Dany74 napisał:
Próbowałem (GF 8800GT). U mnie działały praktycznie tylko te rozdzielczości, które są podane w instrukcji. Niby czasem wskoczyła też 1920x1080 ale nie za każdym razem jak ją ustawiałem. Nie wiem od czego to zależało. Natomiast na DVI-HDMI Full HD bez problemu już od ponad miesiąca.
padanie łącz HDMI w TV mnie nie przeraża, podejżewam że złe uziemienie kompa i napięcie na masie (które kiedyś poczułem na własnej skórze) będzie tu winowajcą.
Zastanawiam się czy kiedy jest połączenie dvi-hdmi i obraz z kompa idzie 1920x1080, obraz podlega obróbce przez tv, tzn jest skalowany ??
bo właśnie uniknięcie skalowania oraz dziwna rozdzielczość HDready ( [FONT="]1024x760 -[/FONT] 4:3 a niby wide) skłania mnie do kupna PY8 - jeszcze się nie zdecydowałem.
sygnał to cyfrowka z kabla - IPTV, kilka kanałów HD
ale źródło sygnału o wyższej rozdzielczości to będą przede wszystkim filmy x264, mkv itp. (wiadomo o co chodzi
) puszczone z kompa,
skalowanie zawsze troche pogarsza jakość i chciałbym tego uniknąć.
odległość standardowa kolo 3m.
czytałem tu sporo opinii że sygnał SD nie wygląda dużo lepiej niż na CRT (mam sony 32) wiec zmieniam TV przede wszystkim dla filmów które w moim przypadku będą szły z kompa, BR nie przewiduje. (no i dla wielkości
Ogólnie nie dąże do ideału, ale chciałbym zobaczyć wiecej niż na crt 32.
Zastanawiam się czy nie wystarczyłby mi PV , ale właśnie dziwna rozdzielczość wide i konieczność skalowania obrazu z PC powstrzymuje mnie. (czytałem watek o prostokątnych pikselach itd o tym wiem ale wiem tez że zawsze będzie obraz obrabiany przez TV)
No i na koniec pytanie do
gw_kr i innych którzy poruszyli w tym wątku wiele razy temat przeskoków,szarpaniu,klatkowaniu (róznie jest to nazywane) w PV80
Czy problem występuje nadal ??
Czy inny też to zauważają ??
Czy występuje to też w PV8 ?? (spodziewam się że tak bo różniece nie są wielkie między nimi)
Dla mnie jest to przypadłość dyskwalifikująca TV, nie do zaakceptowania.
Mając obycie z technologią komputerową/cyfrową łatwo mi sobie wyobrazić ten efekt , podejrzewam że powodowany niedoborem mocy procesorów obrabiających obraz, może problem występuje powszechnie w tym modelu, ale jedni go widzą a inni nie, ja z pewnością będe to widział.
Albo róznica w sofcie TV powoduje to że na jednych jest efekt a na innych nie, bo nie wierzę żeby kilka osób "wydumało" sobie ten problem.
To kolejny argument za PV który z racji połowy ilości pikseli wymaga mniejszej mocy obliczeniowej i problem na nim nie istnieje.
z drugiej strony różnica w cenie jest nieduża między PV80 a PY8 to koło 500zł i chyba nie warto się połasić na te 500zł a za rok pluć sobie w brode że nie wzieło się FHD. A może samsung PS-50A451 50" HD ready za 3000
Czytałem też opinie że obraz SD na PV jest ładniejszy niż na PY, no i własnie czytałem też recenzję przytoczoną poniżej
ILE W NIEJ PRAWDY ?? :hmm: