Kilka pytań
Hej,
Jestem tu nowy i chcialbym sie przywitac. Od tygodnia jestem posiadaczem Panasonica Tx-p50g20, na ktorego przesiadlem sie po 3 latach bardzo satysfakcjonujacego korzystania z tej samej marki modelu Th-42pv70. Czytalem caly ten watek, jednak na kilka pytan nie moge znalezc wyraznej i prostej dla laika odpowiedzi.
1. Jaki jest symbol przystawki wifi, gdzie i za ile mozna ja kupic (oprocz samego producenta, bo on ma ceny referencyjne zapewne koszmarne)?
2. Mam zewnetrzny dysk twardy 110 GB na USB, na nim mnostwo filmow. Probowalem podlaczac go przez oba porty USB z boku panelu. Nawet nie pokazal sie komunikat, ze wykryto nowy sprzet. Dysk byl sformatowany w ntfs, przeformatowalem go w FAT i jest to samo. Dysk nie ma wlasnego zasilania, prad ciagnie z USB. Macie na to jakies rozwiazanie? Dodam tylko, ze zwykly pendrive Kingstona 4GB jest czytany bez problemu.
3. W jakim formacie musza byc filmy Divx HD, zeby tv je czytal? Metoda prob i bledow doszedlem do tego, ze chyba avi, zadne mkv czy inne. Tyle, ze uruchomilem jednego z avi, obraz byl, ale odnosnie dzwieku TV wyrzucil komunikat "nieobslugiwany format dzwieku" - czyli pewnie nie tym kodekiem dzwiekowym byl dzwiek zapisany... Czy jest gdzies jasno i wyraznie napisane jakie wymogi musi spelnic material divx HD, zeby byc plynnie czytany? Co do napisow to rozumiem, ze musza byc w formacie MicroDVD i miec dokladnie te sama nazwe co film?
4. Chcialbym skalibrowac swoj TV, ludzie niestworzone historie pisza jakie to efekty dzieki temu otrzymali.
Znalazlem 2 poradniki:
Pierwszy
TC-PxxG20/25 Reference Settings
Picture:
Picture Mode: THX
Contrast: 56
Brightness: 59
Color: 49
Tint: 0
Sharpness: 10
Color Temp: Warm2
Color Management: Off
x.v. Color: Off
Photo Enhancement: Off
C.A.T.S: Off
Video NR: Off
Blur Reduction: Off
Advance Options
Block NR: Off
Mosquito NR: Off
Black Level: Light
3:2 Pulldown: On
Service Menu Offsets
WB-ADJ MENU
R-DRV: +5
G-DRV: -8
B-DRV: 0
R-CUT: -9
G-CUT: 0
B-CUT: +3
Note: These offsets must be entered for both Color matrixes. You access the different matrixes by using a 1080i/p signal for the HD matrix and 480i/p signal for the SD matrix. The WB Method Select option should be set to 00 instead of 03.
Picture:
Picture Mode: Custom
Contrast: 87
Brightness: 68
Color: 33
Tint: -3
Sharpness: 11
Color Temp: Warm2
Color Management: Off
x.v. Color: Off
Photo Enhancement: Off
C.A.T.S: Off
Video NR: Off
Blur Reduction: Off
Pro Settings:
W/B High R: -2
W/B High B: +2
W/B Low R: +2
W/B Low B: -5
Black Extension: 0
Gamma Adjustment: 2.2
Panel Brightness: Mid
Contour Emphasis: Off
AGC: 0
Advance Options
Block NR: Off
Mosquito NR: Off
Black Level: Light
3:2 Pulldown: On
Note: These settings must be used with the offsets listed for THX mode!!!
oraz drugi:
Mode: THX Contrast 36 Brightness: 0 Colour: 30 Sharpness: 0 Vivid colours Off Eco-format Off P-NR Off Intelligent Frame Creation On/Off Panel On R-gain +3 G-gain -2 B-gain 0 R-cutoff +2 G-cutoff -1 B-cutoff 0
Co o nich sadzicie? Macie jakies swoje ustawienia? Czy warto sie posilkowac grzebaniem w menu serwisowym? Wiem jak do niego wejsc (przytrzymac klawisz "Vol -" i wcisnac 3 razy "0" na pilocie), ale na tym moja wiedza sie konczy...Czy ktos bylby w stanie opisac lub dac linka do instrukcji obslugi tego menu, nie chcialbym czegos trwale sobie przestawic i pozniej nie umiec wrocic do ustawien fabrycznych...
Ufff troche tych pytan jest, ale sadze ze wiekszosc z nich jest jak sadze bardzo ciekawa dla uzytkownikow tego forum. Uprzejmie zatem prosze o odpowiedzi