej cieszy Twoje oko. Możesz też spróbować ustawienia z tego linku:
http://www.flatpanelshd.com/review.p...&id=1279623234
A propos buczenia/bzyczenia. Wczoraj siedziałem przy kompie i wiatrak buczy zdecydowanie bardziej niż w V20. Mnie osobiście, na razie przynajmniej, to nie przeszkadza. Wręcz jest niesłyszalne (mowa o V20, nie kompie).
Mam tylko nadzieję, że jeśli ktokolwiek słyszy buczenie, to tylko przy cichych scenach... No bo jeśli przy głośnych, to... współpczuje.
Najlepiej w taki sposób jaki najbardziej cieszy Twoje oko. Możesz też spróbować ustawienia z tego linku:
I tak jest właśnie - jak cały czas powtarzam - że to bzyczenie zależy chyba od danego egzemplarza a dokładniej od (tak jak piszesz) modułu zasilania? I nie chcę bronić tego tv, ale ja u siebie praktycznie nic nie słyszę. Nawet wczoraj na siłę starałem się wieczorem wsłuchać i stwierdziłem że bardziej słyszę "piszczenie ciszy w uszach" czy "cykanie" zegarka niż sam tv. Oczywiście nie twierdzę,że jest w 100% cichy i nie neguję że są osoby u których to jest nasilone. Całe szczęście również nie widzę u siebie opisywanego w innym wątku GG - no poprostu nie mam. Na grach nie sprawdzałem, bo i tak twierdzę że do kompa, to przezmaczenie ma monitor klasyczny a nie tv i to plazma. Podkreślam - widoczną wadą jest ( i to nie zawsze) "pływający kontur" i nie wiem od czego jest zależny, bo nie wszędzie występuje.Mój 42V20 wydaje jazgotliwy dźwięk, którego natężenie zmienia się w zależności od wyświetlanego obrazu (na ogół jaśniejsze sceny = głośniej), hałas wydobywa się z modułu zasilania panelu, wentylatory nie generują u mnie słyszalnego szumu. Zgłosiłem usterkę w serwisie Panasonic'a, przyjechał technik, wymienił moduł na inny i było jeszcze gorzej, więc wstawił oryginalny. Stwierdził, że "ten typ tak ma" i trzeba się z tym pogodzić. Ja nie mogę, słyszę ten jazgot w tle nawet z 3 - 4 metrów. Porażka. Dla mnie to największa wada tego TV. Serwis Panasonic'a rozkłada ręce, jestem rozczarowany podejściem. W karcie naprawy napisali: "Sprawdzenie sprzet sprawny .Praca odbiornika nie odbiega na niekorzyśc od innych egzemplarzy tego rodzaju.".
jak u Was działa tryb „auto” w ustawieniach proporcji obrazu? Według instrukcji obsługi powinien automatycznie dopasowywać tryb wyświetlanego obrazu likwidując czarne pasy (mówiąc w dużym uproszczeniu). U mnie automatyka (automatyczne rozszerzanie obrazu) działa tylko wtedy kiedy jest podawany sygnał rozszerzonego obrazu (TVN24, C+, Ale Kino itp.). Niestety obrazy 4:3 puszczone w tzw. letterboxie (pasy u góry i dołu) nie są powiększane automatycznie, trzeba ręcznie przełączyć tryb.
U mnie działanie automatu zależy od źródła i wygląda to tak:Witam,
Ale mam jedno pytanie – jak u Was działa tryb „auto” w ustawieniach proporcji obrazu? Według instrukcji obsługi powinien automatycznie dopasowywać tryb wyświetlanego obrazu likwidując czarne pasy (mówiąc w dużym uproszczeniu). U mnie automatyka (automatyczne rozszerzanie obrazu) działa tylko wtedy kiedy jest podawany sygnał rozszerzonego obrazu (TVN24, C+, Ale Kino itp.). Niestety obrazy 4:3 puszczone w tzw. letterboxie (pasy u góry i dołu) nie są powiększane automatycznie, trzeba ręcznie przełączyć tryb. A instrukcja twierdzi, że TV powinien sam sobie poradzić z rozszerzeniem proporcji. Źródło sygnału to dekoder Philips C+ połączony przez HDMI. Możecie powiedzieć jak to wygląda na Waszych telewizorach?
A ustawienia w dekoderze jakie masz? Bo ja na początku też tak miałem, że jak zamieniłem zwykły dekoder sd na pvr, to nie zmieniał automatycznie. Później w ustawieniach dekodera popatrzyłem i tam jest coś o dopasowaniu obrazu - zależy jaki dekoder. U mnie funkcja automatycznego dopasowania działa chyba dobrze i zależy od programu, bo np. tvp info co chwile zmienia obraz (mówię o wiadościach, kiedy w studio ktoś mówi a za chwilę pokazane zdjęcia "z terenu") a znowu na hbo - różnie, ale to zależy od nadawanego filmu, bo zazwyczaj dopasowuje poprawnie, no chyba że czasami są całkiem "wąskie" filmy to są pasy. Ale tak jak mówię, po ustawieniu w dekoderze raczej nie mam sytuacji żeby nie dopasował. Poszukaj w dekoderze możliwości zmiany. Zaraz pewnie polecą znowu w moją stronę kamienie, że znowu mam inaczej niż większość takie życie.U mnie działanie automatu zależy od źródła i wygląda to tak:
- przy telewizji analogowej działa poprawnie (w miarę), szybkość zależy od jasności sceny/obrazu: im scena jaśniejsza tym przełączenie szybsze - widocznie TV szybciej wykryje wtedy czarne pasy
- przy oglądaniu cyfrowej kablówki (dekoder zewn. Ferguson podłączony po HDMI) automat nie działa
- moja kablówka nadaje też kilka programów na częstotliwościach DVB-T - i przy ogladani ich na tunerze wewn. Panasa automat działa tak jak na tunerze analogowym.
Wychodzi na to, że AUTO działa na obrazie z tunerów wewn. (analog, DVB-T, nie wiem jak z innymi), a nie działa przy sygnale z HDMI.
Dekoder to Philips HD (bez pvr) od Cyfry. Dopasowanie obrazu ustawione jako "normalne", po przestawieniu na inne tryby ("16:9", "rozszerzony") również auto nie działa.A ustawienia w dekoderze jakie masz?
Ja używam takiego modułu w tym tv z softem 2.23 i kartą od splitera smal III nie mam żadnej pixelozy, jedyny minus krzaki w epg ale to podobno wina cyfry bo oni używają jakieś dziwnej strony kodowej.Tak z innej beczki - czy używa ktoś modułu CI Astona do oglądania Cyfry+? Bo jedni mówią, że działa bezproblemowo, a inni narzekają na pikselozę w programach HD... Zastanawiam się nad zakupem takiego modułu, zawsze to jedna skrzynka mniej pod telewizorem, no i ta wygoda przełączania jednym pilotem, że nie wspomnę o trybie auto
Ja używam takiego modułu w tym tv z softem 2.23 i kartą od splitera smal III nie mam żadnej pixelozy, jedyny minus krzaki w epg ale to podobno wina cyfry bo oni używają jakieś dziwnej strony kodowej.
Kolega z innego forum też walczył z tym tematem DVHK & LAKI FORUM i wyszło że to moduł nie bardzo działałSorenson dzięki, widziałem Twoje posty, rzecz w tym że jesteś chyba jedynym szczęściarzem, któremu chodzi to prawidłowo
Może ktoś jeszcze potwierdzić ten fakt? Może nowe softy coś zmieniły i problem znikł?
jedyny minus krzaki w epg ale to podobno wina cyfry bo oni używają jakieś dziwnej strony kodowej.
Mi napisy w ogóle się nie wyświetlają tzn. tam gdzie powinny ale troszkę przesunięte w prawo pojawiają się takie czerwono białe pixele, jak bym nie wiedział że to napisy to uznałbym to za zakłócenia. Napisy na divx z pena działają ale żeby była poprawna polska trzcionka trzeba je przelecieć darmowym Character Encoding Converter.Sorenson czy pomijając EPG napisy do filmów na Canal+/HBO/Ale Kino itp są wyświetlane prawidłowo, tzn z polskimi czcionkami?