greend napisał:
2m to niewiele i przy tak dużym ekranie chyba jednak full hd, ja mam 3m i wtedy x10 pokazuje pazur, no i wychodzi na to że jednak jestem obiektywny

, ale na serio to warto zobaczyć obydwa na raz w boju
Widziałem je oba w boju w zaciszu domowego pokoju, obydwa na Syfrowym Polsacie (ale nie jednocześnie) i według mnie przy takim "korespondencyjnym" porównaniu różnice są absolutnie nie do zauważenia. Chyba jedyny sposób aby wykryć jakieś różnice, to postawić je koło siebie na identycznych ustawieniach i identycznym sygnale. Ale to może okazać się nie do przejścia (wiadomo jaki sygnał jest w sklepach, a w domu kto będzie miał dwa identyczne źródła sygnałowe).
A teraz konkretne argumenty:
1. Przy 2 metrach (z kawałkiem) zdecydowanie S10 (przy fizycznie tej samej wielkości matrycy lepsza rozdzielczość = lepszy obraz). Może to "lekkie" uproszczenie, ale zasada ogólna zgodna z prawami fizyki.
2. Świat telewizji HD wchodzi wielkimi krokami- już teraz jest po parę kanałów HD w każdej platformie czy kablówce, a za rok będzie tego na pewno dużo, dużo więcej (myślę, że nawet po kilkanaście). Tylko w ostatnich dwóch- trzech miesiącach do ofert platform i sieci kablowych weszło po kilka kanałów HD. Należy też wspomnieć o zbliżającym się niebawem naziemnym HD (a na obszarach testowych już od pewnego czasu funkcjonującym i cieszącym się wielkim uznaniem użytkowników). Dlatego S10 w HD sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Dla 37X10 i 42X10 maks. rozdziałka to tylko 1024x768, więc przy HD będzie brakować szczegółowości, która właśnie sprawia, że jest taka frajda w oglądaniu materiałów HD.
3. Konsole- dla PS3 ekran Full-HD to podstawa- zarówno do gier jak i oglądania filmów BR, czy fajnie upscalowanych do Full-HD.
4. Cena- różnice między 42X10 a 42S10 są już naprawdę bardzo niewielkie, a telewizora nie kupuje się przecież na rok czy dwa. Myślę więc, że warto te parę stów dołożyć na zakup TV bardziej przyszłosciowego.
PS. jest jeszcze model U10- delikatnie okrojona wersja S10-tki.
Nie chcę tu siać wrogiego fermentu ale IMHO uważam, że zakup 37X10 i 42X10 jest po prostu nieprzyszłościowy i tym samym nieopłacalny. S10 jest na tyle dobrym i niewiele droższym TV, że chyba obecnie - w dobie boom-u telewizji HD- powinien stanowić wybór podstawowy. Ale to jedynie moje zdanie i każdy ma prawo z nim się nie zgodzić. Faktem jest, że S10 nie występuje w rozmiarze 37'', więc ludzie chcący kupić plazmę Panasa maks 37'' mogą kupić jedynie X10 czy C10.
Nie wiem skąd się biorą te opinie o zamgleniu obrazu w S10. Mój gra ostro jak żyleta i materiałach SD nie widzę żadnej różnicy między tymi panelami.
Na koniec powiem, że oba telewizory grają świetnie i niezależnie od modelu satysfakcja gwarantowana.