Panasonic PY85

esse

New member
Hmm... bogdan_bronowice bardzo przekonująco opisał zjawisko zielonych duszków i wydaje mi się, że kluczowe znaczenie może mieć w tym przypadku "podkręcony" kontrast plazmy .Mam bardzo dobry wzrok, "kilka" tv w swoim życiu widziałem, znam niedoskonałości mojego TV py85 np.migotanie obrazu przy jasnych płaszczyznach, w moim wcześniejszym TV lcd samsung system DNIE doprowadzał mnie do szału,widziałem te same makabryczne przejścia tonalne na plazmach Samsunga (dlatego kupiłem Panasonica bo Samsungów z DNIE po prostu nie dało się oglądać, jakość wykonania też kulała),ale zielonych duszków na swojej plazmie nie widzę!. Panasonica mam skalibrowanego(ustawienia z angielskiego forum obecne również w niniejszym wątku o py85) do oglądania filmów tryb cinema, ciepłe, naturalne barwy, obnizony kontrast plus niewielkie boczne światło. Może inni uzytkownicy, którzy widzą "na zielono" wypowiedzą się czy zmiana trybów wyświetlania Eco,Cinema, manipulowanie poziomem kontrastu wnoszą jakieś zmiany do obrazu.

motobartcompany

New member
Ustawienia obrazu mają bardzo małe znaczenie. Przynajmniej ja te zielone duchy widziałem cały czas. Jak będą przesuwać się białe napisy zobacz jakie mają krawędzie. ( w zasadzie skrajną krawędź)Czyż nie zieloną?

esse

New member
Nie widzę zielonych krawędzi na białych przesuwająych się na czarnym tle literach. Widzę wiele innych rzeczy,ale tego nie. Może tv musi się dotrzeć, mój ma 8 miesięcy. Dochodzę do wniosku że widzenie zielonych duszków zeleży jednak od tego jak "główka pracuje". Innego wytłumaczenia nie znam.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Jeśli ktoś już ma na tyle wrażliwy wzrok, że widzi "zielone węże" to uwidacznianie tego zjawiska może też w mniejszym lub większym stopniu zależeć od konkretnych nastawów/kalibracji danego telewizora - w szczególności nastawów dotyczących właśnie zielonej składowej koloru.
Czy może zależeć od długości użytkowania? - Chyba tak. Tak wynikałoby z przytoczonego artykułu.
esse, ciesz się :) To akurat zaleta, że się nie widzi tego zjawiska :)

Pozdrowienia!

Ostatnia edycja:

sanchopan

Banned
Bzdury z tym wrażliwym wzrokiem, przebiegiem plazmy itd. itp.!
Siedzę z gostkiem przed plazmą i pokazuję mu RĘCZNIE węże - a on że widzi, ale... nie widzi. Robimy zdjęcie - on że, "no coś jest, ale tego nie widać".
To zależy od CHARAKTERU, od człowieka JAKIM JEST a nie jaki ma wzrok: dla takich ślepych światła w dzień wprowadzono na ulicach; i nieważne, że ślepy w słoneczny dzień w centrum miasta, jak nie zauważy auta bez świateł, to ze światłami tez nie zauważy - czemu? Bo on ślepy jest!:mrgreen:
Inny gostek - dopiero PO SPRZEDAŻY plazmy przyznał, że "miałeś rację, węże były, ale... wydał kasę na tv i wstydził się to przyznać".
Więc proponowałbym zakończyć temat węży: są i będą, póki Panas nie zmieni nastawienia i czegoś tam w produkcji.
A pisanie, że "każda plazma ma węże" jest oczywistą bzdurą i świadczy, że poza Panasem nikt dalej nosa nie wyściubił - do innego plazmy.
Miałem też Panasa i walczyłem z tym blisko 2 lata, czasami częściowo się udawało - węże znikały. Za to potem okazywało się, że pojawiały się gdzie indziej i były inne, ale były.
Teraz mam Kuro i nie wiem co to węże. :eek:k: :grin: :grin:

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Masz rację! Olśniło mnie teraz ;)
Panas z Pionkiem umówili się, że Panas pójdzie w masówkę ale będzie wydawał plazmy z przeciętnymi nastawami a Pionek przygotuje plazmy z nastawami na tip-top i choć sprzeda mniej tv, to będzie za to kosił więcej $$ :p

Pozdrowienia!

sanchopan

Banned
A co w tym dziwnego?
Ważniejsza jest szczerość i uczciwość wypowiedzi w stylu "ja węży nie mam", choć mam - ale nie powiem że mam.:twisted: :mrgreen: Bo mi korona spadnie...:krol:
Z drugiej strony nie chodzi o "nastawy" tylko o cały produkt.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
No wiem, wiem. Nie musisz mnie przekonywać.
To ja powiem tak: jestem ślepy, wężyka czasem gdzieś tam dojrzę a i tak z Panasa jestem zadowolony :D Choć pewnie z Kuro byłbym bardziej kontent :)

Pozdrowienia!

motobartcompany

New member
Co do znikania tego z czasem tą wątpię. Mój PV700 ma już prawie rok i cały czas jest tak samo. W zasadzie to już nie mój TV tylko sprzedałem go dziadkowi:)

Tak z ciekawości poszukajcie coś na temat green ghostingu powiedzmy na yotube. Niestety same panasy. Podobnie jest z forami internetowymi. Przecież to nie jedyny producent plazm. Być może najpopularniejszy, ale Samsung, pioneer, LG na pewno produkują wiecej plazm niż sam panasonic.

sanchopan

Banned
Widzę, że się zgadzamy.:D
Bo faktycznie z Panasa, szczególnie w kontekście jakość/cena można (czasami nawet należy) być zadowolonym.
Oczywistym też jest, że w większości przypadków droższy produkt to lepsza jakość.
Chodzi tylko w tym wszystkim o to, żeby widzieć rzeczywistość taką, jaka jest... naprawdę: z wężami się pogodzić a jak ktoś nie umie - zmienić na Pioneera - choć ten też idealny nie jest, bo takich produktów nie ma.
Zależy tylko co komu mniej lub więcej przeszkadza (lub się podoba)... itd.
Byleby tylko komuś nie wmawiać, że węży nie ma, a auto z 2,5 l silnikiem pali w korku 5,5 l/100 km :-D

Savatage

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sanchopan nie dam sobie głowy uciąć ale wydaje mi się że w wątku o kuro serii 8 jednak pojawiały się węże zielone. Więc jak to jest ? Masz za dobre oczy na Panasa a za słabe na Pioneera ?
Ja nie twierdzę, że problemu nie ma. Tylko że nie każdy go widzi. Z różnych względów. Niektórzy bo nie chcą przyznać, a niektórzy bo po prostu nie widać. Chciałbym jeszcze przypomnieć że to co widzimy i ile widzimy nie zależy tylko od gałki ocznej ale również od mózgu, który te sygnały przetwarza. Tak więc określenie że zależy to od tego jak pracuje główka wydaje mi się trafne.

Savatage

Klub HDTV.com.pl
VIP
motobartcompany napisał:
Ustawienia obrazu mają bardzo małe znaczenie. Przynajmniej ja te zielone duchy widziałem cały czas. Jak będą przesuwać się białe napisy zobacz jakie mają krawędzie. ( w zasadzie skrajną krawędź)Czyż nie zieloną?

Któryś z kolegów z tego forum po namowie innego kolegi z tego forum zaczął bawić się menu serwisowym i zmienił sobie zmienną G-Cut czyli odcięcie zieleni. Zielone węże zmieniły się w różowe. Ciekawe nie ? Oznacza to tylko tyle że odpowiednio manipulując zmiennymi odcięcia barw można zjawiska o ile nie pozbyć się całkiem to przynajmniej je mocno zredukować. Oczywiście nie upieram się przy tym, ale wskazują na to fakty.

sanchopan

Banned
Mam obecnie 5080xa - węży nie ma.
A odcięcie zieleni osobiście mnie nie bawi - bo nie da się jej tylko "na wężach" obciąć; tylko całkowicie, wszędzie.

esse

New member
Irytuja mnie posty właścicieli Pioneera, którzy piszą,że jezeli ktoś nie widzi zielonych duszków na plazmie Panasonica to jest ślepy, albo widzi ale nie powie bo wydał na plazmę kasę i teraz się nie przyzna do żle wydanych pieniędzy. Oświadczam,że:
-wzrok mam jak brzytwa
-potrafiłem sprzedać swój dawny telewizor po niecałym roku użytkowania za 1/3 ceny bo wk.. mnie na tym tv mankmenty obrazu, których inne osoby nie widziały
Na Panasonicu py85 żadnych zielonych węży nie widzę!!!

W

witek_z

Guest
A ja myślę że to efekt jakiegoś błędu w elektronice, i albo coś jest podpsute (ładunki statyczne) albo żle wyregulowany TV (ale wewnątrz TV) lub rozrzut elementów elektronicznych ( tolerancja ) , a nie sama matryca.
Jeżeli byłyby to właściwości luminoforu to każdy TV CRT też miałby zielone węże, a jak wiadomo nie ma.

Do góry