darekn12 napisał:
adam-ant wydaje mi sie ze to moze byc przypadlosc konkretnego tv.
jak co to zapraszam do siebie i zobaczysz ze nic takiego sie nie dzieje a raczej nie slychac.
no chyba ze ja jestem gluchy.
fakt w pokoju dziennym stoi akwa morskie i jest delikatne chlupotanie wody,pompy chodza obiegowe i cyrkulacyjne i moze to ginie w tym calym szumie.
ale nawet jak jest juz wieczor cisza za oknami ja nic nie slysze takiego co by mi dokuczalo a np glosnosc tv mam ustawione na 5.
jak co to zapraszam pod poznana 20 km.
pozdrawiam
darek
Absolutnie tak!
Ja też zapraszam na odsłuch do siebie, chociaż do mnie masz z Poznania około 400km
Jak z dwóch metrów- niezależnie w jakich warunkach- usłyszysz jakieś syczenie, to jesteś gość i stawiam flachę. Nie zniechęcaj się tylko dlatego, że ktoś pokazał ci zapewne uszkodzony TV. Jak masz czas przejedź się do darka, albo popytaj o innych użytkowników w celu demonstracji i wtedy porównasz i wyciągniesz stosowne wnioski.
Ja może nie jestem jakimś tam nietoperzem, ale na wysokie częstotliwości pracy TV jestem naprawdę wyczulony. Wiele razy były takie sytuacje, kiedy wchodziłem do domu i od razu stwierdzałem, że TV jest włączony, chociaż nie wyświetlał żadnych obrazów (akurat mówię tu o CRT), bo ktoś zamiast go wyłączyć wcisnął np. AV. Natomiast z S10 jest tak, że za dnia nie słyszę go w ogóle (około 2,5-2,7 od TV), a w nocy tylko z bliska i jak jest naprawdę cicho w pokoju. A i tak mi to nie przeszkadza.
@ adam-ant
Rozumiem Twoje dylematy, bo sam miałem bardzo podobne. Ja jednak zaryzykowałem i jako jeden z pierwszych na tym forum kupiłem ten panel i jestem naprawdę bardzo zadowolony.
Wszelkie nowartowanie jest tak naprawdę bez sensu, bo zupełnie nic nie wnosi do wątku, jest takim "łabędzim śpiewem".
Bo jak tak sobie na spokojnie pomyślisz, to jaką masz alternatywę? Nie chcę, broń Boże (!), twierdzić, że musisz kupić ten TV, bo prawdę powiedziawszy mało mnie obchodzi, na co wydasz swoje pieniądze. Ale jeśli- jak mniemam- nie chcesz wydawać na TV jakichś niebotyczych pieniędzy, a szukasz co najmniej przyzwoitej plazmy "budżetowej" to margines ruchu jest naprawdę bardzo wąski, a wektor zainteresowania niezmiennie ustawia się na S10. Bo pomyśl- X10 zapewne nie chcesz, bo myślisz o Full-Hd. A G10 i G15 to prawie takie same konstrukcje (względem siebie, a nie S10), więc jeśli G10 syczy to i na pewno jakieś tam syczenie również będzie do wychwycenia w G15. Nie wiem jak z V10, ale nawet jeśli byłby cichy jak makiem zasiał, to półka cenowa jednak konkretna. A więc z Panasonica zostaje według mnie S10, bo to porównywalny z G10, a dużo tańszy panel.
W innym wypadku pozostaną ci właściciwie 3 rozwiązania:
1. szukać starych modeli np. PY/PZ 80, 85, czy PY/PZ 800. A z tym mogą być spore problemy.
2. zrezygnować z Panasonica i szukać w LG lub Samsungu, ale te plazmy trapi dużo więcej problemów, niż plazmy Panasa.
3. odłożyć zakup TV i czekać nie wiadomo ile na nowe serie Panasa (bez żadnej gwarancji, że nurtujący cię problem zostanie rozwiążany).
Każde z tych rozwiązań jest delikatnie mówiąc "średniej" mądrości.
Poza tym sam zauważyłeś, że starsze modele Panasa, jakkolwiek dobre, tak miały też pewne wady- z systemem IFC przede wszystkim (pobór prądu również). Widziałem kilka filmów na YT z błędami systemu IFC w poprzednich seriach i powiem ci, że takich błędów przez 2 miesiące oglądania TV z włączonym IFC absolutnie nie dostrzegłem. Nie mam więc wątpliwości, że pod tym względem w nowych seriach IFC ulepszono. Nie wspomnę o innych przydatnych elementach, jak czytnik SD, solidniejsze podstawki, lepsze menu (cyfrowe) itp.
Pooglądaj i obłuchaj go jeszcze (inne egzemplarze), przejedź się jeszcze gdzieś w celach testowych, itp. Oczywiście nic na siłę, ale jak powiedziałem- nie zrażaj się jednym tylko testem wątpliwej jakości odbiornika.
PS. Do mnie napisało 100 osób, które twierdzą, że nic nie słyszą, ale boją się pisać o tym na forum, bo jakiś nietoperz-obrońca uciśnionych posądzi ich o głuchotę, albo im coś wmówi i łapną stresa. Czy ktoś jest w stanie zweryfikować tę informację?
@ yaneq- parę fotek zrobiłem, ale byłem w weekend lekko zajęty. Jutro wywożę dzieciaki na kolonie, więc będę miał więcej czasu i możliwości dopchania się do TV i wtedy zrobię więcej.