42PV80 - pierwszy dzień
Wrażenia z pierwszego dnia użytkowania – w największym skrócie bardzo pozytywne
Po pierwsze potwierdzam, ze 42 cale z 3 m nie są przesadą. Przez pierwsze 10 minut można było taki wniosek zaryzykować, po upływie dalszego czasu stwierdzam, ze taka kombinacja jest jak najbardziej OK
k:
SD z Cyfry – jakość idealna, oczywiście tam gdzie mamy do czynienia z dobrym źródłem, bo są kanały gorsze (cała rodzina TVP) i lepsze (Canal, TVN’y) – ale podobne różnice między nimi widziałem na dotychczasowym CRT. Mecz ligi angielskiej na C+Sport – palce lizać, niech się LCD schowają (miałem okazje jakiś czas temu oglądać ten sam kanał na LCD – różnica naprawdę spora)
SD z anteny zbiorczej – podobnie. Bałem się ze wielki ekran uwypukli wszystkie niedoskonałości tego sygnału – nic podobnego się nie stało, więc Kubicę na Polsacie spokojnie mogę sobie popodziwiać.
DVD – krótko: obraz bardzo dobry.
A wszystko to póki co po starym, dobrym Eurozłączu – gdy przejdę na HDMI spodziewam się jeszcze lepszych rezultatów. O HD (w planie) nawet nie wspominam...
Czerń jest czarna (aż strach pomyśleć jak to musi wyglądać na Kuro
), węży nie zaobserwowano, kąty znakomite. O powidokach nie piszę, bo to temat na rozmowę gdy telewizorek „przejedzie” kilkadziesiąt albo kilkaset godzin.
Dźwięk – niczego sobie, do zwykłych programów starczy, a do filmów z C+ czy z DVD pójdzie i tak z głośników kina.
Minusy ? Póki co tylko jeden – formatowanie z 4:3 do 16:9. Żadne to dla mnie zaskoczenie, bo sprawdzałem wcześniej jak to działa na PV70 w Electro Worldzie (a sposoby formatowania pozostały te same). Owszem jest działający trub Auto (tu przewaga np. nad Samsungiem), ale rozciągnięcia są jednak widoczne. W tym zakresie np. Toshiba (tryb SuperLive) radzi sobie zdeczko lepiej. No ale zawsze można zapodać sobie zoom’a i problem znika – zresztą coraz więcej programów jest produkowanych w trybie szerokoekranowym, wiec z czasem ten mankament będzie miał coraz mniejsze znaczenie.
Ogólnie z zakupu jestem zadowolony:krol:, wahającym się polecam, w razie bardziej szczegółowych pytań służę pomocą