46pz85 - Pierwsze Wrażenia.
Witam wszystkich,
Po 2 tygodniowym przeglądaniu tego forum, czytaniu testów i opinii o sprzęcie przyszedł czas na podjęcie decyzji o zakupie. Mój wybór padł na plazmę Pansonica 46PZ85. W rewanżu za wiele pomocnych i trafnych opinii znalezionych na tym forum postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze.
Sprzęt przywieziono mi do domu i zainstalowano w Sobotę tj. 29.11.2008r. (Cena: 5500 zł)
WYGLĄD TELEWIZORA:
Pierwsze wrażenia po wyjęciu z kartonu - Kurcze jaki on wielki !

Wizualnie obudowa wygląda bardzo ładnie. Jest starannie i dokładnie wykonana. Ramka jest dość szeroka, wykonana z czarnego, połyskliwego materiału. Matryca lekko błyszcząca, trochę odbija się w niej wnętrze pokoju (jak TV jest wyłączony), ale nie jest to bardzo uciążliwe, podczas oglądania TV nie przeszkadza. U mnie telewizor stanął na szklanym stoliku RTV w rogu pokoju. Stopka na której stoi posiada regulację pozwalającą na skręcanie TV w lewo lub w prawo w celu regulacji kąta oglądania, lub wygodniejszego dostania się do złącz z tyłu. Odbywa się to lekko i bez najmniejszego wysiłku.
INSTALACJA:
Podłączenie przebiegło bez problemu i zaprawionej w bojach ekipie zajęło z 5 minut (podłączenie + przykręcenie stopki).
Do TV obecnie jest podpięty:
- dekoder HD N-ki (po HDMI)
- DVD AIWA XD-DV370 - już leciwy model, więc po EURO;
- odtwarzacz filmów HDTANK EGREAT EG-M32A FULL HD (po HDMI);
Wszystkie urządzenia działają bez problemu.
OPCJE DOSTĘPNE Z OSD:
No cóż, szczerze mówiąc nie ma tego za wiele (spodziewałem się więcej). Jeśli chodzi o obraz to dostępne są podstawowe regulacje: jasność, kontrast, nasycenie kolorów itp. Wszystkie te parametry ustawiamy suwakami (bez liczbowej prezentcji poziomów poszczególnych ustawień). Dodatkowo "polepszacze" obrazu np. IFC, oraz szereg standardowych opcji, które znajdziemy w wielu innych odbiornikach. Niestety TV nie zapamiętuje ostatnio używanego złącza (urządzenia) i zawsze po włączeniu ustawia się na analogowy tuner, więc trzeba go ręcznie przestawiać przyciskiem AV.
JAKOŚĆ OBRAZU (OGÓLNIE):
Opisując jakość obrazu na tym TV punktem odniesienia były dla mnie 2 inne urządzenia które posiadam, tzn. TV LCD 32" GRUNDIG (tani model z przed roku), oraz projektor SANYO 16:9 FULL HD, filmy oglądane na 300 calach przekątnej obrazu
Długo czytałem na tym forum o sprawach związanych z kalibracją i sam planowałem ją zrobić po zakupie. Zrezygnowałem jednak z tego (pomijając lekką korektę ustawień), gdyż obraz jest naprawdę bardzo dobry (pewnie znajdą się tacy którzy powiedzą, że nie widziałem efektów profesjonalnej kalibracji więc nie wiem o czym mówię, być może). Generalnie jednak muszę stwierdzić, że dla przeciętnego użytkownika obraz (bez kalibracji) będzie więcej niż zadowalający: w skrócie, czerń jest czarna (nawet bardzo) biel - biała, kolory naturalne lub bardziej nasycone , w zależności od upodobań i wybranych ustawień. Nie występują problemy z kątami oglądania (w końcu to plazma), z każdej strony obraz jest taki sam. Generalnym minusem który zauważyłem, to delikatne, zielonkawe cienie pojawiające się na białych literach na czarnym tle przewijających się z dołu do góry ekranu na końcu filmu.
JAKOŚĆ OBRAZU (NA POSZCZEGÓLNYCH URZĄDZENIACH):
1. OBRAZ SD (z dekodera N-ki) wygląda OK, aczkolwiek bez rewelacji (no cóż cudów nie ma, z sygnału o niskiej rozdzielczości ciężko coś więcej wycisnąć). Mimo wszystko widać jednak, że skalery wykonują kawał dobrej roboty. Oglądajc z odległości 3-4 metrów obraz wygląda bardzo ładnie więc nie można narzekać.
2. OBRAZ HD ( z dekodera N-ki) - bez zarzutu, świetnie wyglądają relacje soprtowe na TVP HD, a także programy przyrodnicze na DISCOVERY HD. Inne też są OK.
3. OBRAZ Z DVD - wygląda bardzo dobrze, nie ma się do czego przyczepić. Pewnie po HDMI i przeskalowaniu do 1080p (funkcja dostępna w nowszych odtwarzaczach) mogłoby być jeszcze lepiej.
4. OBRAZ HD i FULL HD (z HDTANK-a) - no cóż, co było do przewidzenia jest super. Obraz jest bardzo szczegółowy i płynny. Bardzo dobrze wygląda zarówno w 720p jak i 1080p. Spokojnie można skorzystać nawet z funkji ZOOM1, tak aby obraz wypełnił cały ekran (bez czarnych pasów na dole i na górze ekranu), bez utraty jakości obrazu (oczywiście kosztem jego części).
JAKOŚĆ DŹWIĘKU:
No cóż tutaj krótko, rewelacji nie ma, ale jak na wbudowane w TV głośniki jest bardziej niż zadowalająco.
GŁOŚNOŚĆ CHŁODZENIA:
Telewizor ma z tyłu zamontowane 5 wiatraczków do chłodzenia matrycy. Pomijając zapewnienia o ich niesłyszalności innych forumowiczów, muszę z przykrością stwierdzić, że niestety są słyszalne. Obracają się dość wolno, więc nie jest to bardzo uciążliwe, ale słychać lekki szum, przy ustawieniu dźwięku w TV na niskim poziomie nawet z odległości 3-4 metrów. Przyzwyczajonych do całkowitej ciszy podczas projekcji, może to trochę wkurzać. U mnie pokój jest umeblowany dość oszczędnie, więc jeśli TV będzie stał w jakimś regale lub czymś podobnym, może efekt nie będzie taki uciążliwy.
PODSUMOWANIE:
Ogólnie TV jest OK. Nie można mu za wiele zarzucić (poza drobnymi wpadkami opisanymi powyżej). Myślę, że mogę go z czystym sumieniem polecić wszystkim zastanawiającym się nad wyborem nowego sprzętu.
To tyle z mojej strony. Mam nadzieję, że moja opinia pomoże komuś w dokonaniu wyboru.
Pozdrawiam serdecznie:
Maverick78