Panasonic seria PV80 i PV8

XoR

New member
Na LCD jest smużenie (w filmach mniej napewno widoczne niż podczas gry!), jest większy input lag (opóźnienie pomiędzy dodarciem obrazu do monitora/tv a wyświetleniem go w całości na ekranie, w filmach w ogóle nie przeszkadza nawet bardzo duży w grach musi być jak najniższe bo przy dużym jest odczucie pływania). Na plaźmie opóźnienie jest pomijalne a smużenia nie ma, czyli jak na starym dobrym CRT który jak wiadomo do gier był najlepszy. Dzisiejsze LCD większość tych problemów rozwiązała już na tyle sprawnie że można śmiało smigać na LCD. No ale i tak nie wyobrażam sobie śmigać Silent Hilla na LCD <bleeee> :(

Jedyne z czym może wystąpić jakiś problem to wypalanie się HUDów z gry na matrycy, a to można zminimalizować włączając co jakiś czas biały szum. Zresztą w programach telewizyjnych jest ten sam problem więc czy gra czy telewizja to na jedno wychodzi :)

ps. Oczywiście LCD było zrobione aby były dobre niemigające monitory komputera z perfekcyjną geometrią. Do gier nikt nie przewidywał LCD. Zresztą wystarczy sprawdzić jak radzą sobie bardzo stare modele monitorów LCD. Poprostu masakra....

Ostatnia edycja:

LukeSky

Member
Bez reklam
serce napisał:
1st ps3 skaler dvd
2nd ps3 gry
3nd połączenie z laptopem
4th n tv
5th ps3 br

ad 1 - skaler działa bardzo ładnie, choć sterowanie PS3 bez pilota to męczarnia, na plazmie 37 PV8P obraz wygląda bardzo dobrze.
ad 2 - już o tym pisałem, gry na PLAZMIE to bajka, kolory naturalne miłe dla oka, ciemne lokacje są klimatyczne a nie w odcieniach szarości, wieczorem fajnie się gra, nie ma efektu świecenia jak w LCD
ad 3 - tutaj nic nie powiem bo nie podłączałem i raczej nie będę, bo i po co? Mając PS3 ustawiam MEDIA SERVER na laptopie i wszystko puszczam po lanie przez PS3 i bez kopiowania, przecież jest 21wiek no nie :)
ad 4 - jedno słowo: ZAJEBIŚCIE
ad 5 - nie miałem jeszcze okazji nic z BR zobaczyć, ale ostatnio oglądałem kilka RIP'ów w HD i ekran wymiata.

Tyle :)

XoR

New member
Właśnie zamówiłem 37pv80p :D
Najpewniej już jutro będzie. Oczywiście będzie przymusowe sprawdzenie paczki przy kurierze. Zazwyczaj nie sprawdzamy ale tutaj jest sprzęt wyjątkowo "fragile" :roll:

blackholesun

New member
Nie zgadzam się z twierdzeniem, że plazma jest tylko do filmów. Mam plazmę panasa sprzed dwóch lat, zaledwie hd ready, a gry na PS3 chodzą na niej bajecznie. Widziałem PS3 w akcji u kolegi na topowym lcd Sony fullhd - i co - i smużyło... Minimalnie oczywiście, ale było widać, że ten obraz to nie to, co plazma.

serce

New member
Lukesky, Wielkie dzięki za info.Najlepsza jest informacja od właścicieli tv:eek:k:
Mam jednak pytanie gdyż na forum zagranicznym często piszą że ten tv ma problem z duchami np.
cod4008.jpg

Tutaj przykład video: http://youtube.com/watch?v=lVw_VvFcV1U
Czy rzeczywiście występują takie problemy przy szybkich ruchach?Plazma jest bardzo tania jednak takich akcji nie może mi zrobić.Czy nie lepiej dopłacić parę groszy do py80 i mieć spokój?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

LukeSky

Member
Bez reklam
Hm, ja nie zważyłem takich efektów, być może dlatego że nie przyglądam się z lupa kiedy lecę z giwerą :) Jeśli zobaczę taki efekt dam z pewnością znać. Może nie na każdej to występuje ?

Z pewnością warto zaznaczyć że LCD i PLAZMA to dwie różne technologie. Z pewnością obraz na LCD będzie bardziej czysty, taki płaski jak masz komputer co sam będziesz wiedział, idź do MM lub innego i zbliż się bardzo do PLAZMY to zobaczysz o co mi chodzi.

Jednak dla mnie nie jest to wada. To po prostu jest inna technologia. Ostatnio śmigałem w MASS EFFECT na X360 i cholera kopara mi opadła, jakość prawie jak ta z filmu FINAL FANTASY. Moim zdaniem różnice są tak minimalne że w życiu codziennym róznice się zacierają.

motobartcompany

New member
serce

Wyszukiwarka nie gryzie;) 1000 razy był ten temat poruszany na forum.

Grenn Ghosting ( ty nazwałeś to duchy) występuje na każdej plaźmie. Ze szczególnym wskazaniem na panasonica.
Niektórzy tego nie dostrzegają, podobnie jak smużenia w lcd.
Ja efekt widze jak na dłoni i na początku ciężko się przyzwyczaić.

Mój nowy nabytek 5080xd ma kilkukrotnie mniejsze zjawisko zielonkawych krawędzi niż panas pv80,70 czy 60. Praktycznie nie zauważalne.
Tutaj nie trzeba lupy, jak masz wyczulony wzrok na takie mankamenty to będziesz zdołowany.

Na pocieszenie py,pz85
http://pl.youtube.com/watch?v=VLdVI31KU8w&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=tSqWOW1cOYY&feature=related

Ostatnia edycja:

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Według mnie to co widać na filmach z youtube ma się nijak do tego co może zobaczyć dana, konkretna osoba. Jeżeli ktoś w ogóle ma predyspozycje do dostrzegania tego zjawiska to w rzeczywistości może ono być dla niego bardziej dokuczliwe. Lub równie dobrze może być mniej dokuczliwe.
Jedynym miarodajnym sposobem na subiektywne ocenienie obrazu generowanego przez dany telewizor jest zobaczyć go w akcji na własne oczy. Najlepiej w jakichś w miarę normalnych warunkach oświetlenia otoczenia :)

Pozdrowienia!

Ostatnia edycja:

XoR

New member
Ciekawi mnie w sumie jak to będzie w praktyce wyglądało z tymi duchami :eek:
Osobiście to mi w LCD nie przeszkadza smużenie wcale tylko nienaturalne kolory i słaba czerń.

Co do duchów to one chyba powstają bardziej na większych nastawach jastności/kontrastu a na mniejszych mniej, tak? :hmm:

vip_1

New member
pv80

Właśnie stałem się posiadaczem 42pv80 liczba godzin 00, włączenia 01, tylko mam jedno pytanko odnośnie naklejek, jak oglądałem ten TV w sklepach był z naklejkami , ja dostałem beż żadnych naklejek czy to może być podejżane, a może już nie naklejają nic na obudowe, w jakim stanie mieliście PV-ki po wyjęciu z opakowania ?

listek2000

Klub HDTV.com.pl
VIP
tez tak mialem... tylko u dolu naklejka o dvb itd zadnych innych minut mialem zero i uruchomien 1. moze te naklejki to sklepowe wyposazenie... albo pracownicy zbieraja :)

motobartcompany

New member
bogdan_bronowice napisał:
Według mnie to co widać na filmach z youtube ma się nijak do tego co może zobaczyć dana, konkretna osoba. Jeżeli ktoś w ogóle ma predyspozycje do dostrzegania tego zjawiska to w rzeczywistości może ono być dla niego bardziej dokuczliwe. Lub równie dobrze może być mniej dokuczliwe.

Na pewno masz rację. Zauważ, że na tych filmikach najczęściej są demonstrowane gry z efektem zielonej poświaty. Dlaczego gry? ano dlatego, że w każej chwili padem możesz obrócić kamerą czy postacią, celowo po to żeby zobaczyć zielone krawędzie.Film oglądasz, praktycznie nie masz możliwości powrotu do danej sceny czy idealnych warunków gdzie zielone duchy występują ( szybki ruch+ duże różnice w kontraście między kolorami, czarny i biały)

XoR
Co do duchów to one chyba powstają bardziej na większych nastawach jastności/kontrastu a na mniejszych mniej, tak?

No tak, jak ściemnisz obraz to w zasadzie nic nie zobaczysz.;)

Sansei6

Member
Bez reklam
Kupiłem od Kikkiego po prezentacji, tv był nówka i z kartonu i nawet jak dobrze pamiętam, z folijki wyjmowaliśmy go z naklejkami ;)

royalmichael

New member
Pomocy!!!

Mam TH-37PV80. Dzisiaj zacząłem się "bawić" z kolorami a właściwie to tylko kolor dałem na 0% (maksymalnie w lewo) ale tylko na 10sekund i przez 10sekund obraz był czarno-biały. Potem ustawiłem poprzednie nasycenie koloru i teraz mam obraz rozmazany :( Takie "plamy", literki i cyfry takie trochę rozmazane.. :(
Co się mogło stać i czy tak już zostanie na zawsze? :(

Ostatnia edycja:

covent

New member
dziś zamówiłem 37pv80 w agito.pl - czy będą naklejki czy nie to mnie mało interesuje - zależy mi tylko na pewnym dostarczeniu przesyłki..

Agito to razej pewny sklep więc raczej jakieś oszustwa nie wchodzą w grę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Folie przeważnie odrywają użykownicy . Fabrycznie są zawsze oklejone - chyba że są kategorii B . Kilka firm w Polsce kupuje takie modele z Panasonic Polska.

Do góry