A 40ºC to już nawet zdaje się może oparzyć przy dotknięciu.
Troszkę niedosadziłeś, ja przy ostatniej grypie miałem temperaturę 39,8 st. C i żona się o mnie jakoś nie poparzyła

A tak na poważnie - maszyny i urządzenia elekrtyczne przeznaczone do pracy ciągłej (np. ręczne wiertarki) nie mogą nagrzewać się więcej niż do 60 st. c - jest to temperatura, która pozwala jeszcze na utrzymanie w gołych dłoniach urządzenia i właściwe posługiwanie się nim. Oczywiście wytrzymałość na temperaturę jest sprawą indywidualną - jeden wytrzyma więcej, drugi mniej ale można to potraktować jako pewien punkt odniesienia.
Mam Panasa PV80P i właśnie zakończyłem pomiar jego temperatury . W najcieplejszym miejscu obudowy położyłem końcówkę termometru i po 30 min. pomiaru (telewizor gra od ok. 6 godz. i stoi w regale ) odczyt to 34,3 st. C. (napewno nie jest to sprzęt laboratoryjny ale myślę, że bląd nie jest większy niż +/- 2 st.)
Najistotniejszą sprawą jest wentylacja - swobodny lub wymuszony napływ chłodniejszego powietrza w celu odprowadzenia ciepła i nie dopuszczenie do nadmiernego wzrostu temperatury. W przypadku ustawienia telewizora przy kominku proponowałbym umieścić gdzieś na dole mały wentylatorek ( np taki od okapu kuchennego), który wymusi napływ chłodniejszego powietrza z nad podłogi.
Jeśli chodzi o temperaturę pracy sprzętu elektronicznego to np. MEDIABOX UPC ma wewnętrzny termometr i w czasie pracy osiąga temperaturę do 45 st. C. i podobno jest to normalna rzecz.