Jednak przez twój post przebija, patrząc z punktu laika, który by trafił nieopatrznie na to forum, że obsługa plazmy jest skomplikowana.
W domu u nas nikt nie gra w gry komputerowe, córka z braku czasu (studia) a my z żoną jesteśmy w takim wieku, że jak to się mówi – to niewypada. Głównie oglądamy: filmy, wiadomości, programy rozrywkowe, muzyczne i przyrodnicze oraz sport (głównie ja, kiedy jestem w domu). Jedyną osobą w domu, która ma jako takie pojęcie o nowinkach technicznych jestem ja sam. Czy moje dziewczyny a głównie żona, która potrafi pilotem –głównie- włączyć i wyłączyć TV oraz zmienić kanały (regulacja obrazu raczej odpada), będzie skazana na oglądanie obrazu w gorszej jakości? A co gorsze może jeszcze popsuć plazmę, ponieważ będzie oglądać długo jakąś stację z „logo” lub filmy z paskami, nie mając pojęcia o skalowaniu obrazu a jak się dowie, że taką plazmę trzeba jeszcze docierać to totalna klapa. Chyba kupię sobie plazmę i zamknę ją w pokoju na klucz, to mi nikt jej nie popsuje.
Czy współczesna technika zamiast dążyć do uproszczenia obsługi urządzeń domowych raczej ją utrudnia? W związku z tym jeżeli po przeczytaniu wielu forum i testów na stronach zagranicznych i polskich jasno wynika, że plazmy ostatniej generacji biją na głowę LCD, to mam wybrać jakiś tam sobie TV, którego podstawową zaletą będzie łatwość obsługi a nie jakość wyświetlanego obrazu? I następne pytanie ogólne – czy techniczni ignoranci są skazani na oglądanie telewizji w gorszej jakości obrazu? W takim razie, po co takim ludziom kupować TV nowej generacji za 10k, jeżeli nie będą w stanie wyregulować go tak, żeby uzyskać jak najlepszy obraz? Przecież przy takiej polityce firmy typu Pioneer, same sobie zawężają rynek zbytu, bo przecież takich ignorantów technicznych - śmiem powiedzieć - jest bardzo duży odsetek. I lepiej dla nich jest kupić np. plazmę samsunga za połowę ceny pionka bo i tak nie mając pojęcia o możliwości ustawienia lepszego obrazu, tej różnicy jakości nie odczują i do tego nowy samsung ładniej wygląda jako obraz na ścianie, kiedy jest wyłączony. (Obecnie samsung i panasonic jakością bardzo zbliżył się do osamotnionego lidera).
Pozdrawiam.