Panasonic PY85

emer

Member
Bez reklam
czyli potwierdzasz ze w PY80 jest przełącznik 100/50Hz ? a moze tylko gdybasz ... ;)
Przydałoby sie zeby ktos albo potwierdził, albo raczej zaprzeczył - bo cos mi sie wydaje ze w PY80 po prostu jest jak mówia w Panasonic - na stałe załączone to pseudo 100Hz ...

Skoro masz "kontakt z serwisem" i jutro moze dostaniesz "pare odpowiedzi" na interesujące Ciebie/nas - to czekamy z niecierpliwością ...

A co do 8000 i 800 - mysle ze jednak róznica w cenie nie jest adekwatna ... no chyba ze np jakośc obrazu będzie lepsza, a moze dźwiek ....
WiFi - no cóż, mozna sie obejść bez tego (w moim przypadku router i tak stoi blisko dreama i kabelek 1.5m wystarcza)
CF ... a własciwie po co mi on? ;) jest USB, twardziel i tu i tu ...
Jedynie moze faktycznie procek i np duzy wyswietlacz przemawia za 8000 ...
Aha - 2 tunery - ale jak powiedziałem cena 2x800=8000 ;)

dodałem jeszcze link z testu i jak widac uzyteczność IFC jest problematyczna ... sugeruje sie wręcz wyłaczenie (ukłony dla listek :D ) lub .... kupic sobie w takim razie 80tke ....
hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PZ85B/Conclusion

Ostatnia edycja:

emer

Member
Bez reklam
ale jajo ... :D

Widzisz migotanie i brak migotania w trybach 50 i 100Hz?
Jak to przekłada sie do jakosci obrazu w ruchu ?
No i Twoje spostrzezenia przy uzyciu powyzszych przełączeń w trybie SD i HD ...

no i jeszcze dyskusja angielskojęzyczna o uzyteczności IFC - jedni zachwyceni, drudzy mówią ze przy SD wyłączają ...
avforums.com/forums/plasma-televisions/801652-panasonic-ifc-colour-correction-any-good.html

Ostatnia edycja:

RheeTCT

New member
Ja się na tym nie znam,ale gdzieś słyszałem,ktoś mi powiedział.....że macie taki MIX....nie to nie to...ha,ha...że wszystkie telewizory plazmowe ostatnich generacji mają 100 hz odświeżanie w standardzie.Nie wiem czy to prawda,ale jestem prawie pewien,że PY85 ma.IFC nie ma z tym chyba wiele wspólnego,bo tu chodzi o Inteligentne Tworzenie Ramki(kadru).Takiej dodatkowej powstałej z komputerowo obliczonego pośredniego pomiedzy sąsiednimi klatkami obrazu.Natomiast co to jest 100 hz Dual Scan,czy jak mu tam,to już kompletnie nie wiem,ale to chyba nie jest wcale "normalne" odświeżanie 100hz.Chyba,że to jest to samo - a Wy chyba tak zakładacie.Ja jednak podejrzewam,że to podwójne skanowanie to coś w rodzaju IFC tylko działające prościej tzn. dodające niezmienioną ramkę.

Ostatnia edycja:

unky

Member
emer:
Nie ma znaczenia czy oglądasz piłkę nożną w SD i HD. Przy włączonym IFC zarówno na SD jak i HD (C+HD,PremiereHD) piłeczka na tle trybun skacze, logo jak kamera idzie po trybunach rozmywa się...
To właśnie chyba wynika z tych pośrednich ramek i przy szybkim ruchu małego elementu wyróżniającego się na tle tła (piłka, logo) powoduje skoki.

Co do migotania.
Jak zapodałem sobie testową płytkę dolbydigital to na ekranie pojawił się czarny napis:
"Dolby Digital 5.1" który był na białym tle.
Przy wyłączonym IFC ten napis migotał, po włączeniu IFC migotanie ustawało. Stąd moje wnioski że IFC coś jeszcze poprawia (może załacza 100hz? czy cuś?)
Dziwne jest to o tyle że oglądając normalnie telewizję nic a nic nie migocze zarówno w SD jak i HD nawet przy WYŁĄCZONYM IFC.
Obraz zyleta, jak lecą napisy końcowe to miód na oczy - extra kontrast i naprawdę stabilny obraz. Naprawdę obraz bez zarzutu w związku z czym nawet nie mam potrzeby załączać IFC. Oczywiście obraz po HDMI z tnuera Kathrein UFS910.
Nie wiem jak to wygląda przy Blueray bo nie mam odtwarzacza.

Nad brakiem 100Hz zastanowiła mnie po prostu ta płyta testowa...ech chciało mi się płyty testowej i teraz mam mętlik w głowie.

emer

Member
Bez reklam
dzieki unky - "wyswietliłes" mi sytuacje co i jak ... :)

pozostaje pytanie do usera PY80, np Qbasa, jak to jest u niego gdy przełacza 50/100Hz .... Czy przy tym 50HZ obraz faktycznie migocze (w ogóle w takim razie po co jest w ogóle opcja 50Hz ?), a czy przy 100hz zachowuje sie dokładnie tak samo jak PY85 z wyłączonym IFC ...

Powoli nabieram kurcze przekonania do PY80, choc z drugiej strony na tym angielskojęzycznym forum (link zapodałem wyżej) , niektóre angole pieją peany nad IFC, nad wspaniałością tej opcji, i jak wspaniale wyglada obraz w ruchu ... a drudzy znów że kompletnie nie nadaje sie do np SD

w końcu 5 stów nie chodzi piechotą ... no i na dreamka 800HD byłoby już część kasiorki ... ;)

Ralph_S

New member
Dokładnie tak, obraz z wyłączona funkcją 100Hz migocze, choć czasami nawet gdy jest włączona na jednolitym jasnym tle można kontem oka zauważyć migotanie.
Co do IFC to oglądając oba telewizory (TH-42PZ82EA i TH-42PZ85E) to z IFC filmy wyglądają jakoś tak nienaturalnie, trochę jak "teatr telewizji" lub seriale typu "Na Wspólnej" mi osobiście taki obraz nie odpowiada więc postanowiłem nie przepłacać.

unky

Member
Tak, zdecydowanie przy włączonym IFC filmy wyglądają jak teatr telewizji, w rzeczywistości jest taka "miękkość" ruchów.
Mi tam to się podoba, ale jak już napisałem przy sporcie to się nie sprawdza :-(
Szkoda że nie można tej opcji włączyć/wyłączyć jednym klawiszem - zawsze trzeba grzebać w menu.

creep22

New member
emer: bierz py80, szkoda kasy, obraz świetny
ralph_s: przymierzam się do n-recordera...jak na twoim TV obraz z niego - oczywiście w SD, bo jak wygląda w HD moge się domyślić?

Ralph_S

New member
Pomijając odwieczny problem z HDCP to reszta jest OK.
Oczywiście wszystko zależy od stacji, ale w większości obraz SD jest akceptowalny lub często zadowalający do dobrego.
Obraz HD np. TVP HD, Discovery HD, Eurosport HD, z reguły bardzo dobry aż do ŚWIETNY.
Filmy w FullHD puszczane z Popcorn-a, REWELACJA
Ostatnio oglądałem ze znajomymi bajkę Ratatuj w FullHD, szczęki do tej pory leżą na podłodze. :D:mrgreen::eek:k:

stapoz

New member
100Hz to czestotliwosc generowania obrazu a nie czestotliwosc odswiezania, dlatego wlaczenie/wylaczenie 100Hz nie wplywa na migotanie. Ta funkcja poprawia ostrosc obiektow w ruchu - np przesuwajace sie napisy. Wszystkie Pana maja odswiezanie 60Hz - stale. Dlatego ich migotanie jest wieksze niz 100Hz telewizorow CRT - tam 100Hz to wlasnnie czestotliwosc odswiezania.
Co do IFC to jest to odpowiednik 100Hz tylko zamiast powielenia poprzedniej ramki obrazu, generowana jest nowa na podstawie poprzedniej i nastepnej - daje to w wiekszosci przypadkow efekt plynnosci ruchu.

Ralph_S

New member
stapoz napisał:
100Hz to czestotliwosc generowania obrazu a nie czestotliwosc odswiezania, dlatego wlaczenie/wylaczenie 100Hz nie wplywa na migotanie. Ta funkcja poprawia ostrosc obiektow w ruchu - np przesuwajace sie napisy. Wszystkie Pana maja odswiezanie 60Hz - stale. Dlatego ich migotanie jest wieksze niz 100Hz telewizorow CRT - tam 100Hz to wlasnnie czestotliwosc odswiezania.
Co do IFC to jest to odpowiednik 100Hz tylko zamiast powielenia poprzedniej ramki obrazu, generowana jest nowa na podstawie poprzedniej i nastepnej - daje to w wiekszosci przypadkow efekt plynnosci ruchu.

A miałeś okazje widzieć obie funkcje w na żywo w akcji czy tak piszesz byle pisać ?

RheeTCT

New member
Z tym wrażeniem migotania,to podejrzewałbym raczej inne przyczyny niż rzekomy brak odświeżania 100 hz.Może chodzi raczej o materiał źródłowy,tzn.to jak został nagrany.Bo jeśli unky widzi to migotanie tylko na materiale testowym z DVD,to chyba właśnie o tym by świadczyło.

stapoz

New member
Tu mozna znalezc odpowiedzi na niektore pytania:
www2.panasonic.com/consumer-electronics/support/FAQs/details-FAQs+for+TH42PZ85+Plasma+TV-UCM_PRD_CNT_007854
i slawne refresh rate:
www2.panasonic.com/consumer-electronics/support/FAQs/details-FAQs+for+TH42PZ85+Plasma+TV-UCM_PRD_CNT_007854#faq12

ivf

New member
niezłe odpowiedzi. super jest również odpowiedź dotycząca odległości z jakiej najlepiej oglądać obraz tego tv..

10.How to determine the optimum viewing distance?
Optimum viewing distance is a determined by the size of the screen and the screens number of pixels. The TH42PZ85's optimum viewing distance is 5.5 feet

wg google 5.5 feet to 1,68m
a wg niektórych 3m to za blisko na 42".. :mrgreen:

EDIT: dla PX80 (czyli HD-Ready) polecają już 8 feet czyli prawie 2,5m

Ostatnia edycja:

cyberpooh

New member
z ta odpowiedzia serwisu potwierdzjaaca ze ifc to 100hz to bym tak nie liczyl.
strzeliliby sobie samobója, nie potwierdza tego raczej.
To tak jakby dealer samochodu potwierdzil przy kupnie ze do tego silnika 1.9tdi wystarczy ze pan wstawi chip za 2000 i bedzie pan mial osiagi jak samochod z silnikiem 2,5tdi(drozszym o 20tys)

ale wracajac do telewizorow, odswiezanie odswiezaniem, a co z kolorami, glebia, odwzorowaniem, py80=py85 ?

emer

Member
Bez reklam
stapoz napisał:

Bardzo rzeczowo wypowiedziałes sie, ale ...
W info Panasonica o nowych technologiach czytamy:

"Inteligentne tworzenie klatek
Nieruchomy obraz złożony z 1080 linii zawsze wygląda doskonale na dużym ekranie, ale kiedy zaczyna się poruszać, jego rozdzielczość może się zmniejszyć nawet do 300 linii. Dzięki funkcji inteligentnego tworzenia klatek w panelach plazmowych Panasonic Viera rozdzielczość ruchomych obrazów wynosi ponad 900 linii. Funkcja ta zwiększa liczbę klatek i pozwala na naturalne przejścia między nimi, zapewniając płynne wyświetlanie ruchomych obrazów wysokiej rozdzielczości.
* Tylko w seriach PY800, PY85

Podwójne skanowanie 100 Hz
Telewizor plazmowy działający z częstotliwością 50 Hz może powodować irytujące migotanie ze względu na niedostateczną liczbę klatek wyświetlanych w ciągu sekundy. Dlatego każdy obraz jest wyświetlany dwukrotnie, jakby telewizor plazmowy działał z częstotliwością 100 Hz, tzn. liczba obrazów jest zwiększana w celu uniknięcia migotania.
* Kiedy aktywna jest funkcja IFC, nie można używać podwójnego skanowania 100 Hz

Więc "Podwójne skanowanie 100 Hz" (te niby 100Hz) ma własnie na celu jak piszą "w celu uniknięcia migotania." A Ty piszesz że "nie wplywa na migotanie"

A "Inteligentne tworzenie klatek" (IFC) wg tego co pisza zwieksza ilość linii nawet ponad 3-krotnie i powinno powodować "efekt plynnosci ruchu"

Taka jest teoria, a praktyka to wygląda akurat odwrotnie (wg niektórych posiadaczy PY85) , tzn - IFC powoduje przy ruchu w sporcie "przeskakiwanie" poszczególnych elementów ruchomych, a przy wyłączonym IFC zaczyna działać niby te 100Hz (2x50Hz), a w praktyce widać migotanie, które przy 100Hz nie ma prawa wręcz być ...

pejotpe

New member
Bez reklam
@ivf: to nie jest odpowiedź na pytanie dotyczące optymalnej odległości (która nie powinna być zależna od liczb pikseli, a od przekątnej, abyć nie musiał kręcić glową w czasie oglądania, czy zbytnio poruszać gałkami ocznymi), ale raczej odległości, w której zaczynasz dostrzegać braki w jakości obrazu (czyt. rozróżniać piksele). Dlatego przy full HD 42" jest 1,6m, a przy hd ready 42" 2,5m.

Do góry