Panasonic seria S10 wszystko na temat serii S (Tx-p42s10)

Navyman

Banned
DM914 - aby uruchomic tryb hotelowy:
1. nacisnij -/V z boku telewizora i trzymaj
2. skieruj pilota na TV i nacisnij 3 razy AV na pilocie w około sekundowych odstępach (-/V trzymasz).
3. Odpala się menu hotelowe.
4. Hotel Mode przełącz na ON
5. Ustaw INITIAL INPUT na to co chcesz np. HDMI 1
6. Naciśnij EXIT aby wyjść.

Enjoy! :smile:
P.S. Żadnego F nie naciskasz na pilocie a jedynie 3 razy AV

Ostatnia edycja:

Snake73

New member
Jak dla mnie tv ma tylko jedną wadę - te bzyczenie w jasnych scenach.
Obraz jest super szczególnie jak leci z blu-raya jak macie możliwość to obejrzyjcie sobie jakiś film w 1080p - normalnie bajka. Zero smużenia kolorki super. Jest tylko pewna wada takiego oglądania - potem już nie chce się oglądać obrazu w SD.

adam-ant

New member
Wiele osób marzy o tym my móc to olać, ale niestety nie może... bynajmniej nie dlatego żeby wciąż o tym pisać na forum i ludzi irytować. Po prostu ludzie, którzy już S10 zakupili i ciężko im z bzyczeniem wytrzymać czują się bardzo oszukani i ja ich rozumiem. Zazdroszczę z kolei osobom, które tego nie słyszą, maja wtedy świetną plazmę w niesamowicie dobrej cenie :D

DM914

New member
Navyman napisał:
DM914 - aby uruchomic tryb hotelowy:
1. nacisnij -/V z boku telewizora i trzymaj
2. skieruj pilota na TV i nacisnij 3 razy AV na pilocie w około sekundowych odstępach (-/V trzymasz).
3. Odpala się menu hotelowe.
4. Hotel Mode przełącz na ON
5. Ustaw INITIAL INPUT na to co chcesz np. HDMI 1
6. Naciśnij EXIT aby wyjść.

Enjoy! :smile:
P.S. Żadnego F nie naciskasz na pilocie a jedynie 3 razy AV
Wielkie dzięki Navyman teraz wszystko działa :D

W kwestii bzyczenia, buczenia, świszczenia itp. zjawiskom które się dzieją w nowych Tv Panasonic i innych firm tez informuję że dopóki nie zmienimy zasad panujących w fizyce ( jak wiadomo na ziemi jest to niemożliwe - dotychczas ? ) wszystkie elementy elektroniczne znajdujące się pod wpływem prądu elektrycznego ( szczególnie cewki których nie mało jest w Tv) wysokiej częstotliwości będą niestey piszczeć, buczeć etc. mniej lub bardziej, do tego dochodzi pęd do jak najcieńszych Tv i zjwisko to staje się coraz trudniej do wyeliminowania. Dlatego Wszystkim slyszącem ( także sobie ) odgłosy naszych Tv współczuje , ale niestety nie pozostaje nam nic tylo jak to mawiał mój psor trzeba załozyć sobie "pułakę" na częstotliwość świszczenia i po sprawie ,a wtedy nasze zmysły mogą się rozkoszowć obrazem HD i dźwiękim DPL.

Snake73

New member
DM914 napisał:
Wielkie dzięki Navyman teraz wszystko działa :D

W kwestii bzyczenia, buczenia, świszczenia itp. zjawiskom które się dzieją w nowych Tv Panasonic i innych firm tez informuję że dopóki nie zmienimy zasad panujących w fizyce ( jak wiadomo na ziemi jest to niemożliwe - dotychczas ? ) wszystkie elementy elektroniczne znajdujące się pod wpływem prądu elektrycznego ( szczególnie cewki których nie mało jest w Tv) wysokiej częstotliwości będą niestey piszczeć, buczeć etc. mniej lub bardziej, do tego dochodzi pęd do jak najcieńszych Tv i zjwisko to staje się coraz trudniej do wyeliminowania. Dlatego Wszystkim slyszącem ( także sobie ) odgłosy naszych Tv współczuje , ale niestety nie pozostaje nam nic tylo jak to mawiał mój psor trzeba załozyć sobie "pułakę" na częstotliwość świszczenia i po sprawie ,a wtedy nasze zmysły mogą się rozkoszowć obrazem HD i dźwiękim DPL.

Mój tv nie bzyczał na początku zaczął dopiero po kilku dniach. Kolega ma plazme Pioneera i nic tam nie brzęczy.

ja_n_ek

New member
tobas napisał:
(...) nawat jak na SD... gorzej jest przy ujęciach kamery z góry (piłka nożna) bo widać że rozdzielczość jest trochę słaba... ale nic nie drży!!!
Migotania obrazu nigdy nie widziałem, ani na jasnych ani na ciemnym obrazie.
Nie docieram plazmy na ustawieniach 50% tylko jadę na trybie normal, lub podkręconym do góry trybie kinowym.... może to migotanie jest obserwowalne dopiero przy jakichś specyficzych ustawieniach obrazu?
A jakimi kablami sie laczysz?
Ktos rzucil pytanie o ustawienia zaawansowane ekranu - czy cos zmieniales? Albo jak sie wlacze te ustawienia zaawansowane?
Dzieki i pozdrawiam.

ps. migotanie jest tylko przy jasnych, przy ciemnych nie ma co migotac bo po prostu nic nie swieci (albo swieci tak slabo ze nie widac).

adam-ant

New member
Snake73 napisał:
Mój tv nie bzyczał na początku zaczął dopiero po kilku dniach. Kolega ma plazme Pioneera i nic tam nie brzęczy.

Zgadzam się w pełni. Niby powszechnie wiadomo, że plazmy generalnie buczą, ale niektóre robią to tak cicho, że nikt nie jest w stanie tego usłyszeć. S10 hałasuje za mocno. I nie podzielam poglądu, że zależy to tylko od predyspozycji słuchowych. Ja, Nowart i kilku innych użytkowników słyszy bzyczenie z ponad 3 metrów, inni muszą zbliżyć się na 1 metr, żeby usłyszeć. To zatem chyba jasne jest, że nie chodzi w tym przypadku o częstotliwość, ale o natężenie dźwięku. Czy mylę się?

DM914

New member
Snake73 napisał:
Oczywiście że bzyczy , jak się wsłuchasz w ciszy z uchem przyłożonym do obudowy , bo zasad fizyki nie zmienisz , może nie usłyszysz świszczenia z 1m ponieważ Pionier wydał swoje pieniądze na wyciszenie cewek i tranzystorów zakładając im kapturki i zalewając w przeróżnego rodzaju żywice , i za to wszystko klient musi zapłacić . To tak jak z autem jadąc przy 120 km /h w jednym nie słyszysz własnych myśli , a w drugim ( takim za 200 tyś > ) jadąc 200 km/h masz zupełną ciszę. Oczywiście zgadzam się z wszystkim którzy chcą walczyć z tego powodu z Panasonikiem i kibicuję im gorąco. W swojej wypowiedzi chciałem opisać tylko zjawisko którego nie wyeliminujemy a jedynie poprawimy wydając kilka tyś. więcej .
Ps: Myślę też, że za całą sprawę odpowiada także znany nam już dobrze niejaki Kryzys i Cięć Koszty :D

Ostatnia edycja:

gorekm

New member
gorekm napisał:
Nie wiem, czy już znalazłeś na to sposób, ale mnie się udało i mogę się tym podzielić.

Podstawową rzeczą jest struktura plików na karcie SD(HC), która musi odpowiadać standardowi AVCHD - w wikipedii angielskiej mozna znaleźć tę strukturę. Podobnie, jak w przypadku DVD Video (katalog VIDEO_TS z odpowiednimi plikami).

Druga rzecz, to struktura AVCHD musi zostać stworzona przez urządzenie nagrywające w tym standardzie (kamera, aparat) lub np. programowo - ja użyłem do tego Nero Vision. Nie wystarczy stworzyć odpowiednią strukturę katalogów i wgrać dowolne pliki AVCHD (rozszerzenie MTS) w odpowiednie miejsce.

W przypadku Nero Vision krok po kroku przedstawia się następująco:
1. wybierasz opcję nagrywania AVCHD
2. importujesz pliki AVCHD
3. robisz menu lub nie
4. zapisujesz wszystko w postaci katalogu na dysku (nie obrazu płyty)
5. katalog AVCHD umieszczasz na SD w katalogu PRIVATE

U mnie to działa.

Podejrzewam, że podobnie jest w przypadku MPEG2, gdzie trzeba stworzyć strukturę DVD lub SVCD, ale tego jeszcze nie sprawdzałem.

Sprawdziłem - struktura DVD nie chodzi, więc sprawdzam dalej, jak odtwarzać MPEG2.

ellah

New member
ellah napisał:
A ja mam pytanie jakim cudem widzicie opcje zaawansowane w ustawieniach obrazu?

Przy wybraniu z pilota : Menu ->obraz-> widze ustawienia trybu, jasnosc itd, sterowanie kolorami, eco, pnr i 3d comb - nigdzie ustawien zaawansowanych ??

Ponawiam pytanie - czy ktos wie jak dojsc do opcji zaawansowanych w ustawieniach obrazu?

DM914

New member
ellah napisał:
Ponawiam pytanie - czy ktos wie jak dojsc do opcji zaawansowanych w ustawieniach obrazu?

Z poziomu dostępnego menu nie ma możliwości , może w serwisowym taka opcja występuje ale to tylko niesprawdzone przypuszczenia.
Czytając znalazłem, że ta opcja dostępna jest w najnowszych TV LCD Pansonica we wszystkich modelach z Vreal Pro 4 (X,G,V,Z) te które mają Vreal Pro 3 tak jak S10 tej opcji nie posiadają - analogicznie może być w plazmach.

DM914

New member
ryba229 napisał:
Swoja droga dziwne ze S10 ma Vreal Pro 3 a X10 Vreal Pro 4
S10 to nic innego jak odświeżona wersja PY85 , nowa obudowa i kilka marketingowych bajerów . Prawdopodobnie podzespoły po serii PY zalegały na magazynach Panasonica w tym także procesor Vreal Pro 3 :D

Ostatnia edycja:

ellah

New member
DM914 napisał:
Z poziomu dostępnego menu nie ma możliwości , może w serwisowym taka opcja występuje ale to tylko niesprawdzone przypuszczenia.
Czytając znalazłem, że ta opcja dostępna jest w najnowszych TV LCD Pansonica we wszystkich modelach z Vreal Pro 4 (X,G,V,Z) te które mają Vreal Pro 3 tak jak S10 tej opcji nie posiadają - analogicznie może być w plazmach.

OK dzieki za wyjasnienie. Sowja droga tez dziwne, ale na AVS w topicu o S10 pisza ze maja taka opcje. Kwestia oprogramowania?

tobas

New member
ja_n_ek napisał:
A jakimi kablami sie laczysz?
Ktos rzucil pytanie o ustawienia zaawansowane ekranu - czy cos zmieniales? Albo jak sie wlacze te ustawienia zaawansowane?
Dzieki i pozdrawiam.

ps. migotanie jest tylko przy jasnych, przy ciemnych nie ma co migotac bo po prostu nic nie swieci (albo swieci tak slabo ze nie widac).

Ja mam analogową kablówkę jak pisałem już kilka razy, więc tv mam po tradycyjnym koncentryku. Jedynie filmy z laptopa oglądam po D-SUB.
Nie zmieniałem żadnych ustawień zaawansowanych... jeszcze :) Jadę na trybie normal, lub trybie kinowym podręconym do góry o pare punktów każdy parametr.
Mam zamiar skalibrować tv, na forum AVS jest trochę o tym... na jakimś polskim forum też znalazłem króciutki wątek.
Problemy z czerwonym widzę np. na AXN.. tam to nawet znaczek logo stacji jest rozjechany. Wszystko zależy od mocy sygnału. Im lepszy sygnał tym mniej widać jakiekolwiek problemy z kolorami.
Migotania nawet na super jasnym obrazie nie widzę, ani w SD ani przy oglądaniu HD z laptopa.

DM914

New member
ellah napisał:
OK dzieki za wyjasnienie. Sowja droga tez dziwne, ale na AVS w topicu o S10 pisza ze maja taka opcje. Kwestia oprogramowania?

Dziwna sprawa z tym oprogramowaniem , dostarczone instrukcje do Tv to opasły tom w różnych językach , większość wylądowała w pojemniku na makulaturę , a z tego co pamiętam były tam wszystkie języki słowiańskie , bałkańskie , skandynawski więc dostarczane tam S10 nie mają przedmiotowej funkcji rozszerzonego menu , jak się nie mylę także germańskie ale tu nie jestem pewien.
Na tej podstawie mogę twierdzić że to jakieś przekłamania na AVS , chyba że to chamerykańskie wersje S1 :)

DM914

New member
Z tego co przeczytałem , jeżeli chcemy przeprowadzić kalibrację w wersjach X i S dostęp do funkcji zaawansowanych ustawień obrazu tylko przez menu serwisowe. W wersjach wyższych G,V,Z mam dostęp do ustawień RGB i gamma inne potrzebne do kalibracji w menu serwisowym.
Tyle teorii, a praktyka to już dla mnie magia :D na swoim Tv nie będę testował

Ostatnia edycja:

gorylla

New member
Bez reklam
Dajcie sobie spokój z tą kalibracją. Czy ktoś ma naprawdę jakieś poważne zastrzeżenia do jakości obrazu/ kolorów, kontrastu itp?

Na zachodnich portalach internetowych można znaleźć testy G10, S10 czy V10 i wynika z nich jasno, że zdefiniowane tryby obrazu nowych serii Panasa out-of-box są bardzo przywoite i nie ma za bardzo co kombinować.

Dla S10 wyczytałem, że najlepszymi właściwościami obrazu wykazuje się tryb normal. Temperaturę kolorów trzeba tylko ustawić na normalną, gdyż jest wyraźnie lepsza niż ciepła (przesterowana na zbyt zółtą). I wszystko.

Do góry