poczytałem ze setke stron tego topica i ... zgłupiałem
Miałem kiedyś Loewe 28cali 50Hz i zachciało mi sie 100Hz - kupiłem (ok 5lat temu) fuuull wypas ze wszystkimi bajerami najwyzszy model Thompsona 29cali100Hz i ... załamka. Oprócz braku migotania chyba same minusy ... obraz sztuczny, pixelowaty i kaszana przy ruchu (szczególnie mecze piłki noznej i trawa - koszmar). A Loewe i 50Hz - plastyczny obraz i/ale niestety migotanie.
Długo zwlekałem z kupnem "cienkiego" TV - niedoskonałości technologiczne LCD i plasmy ... ciągle ustepowały jakości obrazu i jego plastyce obrazowi z kineskopu CRT.
No i troche dojrzałem do kupna ... wybór - plazma Panasonic. Statystycznie rzecz biorąc (opinie) + cena/jakość przemawia za Panasonicem.
A że moje oglądactwo to odległość od 1.5m - 3.5m to na peeeeewno nie wiecej niż 42cale. Nie mam zamiaru strzelać oczami i szyją na prawo i lewo aby objąć widzeniem większe ekrany. No więc wybaczcie, ale gapienie się na np 50cali z 3m to IMHO to nienormalne, a jęzeli dojdzie do tego sygnał SD (i to nawet z telewizji cyfrowej-satelitarnej), to nie mam zamiaru oglądać poszczególnych pixeli na takim ekranie ...
No ale dlaczego zgłupiałem ... no więc PY85 czy PY80 - oto jest pytanie !!
Listek mówi ze wyłącza IFC - czyli pogodziłes się z migotaniem? (bo wygląda na to ze efekt 100Hz uzyskuje sie włączając tą funkcje - tylko ze jak mówicie, to dobrze to działa własciwie chyba przy HD, a przy SD wręcz pogarsza jakość obrazu/ruchu).
Czyli na SD jest efekt migotania bez IFC ? Ale z drugiej strony z IFC przy SD pogarsza obraz w ruchu ? Dobrze to rozumiem ?
"* Kiedy aktywna jest funkcja IFC, nie można używać podwójnego skanowania 100 Hz" - no to jak, przecież te niby 100Hz (właściwie to 2x50Hz) własnie bez IFC powinno działac ... kurdekurde
To jak jest w PY80, czy tam jest przełącznik 100/50Hz (skoro nie ma IFC), czy niby jest na stałe to 2x50Hz i obraz przy SD jakby migotał ?
I jest
dokładnie taki jak na PY85 po wyłączeniu IFC, czy moze lepszy ... jakis hmmm wyposrodkowany miedzy IFC i bez ...
Rozmawiałem z facetem ze sklepu firmowego Panasonica i powiedział mi ze własciwie IFC nie działa tak jak powinno w PY85, ze w PY800 lepiej działa ta funkcja ... i w związku z tym nie warto dawac 500zl wiecej za PY85, tylko kupowac PY80 ...
No i jak ... jest w końcu choć mały plus w jakosci przemawiajacy za PY85 w porównaniu do PY80 (rozumiem ze że cały problem to IFC przy SD ?)
Ceny na dzisiaj to ok 3300 za PY80 i 3800 za PY85 ...
@listek
Co przemawia wg Ciebie za wydaniem ok 3000zł za Dreama 8000HD, skoro Dream 800HD kosztuje 2x taniej ?
Przecież mozna sobie kupic dwa maleństwa 800 za 3000zł i tez mam dwa tunery ...