Witam,
Jestem mieszkańcem małej miejscowości i praktycznie nie mam możliwości obejrzenia - czytaj wyboru - w jakimś sklepie a właśnie przymierzam się do kupienia plazmy (LCD odpada ze względu na jakość wyświetlanego obrazu, mamy takowy na statku podłączony do Sky-sat i wygląda to nie ciekawie). Przeczytałem już wiele recenzji/testów na polskich i zagranicznych stronach (głównie UK & USA) i w dalszym ciągu mam dylemat. Bardzo podoba mi się nowy Pioneer PDP-LX5090 (na fotkach oczywiście) a w szczególności jego czerń, kontrast, skalowanie z drugiej strony wyczytałem, że przy podobnych warunkach oglądania jakie występują u mnie w domu (okna od południowej strony, pomieszczenie bardzo naświetlone w dzień ale TV oglądamy głównie od wczesnego wieczoru do późnej nocy) czyli latem np. lepiej sprawdziłby się Panasonic TH50PZ800 ponieważ ma lepszą jasność ekranu (czerń już bardzo blisko Kuro, żywotność panela i lepsze kolory - oczywiście jest też w tych testach co ma więcej Kuro a nie ma Panny i odwrotnie). Czy warto zapłacić parę „k” więcej za Plazmę, jeżeli tą czerń tak naprawdę będę widział tylko późną nocą bo w dzień ona trochę wyblaknie? Nadmieniam, że moja „druga połowa” nie przykłada do jakości obrazu zbyt wielkiej wagi (czytaj najlepszy to najtańszy), tak więc muszę mieć naprawdę duże argumenty żeby przekonać na zasadzie, że -co droższe to lepsze-. Niestety w wielu przypadkach tak jest. Do tego jestem marynarzem i połowę czasu spędzam w morzu – miesiąc na miesiąc – i głównie rodzina będzie oglądać.
Oczekuję porad rzeczowych od posiadaczy wymienionych modeli (chyba, że pominąłem inne podobnej klasy) i proszę nie na zasadzie, że coś jest lepsze lub gorsze bo tak wszyscy osądzają. W rzeczywistości wszystko zależy od bardzo wielu spraw. Przypuszczam, że szczęśliwych posiadaczy Panasonic TH50PZ800 nie ma zbyt dużo z wiadomych przyczyn. Nie śpieszy mi się i mogę poczekać z kupnem poszerzając swoją wiedzę i zamierzam dodać również ten post do działu Pioneer'a w celu osiągnięcia większej wiedzy w tym temacie.
Pozdrawiam wszystkich na forum