witam!
to moj pierwszy post na tym forum, wiec przede wszystkim chcialbym sie przywitac
teraz do rzeczy: glownie dzieki lekturze tego watku zdecydowalem sie na zakup 46G30. sprzet mam od kilku dni i w ramach rekompensaty za udzielona pomoc chcialbym podzielic sie moimi subiektywnymi wrazeniami. moze komus to pomoze
opakowanie/transport
wersja 46 cali jest naprawde spora, pakunek wazy prawie 40 kg, pudlo tez jest sporych rozmiarow. kompaktowym autem raczej nie mozna przewiezc (szczegolnie w zwiazku z zaleceniem pionowego ulozenia), wymagane przynajmniej duze kombi lub van/minivan. szczegolnie trzeba zwrocic uwage na wysokosc (ok. 90 cm) zeby zmiescic sie w otworze drzwiowym. sam panel zapakowany jest dosc dobrze (i sprawia solidne wrazenie), ale ekran moglby byc zabezpieczony lepiej.
uruchomienie
w zasadzie zadna filozofia, za pierwszym razem sam proponuje wyszukanie kanalow i skonfigurowanie polaczenia sieciowego. u mnie przebieglo bez problemow z automatu (potem jedynie reczne ustawianie kolejnosci - jak kogos irytuje ustawienie losowe). oczywiscie wszystko to mozna zrobic pozniej z menu.
ustawienia obrazu
wszedzie gdzie sie dalo ustawilem tryb thx (a gdzie sie nie dalo tryb kinowy), wylaczylem wszystkie polepszacze, nie zmienialem ustawien jasnosci i kontrastu (jakas amatorska kalibracja sprobuje zajac sie pozniej), wlaczylem tryb eco. jak rozumiem dobiera on jasnosc obrazu do jasnosci panujacej w pomieszczeniu - dla mnie ma to sens, wiec ustawilem wlaczone, zeby wieczorem nie oslepnac
wrazenia z ogladania
obraz z analogowej tv przyzwoity, dvb-t bardzo przyzwoity (zalezy tez od jakosci nadawania danego kanalu), niskorozdzielcze avi/mkv tez ok, avi/mkv w jakosci hd rewelacja. generalnie obawialem sie troche jakosci obrazu ze slabszych zrodel, ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczony in plus. dodatkowo zadnego "efektu teatru" - filmy wygladaja jak trzeba
calkiem przyzwoite jakosciowo sa tez filmy z iplexa (tez zalezy od konkretnego przypadku). uwaga! tam gdzie pisze "przyzwoity" mam na ogol na mysli "lepiej niz oczekiwalem", rewelacyjna jest tylko jakosc ze zrodel hd, pozostale sa mniejszym lub wiekszym kompromisem
na jednolitych powierzchniach lekkie mrowienie (bardzo drobnoziarniste, zdaje sie charakterystyczne dla plazm), ale widoczne tylko do kilkunastu cm (powyzej praktycznie niezauwazalne). nie stwierdzilem zadnych powidokow (aczkolwiek przez pierwszy miesiac zamierzam unikac statycznych obrazow) ani klatkowania (obraz plynny). czasem widoczna lekka posteryzacja (byc moze wynika to z jakosci materialu zrodlowego). czernie nie sa idealne (przy ogladaniu w nocy wyraznie widac granice miedzy ekranem a obudowa) ale nie wiem czy nie jest to wina moich ustawien lub materialu zrodlowego (nie mam tez porownania z innymi panelami). mnie to nie przeszkadza. biel i pozostale kolory ok
glos ok, ale bez rewelacji.
wrazenia z uzytkowania
w moim przypadku przeczytal wszystkie pliki z pena usb (sprawdzalem avi, mkv, mov). z napisami bylo gorzej (wiekszosci pl literek nie odczytuje jak nalezy) ale bylem z tym pogodzony juz w momencie podejmowania decyzji o zakupie (w ostatecznosci mozna obejrzec prosto z kompa via hdmi). dlna jeszcze nie testowalem. obsluga iplex bardzo plynna (mam lacze 2 mbps w downlinku). zdaje sie, ze filmow z iplexa nie mozna przewijac (tylko pauza), ewentualnie nie znalazlem tej funkcjonalnosci. w moim egzemplarzu nic nie buczy, albo po prostu tego nie slysze, moja zona zreszta takze
problemy/wady
nigdzie wczesniej o tym nie czytalem: slabo rozwiazane jest wyswietlanie nazw plikow (np. z pena usb). pokazane jest tylko kilka pierwszych liter nazwy i w przypadku serii niemozliwe jest wybranie prawidlowego odcinka (tym bardziej, ze kolejnosc wyswietlania jest dosc losowa). ktos wie jak wyswietlic pelne nazwy w postaci listy (zamiast tych pseudoikonek z podgladem)? jakies funcje menu serwisowego?
podsumowanie
generalnie jestem bardzo zadowolony: jakosc obrazu znakomita, obsluga troche gorsza ale da sie przezyc