Panasonic seria PV80 i PV8

Th-42pv8 Czy Th-42pv80?????

Witam ponownie!!widzę że nikt za bardzo nie chce mi pomóc w podięciu decyzji co do panasika pv8 czy pv80. czy dla zwykłego zjadacza chleba i oglądacza kablówki warto dokładać pare stówek więcej na pv80,czy wystarczy mu pv8,czy różnica w jakości odtwarzanego obrazu jest aż tak znaczna?jeżeli chodzi o slot na kart pamięci to jest mi nie potrzebny tak samo jak trzecie gniazdo hdmi.proszę o pomoc i z góry dziękuję!!!!!:confused: :confused: :confused:

jaroslawp

New member
Wprawdzie nie mam własnej plazmy, ale spędziłem wakacje przy "ubogim" w wyposażenie 37" PV7 i uważam, że jeśli nie potrzebujesz żadnych bajerów w tv (tylko kablówka + np. DVD po hdmi) to w zupełności wystarczy Ci PV8. Jest to lepszy odbiornik od serii 7. A tamten tv oglądałem z przyjemnością. Filmy z dvd po hdmi wyglądają bardzo ładnie.

zsoi3

New member
Bez reklam
STARY1977MJ - zapewne Ci wystarczy pv8. ale ktoz to wie na co zwracasz uwage dokladnie. seria 80 ma - wedlug Panasonica - lepszy kontrast oraz wiecej odcieni. poza tym - tryb Eco (wbudowany czujnik sledzi jasnosc pomieszczenia i dobiera poziom katrastu). poza tym to o czym piszesz plus zlacze do podpiecia komputera..

kto ma za Ciebie podjac decyzje jak nie Ty sam? :) jesli mialbym to zrobic za Ciebie - to ja wybralbym wersje pv80.

dodatkowo - z ilu metrow bedziesz ogladal tv?

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
zsoi3 trafnie to ująłeś. Każdy musi sam podejmować decyzję! A jeżeli kolega konieczne chce aby mu w tym pomóc no to pomogę PV80!!!

Pozdrawiam

piteron

Active member
Bez reklam
a ja pomoge tak
kup tańszy skoro to co oferuje PV jest zbyteczne,jakość obrazu będzie bardzo zbliżona,jak nie taka sama,a i tak jak postawisz w domu to nie będziesz miał możliwości porównania do droższego brata

th-pv8 czy th-pv80?

dziękuję!jeśli chodzi o to jaka przekątna to na pewno 42" a odległośc to jakieś 4,5 metra.proszę nie piszcie że powinno byc co najmniej 50" bo to za dużo jak dla mnie!!!!jeśli chodzi o kompa to nie będe go podłanczał do tv.a czy jakość wyświetlanego obrazu tak bardzo się rózni między pv8 a pv80?po prostu nie chcę płacić za coś czego nie zobaczę a z drugiej strony nie chcę kupić czegoś czego będę żałował.:confused: :confused: :confused:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
4,5m

Przepraszam STARY wiem, że prosiłeś, ale przy odległości 4,5m to ja bym brał...Wiesz ile cali.... Moje 42 po kilku dniach jakoś się zmniejszyły i "wtopiły w otoczenie".... i chciałbym więcej... / odległość 3,2m/

A tak na poważnie niestety wybór należy do Ciebie, ale jeżeli faktycznie nie potrzebujesz większej ilości wejść to bierz PV8, ale pamiętaj wybór należy do Ciebie!!!

Sansei6

Member
Bez reklam
Kurcze stary ale masz dylematy, skoro aż tak bardzo się wahasz i nie wiesz co zrobić i nie chcesz potem żałować, to co ci szkodzi przy tej cenie dorzucić te kilka stówek i mieś spokój i koniec z dylematami, by nie myśleć czy się nie zrobiło, źle i czy nie potrzebnie oszczędziło te kilka groszy na takim zakupie, nigdy nie wieadomo co przyniesie przyszłość, a ty na ile planujesz ten zakup? Podejmij męską decyzję! Forum daje różne opinie i przedstawia różne fakty, ale nie będzi ewybierać za ciebie ;)

Swoją drogą przy takiej odległości to ja bym nie miał wątpliwości co do 50" no chyba że finansowe ;), a zwłaszcza jeśli miał by zawisnąc na ścianie :eek:k:

piteron

Active member
Bez reklam
ja bym po prostu zaufał monecie;)
ale powaznie
zawsze na początku się tak mówi,tego nie potrzebuję ,to jest mi zbędne,tego nie będe podłączał,i taki wielki jest za duży jak dla mnie,a czas weryfikuje takie stwierdzenia,jeśli coś jest raz wykorzystane to znaczy że jest potrzebne:cool:,a to czy się użyje czy nie to naprawdę nie zdajesz sobie sprawy jak szybko wyjdzie
ale skoro to co napisałes jest prawdą,i naprawdę nie masz tych parę groszy(w stosunku do ceny zakupu) do dodania na lepszy model(nie pod względem obrazu a wyposażenia) to kup tańszy model,a resztę przeznacz na dobre piwko(bo na wiele więcej nie wystarczy)

Ostatnia edycja:

damaioshin

New member
Wolałbym 50 cali ubozszy ogladac z 4.5 metra niz 42 cale lepsze ogladac z tej samej odleglosci.

co do pv80 i pv8 jesli masz taka odleglosc, to wybierz pv8. i tak nie korzystam z ECO, a przy takiej odleglosci nie zauwazylbym roznicy. za maly tv na taka odleglosc.

jaro0508

Member
witam ja myśle kupic w czechach 37 PX 80 E honorują gwarancje w Polsce ten model ma tuner do telewizji cyfrowej naziemnej tylko nie wiem jakie kodowanie mieszkam blisko nadajnika w Szczyrku...prosze o opinie...:)

pit24316

Member
jaro0508-Trudno o jednoznaczną odpowiedż. Odbieram na 42PX80E programy DVB ze Szczyrku i Ostrawy oraz analogowo z Katowic. Jakość przekazu z Ostrawy jest super czego nie można powiedziec o programach DVB polskich, chociaz i tak wypadają b.dobrze w porównaniu do analogu. Odnośnie wyboru PX czy PV, to mój punkt widzenia jest następujący: nie wiadomo kiedy na Skrzycznym przejdą na MPEG 4 (a i tak w PX jest slot CI) a w Czechach nic nie zapowiada zmiany z MPEG2 na MPEG4. Nie wiem czy to ci cos pomoże, ja mojego PX wybrałem po długim namyśle i nie załuję.

jaro0508

Member
Dzięki Ci bardzo za odpowiedz powiedz mi jeszcze o jakosci obrazu mam cyfre+ narazie bez tunera hd i zwyklą siatke? mysle o tunerze hd ferguson?:) co o tym sadzisz?

Hoaxx

New member
emski napisał:
Witajcie
może trochę temat nie na miejscu, ale parę dni temu pewien internetowy sklep oferował m.in. plazmy Panasa w rewelacyjnych cenach. a dzisiaj zniknął. Czy ktoś z was wie co się stało.

Pierwszy obrazek to aktualny widok strony sklepu, a drugi, to miejsce gdzie znajduje się serwer tegoż sklepu.

Co sądzicie??

Akurat miejsce, gdzie sie znajduje serwer sklepu (a raczej serwer firmy hostingowej, bo to jest bardziej prawdopodobne) jest malo istotne. W tej chwili pod adresem tego sklepu widnieje jednak nastepujaca informacja:

"W dniu 26.08.2008 sklep został zamknięty powodu podejrzenia popełnienia przestępstwa.
Część z Klientów sklepu NKTelectro.pl nie otrzymało zamówionych produktów w terminie i nie może skontaktować się ze Sprzedawcą.
Więcej informacji o aktualnej sytuacji znajdą Państwo na forum internetowym: [link usuniety przez Hoaxx]"

Nic nowego, ale niemniej urocze. Sam juz sie przymierzalem do zakupu tam 42PV80 (w cenie 2579,00 PLN)... Kretactwa i oszustwa w naszym kraju w dalszym ciagu nie brakuje (pocieszyc sie mozna, ze za granica rowniez nie).

Najtansza oferta na ceneo w tej chwili to 2539,00 w Oskar, tyle ze opinie tego sklepu zapowiadaja zakup jako mala loterie szczescia... z drugiej strony, towar conajmniej dochodzi do klienta.

W zwiazku z tym, chcialbym tez zapytac o doswiadczenia z przesylkami kurierskimi (sporo bylo o tym w tym watku) - czy jest to wielka tragedia, gdy nie mial bym mozliwosci sprawdzenia towaru w obecnosci kuriera (TV przyjdzie na 100% pod moja nieobecnosc i przyjmie go rodzina, a im tlumaczyc na co maja zwracac uwage jest lekko mowiac nie na miejscu) - czy gdyby TV przyszedl uszkodzony, sklep moglby robic problemy? Z reguly jak cos zamawiam, place przelewem albo karta kredytowa i nie rozpakowuje przy kurierze (nigdy mi tego nawet nie zaproponowali - biora podpis, odstawiaja paczke i nie ma ich) - ale patrzac na zabawy jak z tym sklepem wyzej, zastanawiam sie nad zmiana podejscia.

Zastanawiam sie jeszcze powaznie nad plazma Samsung PS42A451 - glownie z powodu rekomendacji przez ArtS007, ktory to okresla go jako rownego PV80. Pozatym, Samsunga mozna juz dostac za naprawde niezla kaske (2243,00 w polecanym w tym watku wielokrotnie Agito np., a i w innych sklepach w podobnych cenach - PV80/PX80 to nadal przedzial raczej 400-500zl wiecej (z wyjatkiem wspomnianego sklepu Oskar)). Tyle, ze o PX80 naczytalem sie juz tyle dobrego (przebilem sie przez wszystkie 3500+ postow tego watku! oraz dobry tuzin recenzji i testow mniej lub bardziej renomowanych magazynow i portali internetowych o tematyce hifi/rtv), a o Samsungu trudno mi znalezc jakakolwiek recenzje. Czy moze na zachodzie okreslenie tego modelu jest inne niz PS42A451?

PX80 albo A451. Innych alternatyw na plazme 42" w tym przedziale cenowym chyba nie ma?

Tonio

New member
Witam!! Panowie macie racje...42jka kurczy sie z biegiem czasu i chyba tylko kasa jest barierą by nie kupic 50 cali.8semka czy 80?...Ja wybrałem Pv80...Wysyłka ze sklepu?...W poniedziałek wysłałem kase...w środe o 17stej HDL dał sygnał że mają go na magazynie.Niema normy...oby tych nie uczciwych wyłapali jak najszybciej.Pozdrawiam i piwko!!!:D

Do góry