Panasonic PY/PZ800 (42,50,58 cali)

RheeTCT

New member
RheeTCT napisał:
Gdzie można zobaczyć PY800 w Warszawie?
W jakimkolwiek rozmiarze.
Sam sobie odpowiem,może komuś się przyda.Panasłonik 42" PY800 stoi sobie w sklepie Saysonic w Wawie ul.Świętojerska 16.
Obraz świetny(z Bluraya),obok stoi PY85 i muszę powiedzieć,że widać różnicę-kolory pełniejsze,jakby ich więcej(w 800),ale gdyby nie stały razem różnic by nie było.To są absolutne niuanse."Jedna tafla szkła" została zepsuta cieniutką plastikową rameczką wokół ekranu.Jak można tak zchrzanić sprawę.To powinno wyglądać jak w LG PG6000 - tylko szkło!
Tak się wkurzyłem,że już miałem brać Soniacza W4000,ale ochłonąłem - jednak obraz w Panasie jest super.Kolejny minus to szyba.Powłoka antyrefleksyjna to jakieś bajki,propaganda,marketing-po co ludziom robić nadzieje?Koń jaki jest - każdy widzi.W PY700 było dużo lepiej.I jeszcze zestaw złącz od frontu,zamiast z boku.Trudno,widać nie można mieć wszystkiego jakby sie chciało.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak na wczorajszej prezentacji w Budapeszcie wyglądało porównanie Pioneera i Panasonica:
Z lewej plazma Panasonica z prawej Pioneera
p1090565vn4.jpg

Nam wychodzi że PZ ma głębsze kolory i lepsze filtrowanie sygnału.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
akurat brak trochę ostrości :(, ale oddaję atmosferę różnicy w 100 %.
Zresztą zainspirowany tym porównaaniem - jutro u siebie porównany obok siebie te modele.
I będzie pełna dokumentacja.

espero

New member
Proszę nie cytować ostatniej wypowiedzi w wątku. ArtS :)

wow! czekamy z niecierpliwoscia :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

jtd

New member
Bez reklam
Czegos tu nierozumie, te zdjecie co podal kiki to jest porownanie PZ800 i pionka 5090 ? I pz800 w kolorach lepszy od pionka zdaniem kikiego? Warto by bylo pisac zrozumiale dla wszystkich.

kavoo

New member
Jesli mam byc szczery, to nie widze w tym porownaniu KOMPLETNIE nic, co mogloby stanowic jakikolwiek argument przy ocenie jakosci Pioneera czy "psiakosci" (jak to jest tu zasugerowane) Panasonica.

Ba, jestem przekonany, ze wszyscy tutaj doskonale zdaja sobie sprawe z tego, ze nawet najlepsze Kuro mozna ustawic tak, ze czern na nim bedzie bardziej wyblakla niz na najtanszym LCD :)

A patrzac na to zdjecie przychodzi mi do glowy refleksja, ze jesli rzeczywiscie Panasonic jest tak kiepski, to Pioneer chyba sobie pluje w brode i rwie wlosy z glowy, ze podjal decyzje o montowaniu tak "tragicznych" jakosciowo paneli w swoich przyszlych modelach Kuro ;)

Chyba, ze porownanie to bylo przeprowadzone przez jakiegos dealera produktow marki Pioneer, chcacego podniesc sobie poziom biezacej sprzedazy
laugh.gif

EDIT:
Przygladajac sie lepiej temu zdjeciu mozna zauwazyc niemal kompletny brak kontrastu i detali w "swiatlach" u Panasonica. Dla mnie to wyrazny dowod na to, ze obraz na Panasonicu zostal na maxa rozjasniony, zeby zasymulowac roznice w poziomie czerni. Lamerski zabieg, panow testerow-porownywaczy z Budapesztu na zbyt wiele nie stac jak widac ;)

Czekamy na porownanie kikiego, mam nadzieje, ze bedzie przeprowadzone rzetelniej ;)

Ostatnia edycja:

jtd

New member
Bez reklam
kiki napisał:
Tak na wczorajszej prezentacji w Budapeszcie wyglądało porównanie Pioneera i Panasonica:
Z lewej plazma Panasonica z prawej Pioneera
p1090565vn4.jpg

Nam wychodzi że PZ ma głębsze kolory i lepsze filtrowanie sygnału.

Panel w panasonicu jest tak rozjasniony, ze nawet pomaranczowa czerwien na nim jest wyblaknieta :eek: To poprostu chamskie dzialania "marketingowe".

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To masz złe wrażenie.
Sprawdziliśmy z obowiązku ustawienia obydwóch telewizorów.
I nie ważne co sobie myślisz . Jeśli nie widziełeś to nie opowiadaj głupot.
Ja byłem , widziałem i wiem. I mam daleko dalej idące słowa o Twojej opinii tylko kultura nie pozwala ich użyc.
Sprawdziłem wczoraj porównanie tychże plazm w sklepie. Postawiłem je obok siebie. Zdjęcia będą we wtorek. Każdy może taki test zrobic w minutę u siebie wieczorem.
A przy okazji napisz jak było na nurkowaniu na Phi Phi ?

trade

Klub HDTV.com.pl
vip
Wyluzuj kiki oceniamy na podstawie tego co widzimy a widzimy zdjecie. Dziwne jest to ze Panas nigdy tak nie odbiegał od Pioniera jak na tym zdjeciu. Jesli ten Panas świeci na w miare przyzwoitych ustawieniach to znaczy ze do niczego sie nie nadaje (przynajmniej patrząc na zdjęcie). Nie kupilby takiego TV.

RheeTCT

New member
do kiki

Czy to do mnie ta tyrada?Jeśli tak ,to nic nie rozumiem.Podobnie jak ja jeszcze dwóch kolegów ma poważne wątpliwości dotyczące tego zdjęcia.Ja nie wyrażałem żadnych opinii i nie pisałem co sobie myślę,poza tym że mam wątpliwości.To Ty napisałeś coś niejasno,z czego można było zrozumieć ,że PZ czyli Panasonic ma jakąś przewagę.Na moje pytanie swoim zwyczajem nie raczyłeś odpowiedzieć i jeszcze się na mnie wściekasz?
Doprawdy nie wiem o co Ci chodzi.I co z tym nurkowaniem,bo jakoś kurna nie kumam?

Ostatnia edycja:

kavoo

New member
Ja moze podsumuje ta "konfrontacje" w nastepujacy sposob.

Przy okazji niedawnej wizyty w Saysonicu, podczas ktorej porownywalem PY800 i PY85 na poziomie 42 cali, zwrocilem uwage na osobne pomieszczenie w tym salonie, stanowiace swego rodzaju "studio". W tymze "studiu" stoi kanapa otoczona glosnikami kina domowego, a przed ta kanapa stoi Panasonic PY700 (bodajze 50"). Pomieszczenie to - w odroznieniu od tego, ktore widac na budapesztenskim zdjeciu - jest praktycznie calkowicie zaciemnione (jedynym swiatlem, jakie sie w nim znajdowalo, bylo swiatlo dzienne wpadajace przez otwarte drzwi plus to, co wyswietlal Panasonic).

Teraz tak...
Wiadomo, ze PY800 bije na glowe PY700 pod wzgledem kontrastu i poziomu czerni (delegacja na CES juz dawno mowila, ze czernia PY800 niemal dorownuje Pioneerom serii 508/5080). Jesli wiec w studiu w Saysonicu (oswietlonym niewielka iloscia swiatla dziennego, poodbijanego od pieciu scian) PY700 - ktory przeciez ustepuje PY800 znacznie - prezentuje czern taka, ze z odleglosci paru metrow ciezko na pierwszy rzut oka zauwazyc granice ramki okalajacej ekran, jestem sklonny z pelna swiadomoscia powtorzyc, ze na tym zdjeciu z Budapesztu obraz na Panasonicu jest rozjasniony do granic mozliwosci, byle tylko udalo sie uzyskac szara czern. I tak jak mowie - nie opieram swojej opinii na tym, ze czarny nie jest czarny, ale na tym, ze ze wzgledu na nienaturalne zwiekszenie jasnosci ewidentnie jasne partie obrazu zrobily sie biale wszedzie tam, gdzie powinny zawierac mase detali.

Cale szczescie, ze autorzy tego porownania nie musieli porownywac TRZECH modeli - LX5090, PY800 i PY700... bo w przypadku PY700 zabrakloby skali, jesli chodzi o regulacje jasnosci, i musieliby chyba kombinowac z wymiana ekranu na LCD, zeby zapewnic wlasciwa roznice w poziomie czerni w stosunku do rozjasnionego na maxa PY800 :mrgreen:

Ostatnia edycja:

Foxxx24

New member
kavoo

Zgadzam się z Tobą w pełni,ale nie kwestionujmy tego co widział kiki bo taki stan rzeczy jaki był taki widział!
Pozostaje za to poważna wątpliwośc co do kwestii czy przed przeprowadzeniem w Budapeszcie tego testu nie podjęto założenia,iż Pioneer ma wygrac w związku z tym,iż Panasonic jest tak blisko do niego z jakością obrazu:)

Pozdrawiam:)

WuMike

New member
Bez reklam
Z angielskiego forum hdtvtest.co.uk:
(calibrated black level in cd/m2)

Panasonic TH42PX70 0.08
Panasonic TH42PZ70 0.06
Panasonic TH42PX80 0.05
Pioneer PDP-4280XD 0.03
Pioneer PDP-LX5090 ???? (czekamy na wynik)

HDTV_Fan

New member
Bez reklam
A ja zaobserowowałem dziwną sprawę na swoim PY800

Jak obraz sie przyciemnia z jasnego na ciemny ( czarny ? ) cos jakby zmniejszala sie w dół skala jasnosci to widze na TV wtedy jakby poziome linie przez cały ekran

Co to za cholerstwo ?

Normalnie tego nie ma

Do góry