No to ja tez podziele sie moimi wrazeniami...
Kupilem 42V10 i ma juz ponad 100h na liczniku.
- wyglad – naprawde swietny i ladnie sie prezentuje w salonie. 42” na ogladanie z odleglosci 3m jest w sam raz jak dla mnie
- czern – tu spodziewalem sie naprawde czegos extra, a jest raczej srednio. Wedlug mnie zastosowanie przez Panasa tak idealnej czarnej ramki w tym tv to strzal w kolano:/ Po prostu na duzych powierzchniach czarny nie jest czarny tylko szary, a nawet podobny do swiecacej czerni w LCD:/ Normalnie nie rzuca sie to w oczy i gdy sa normalne sceny gdzie widac jakies czarne fragmenty to wygladaja one dobrze i nawet „soczyscie”. Drazni to glownie gdy widzi sie film z pasami na dole i u gory ekranu – miedzy czernia ramki, a pasow jest przepasc. To samo przy lecacych napisach koncowych na czarnym tle, itp... probowalem roznych ustawien i sporo testowalem, niestety bez zadnej poprawy...
- biel – jak dla mnie idealna, nie mam zadnych zastrzezen
- kolory – tu sie nie zawiodlem, swietne. Duzy plus za THX...
- IFC – musialem to wylaczyc, bardzo czesto dawalo to efekt „teatrzyku”. Sportu w tv wcale nie ogladam, wiec chyba ta opcja i 600hz jest mi zbedna...
- satelita – mam telewizje „n” i wyglada to swietnie. Zwykle kanaly bardzo dobrze, choc jest kilka co puszcza sygnal slabszej jakosci i na takim tv to widac – sa takie jakies rozmyte. Kanaly HD to oczywiscie rewelacja, zrobily na mnie naprawde duze wrazenie.
- kablowka – lepiej niz sie spodziewalem. Na starym CRT 28” widzialem na kilku kanalach sniezenie lub chodzace ukosne pasy, a tu nie – czyli jakby tv sam wzmacnial sygnal^^. Oczywiscie obraz nie jest tak ostry jak z satelity, ale da sie calkiem przyjemnie ogladac.
- syczenie/bzyczenie – niestety wystepuje, ale da sie to tylko uslyszec przy absolutnej ciszy i tylko na jasnych scenach. Gdy w domu jest kompletnie cicho, siedzac na kanapie w odleglosci 3m da sie to np. uslyszec na ekranach startowych xboxa ( a sam xbox do cichych nie nalezy). Tak samo przelatujac kanaly gdzie co chwila mamy caly czarny ekran wyglada to tak – bzzzz-cisza-bzzzz-cisza-bzzzz-cisza-itd... Ale podkreslam ze w normalnych warunkach nie da sie tego uslyszec. Pierwszy raz to uslyszalem gdzies dopiero po tygodniu.
- wentylatory – slychac raczej tylko szum powietrza i to tylko jak sie podejdzie blisko telewizora
- menu/ustawienia – tu bardzo sie zawiodlem, chcialem sobie ustawic parametry jak na cnet i potestowac, a tu zonk. Strasznie obciete, brak polowy opcji – nie wiem po co i dlaczego to zmienili. Nie ma nawet parametru „jasność” do ktorego od tylu lat jestem przyzwyczajony
- XBOX360 – po prostu rewelacja, streaming filmow 1080p z PC to jest to czego sie spodziewalem. Jedyny problem to to ze xbox jest troche glosny i ze straszne problemy z napisami. Bez napisow chodzi super, a z napisami musi material transkodowac i przy rozdzielczosci 1080p to strasznie sie tnie i zrywa. Ja akurat znam angielski i napisy mi sa zbedne, ale zonka ma problem:/ Jesli chodzi o gry to oczywiscie – bajka. Mam porzadnego PC’ta do grania z LCD 22”, ale na tym tv gierki wygladaja znacnie lepiej
Zadnego input laga, tez oczywiscie nie ma...
- DNLA – myslalem ze na CD dadza jakis media server dedykowany dla tv panas, a tu nic. Wiec nalezy uzywac tversity, ps3 media server lub inny. Standardowo problemy z przewijaniem, napisami i tu dodatkowo z aspect ratio – filmy jaks dziwnie rozciaga i nie moglem tego zmienic. Poza tym filmy poszczane przez xboxa wygladaly jakosciowo lepiej (z tego samego media servera) – mowie glownie o divix’ach. Wiec raczej dnla w tym tv nie bede uzywal, chyba ze bedzie jakis update softu. Bylo by bardziej energooszczednie gdzyby sie dalo uzywac tylko PC+TV, a nie jeszcze dodatkowo xboxa :/
- Viera Cast – na pewno chodzi to lepiej niz „nPortal” i jest bardziej dopracowane – glownie uzywam dostep do YouTube i moich albumow na Picasa. Co do YouTube bylem zaskoczony ze nawet calkiem przyzwoicie to wyglada, szkoda tylko ze nie da sie tylko czytac komentarzy do filmow...
- pilot – troche za duzy, robiony chyba z mysla „ o starszych ludzich” bo czesc klawiszy jest gigantyczna. Spokojnie moglby byc mniejszy o 1/3
Oczywiscie zakupu nie zaluje, w takiej cenie wg mnie lepszego tv na rynku nie ma. Zalezalo mi na THX i funkcjach sieciowyc i dlatego wybralem V10, a nie G10. G15 byl za bardzo zblizony cenowo do V10 zebym go bral pod uwage. Te „niby” wady ktore tu opisalem wcale nie przeszkadzaja. Pewnie lepsza czern ma tylko pioneer, ale ta roznica nie jest warta roznicy w cenie. 100h uzytkowania to raczej malo, ale juz teraz wiem ze nie zamienil bym tego tv na zaden inny w tym momencie.
Wieczorny seans filmowy 1080p+thx na tym sprzecie to jest to na co od dawna czekalem^^