porównanie s10 x10
wasal82 napisał:
Witam. Przez rok miałem plazmę PX-80, ale 37 cali i tuner mpeg-2, i ze względu na te 37 cali (obraz oglądam z 3-5,5 metra) sprzedałem ten telewizor. Jakośc obrazu odpowiadała jak najbardziej. Teraz zastanawiam się nad 2. modelami: 42X10Y i 42S10E. Co oglądam? Głównie Cyfrę po hdmi, tvn24, canal plus, parę innych, nie gram i nie ciągnie mnie do tego, filmy dvd. Kanały hd - wiadomo, mało ich póki co, ale nawet canal+ hd na px-80 wyglądał o wiele lepiej niż wersja sd. Wobec tego który 42 calowy tv będzie lepszy? Chodzi głównie o to, żeby dobrze odtwarzał sygnał z tunera cyfowego Cyfry, obraz był conajmniej taki jak na starym. Czy jest sens dokładania średnio 500 zł do serii S? Ale z drugiej strony chciałbym kupić tv bardziej przyszłościowy, tak na 5 lat (wtedy może usługi hd będą bardziej rozpowszechnione?) Szukałem na forum, ale nie znalazłem typowego porównania serii X i S, a w odwiedzonych sklepach nie było tych tv obok siebie. Może ktoś z Poznania/okolic ma ten telewizor? Prezentacja?

Proszę o opinie, może ktoś porównywał serie S i X przed zakupem?
Witaj kolego wasal widzę niezbyt dokładnie przejrzałeś bierzący wątek ale tak dla przypomnienia proszę bardzo porównanie
Po przesiadce z 42"X10 Witam koledzy oraz koleżanki pozwolę sobie na kilka spostrzeżeń po zmiania tv z 42x10 na 42s10. X 10 uzywałem dokładnie 4 miesiące miesiąc wygrzewania wedle wielu kolegów potrzebny (lub zbyteczny) faktycznie zrobił swoje nie utrwaliły mi się żadne powidoki obraz zrobił się bardziej kontrastowy i nasycony, ale wracając do tematu x10 nie syczał nie buczał nie brzęczał jego jedyną wadą było dość donośne pykanie po wyłączeniu pilotem przez około 30 min w odstępach 2-3 minutowych. W sobote miałem okazje porównać oba modele na tym samym źródle obrazu (BlueRay Sony 350 podpięte przez hdmi i płyta demo panasa oczywiście do każdego tv jeden odtwarzacz) oba tv z podobnymi ustawieniami no tylko że s10 dopiero co wyjęta z pudła:
- szczegółowość zdecydowanie na plus s10 (wiadomo FULL HD)
- płynność ruchomego obrazu s10 również lepiej (ale w zasadzie x10 niema się czego wstydzić)
- nieszczęsne syczenie buczenie itp. nie stwierdzono ani na jasnych scenach ani na ciemnych w obu tv
- czerń zdecydowanie lepsza w s10 pomimo tego, że nie dotarty.
Następne porównanie podpięty Dreambox 800 HD (na obu ten sam image newenigma v2.7 ss74 i aktualne drivery) również po hdmi po jednym tunerku na tv:
- skalowanie obrazu identyczne (ale to juz zaleta tunera)
- kanały SD zdecydowanie lepiej na s10 (bardziej szczegółowe mniej rozmyte)
- kanały HD ogólnie bardzo podobne na obu tv (zauważyłem, że sporo zależy od tego jaki kanał się ogląda z naprawdę dobrym sygnałem jest TVP HD z astry i tu już s10 pokazała co potrafi.
Odtwarzanie DiVX wiwa podłączona po komponencie:
na s10 ciut lepiej niż x10 podobnie jak kanały SD z tunera sat (mniejsze rozmycie obraz bardziej szczegółowy)
Czytnik kart
- zdecydowanie szybciej w s10 są wczytywane zdjęcie można powiedzieć ze natychmiastowo (w x10 trzeba jednak chwile odczekać) i tu już mała dygresja co do syczenia w trakcie wyświetlania zdjęć szczególnie jasnych słychać syczenie elektroniki fakt ciche i nie przeszkadzająca ale jednak jest słyszalne wyraźnie w odległości 0.5m od tv (dziwne ale syczy tylko przy przegladaniu zdjęć z karty)
- w s10 są jeszcze dodatkowe opcje w czytniku dotyczące filmów nie testowałem zbyt szczegółowo bo brak było czasu wrzuciłem tylko na szybciutko film z kamery sony w formacie .mts nie był widziany na karcie ( z tego co wyczytałem w/w format powinien być czytany ale w systemie katalogów AVCHD)
Podłączenie komputera dokładnie laptop Hp Pavilion 6651ew po hdmi.
rozdzielczośc natywna matrycy w tv 1920 x1080 obraz żyleta ale troszeczke rozciągniety po zmianie rozdziałki w lapku na ciut niższą wszystko ok ładny czytelny obraz pulpit dopasowany ( w tv jest mozliwośc dopasowania obrazu w meny po podłaczeniu kompa po analogowym wejściu monitorowym ) mozemy sobie przesuwać obraz pulpitu na tv dopasować kolory i rozdzielczość ale to już było w x10.
Ogólnie jestem zadowolony z zamiany na wyższy model tym razem juz srebrny i nigdy wiecej "piano black" , jesli chodzi o to co mną powodowało aby zamienić tv to przede wszystkim panel full hd zdecydownia lepiej pasuje do blueraya i ps3 (zakup planowany na grudzień) , ładniej i bardziej szczegółowo wygląda obraz z kompa, i tak jak ktos wczesniej napisał "FullHD bardziej przyszłościowy".
Jeszcze malutka dygresja na temat zużycia prądu zmierzone miernikiem s10 mniej go pożera o jakies 10-20 % ( x10 w zalezności od tego co było wyświetlane od 110 do 250w analogicznie s10 od 90 do 220w.
Pozdrawiam wszystkich jeśli zauważę jeszcze jakieś istotne szczegóły co do tych dwóch modeli bardzo dobrej w swoim przedziale cenowym plazmy panasonica na pewno podzielę się tym n aforum.