Po dziesięciu dniach z 32LX60 mogę powiedzieć, że:
1) Przy oglądaniu z 2-2,5m jakość obrazu z kablówki jest ZŁA. Pomaga ustawienie ostrości na minimum: rozmywa to nieco obraz i nie widać już tak mocno "pikselozy" i przekontrastowanych krawędzi
2) Z satelity trochę dokucza słabsza jakość niektórych kanałów, szczególnie TVP1/2/3 (ostrość na minimum pomaga).
Obraz z satelity to mpg-2 o dosyć marnym strumieniu (w porównaniu z DVD) - przy szybkim ruchu na ekranie widać paskudną pikselozę (na CRT też było widać, ale mocno "wygładzonoą") - tu LCD pokazuje ZA DOKŁADNIE.
3) SPORT I PIŁKA (z satelity): wszystkie kolory pięknie nasycone i idealnie na miejscu, bez rozmazania, jak na słabszych CRT. Te 2,5m od ekranu, to minimum - czasem za bardzo widać detale (pikseloza na trawie boiska - bo nie jest ono gładkie, tylko składa się ze "ździebełek" trawki ). Zawsze pomaga zmniejszenie ostrości. Czasem widać efekt podobny, jak na słabych divx: niektóre fragmenty odrazu jakby nie przesuwały się równomiernie z resztą sceny.
Z kablówki pojawiają się (raczej stają się bardziej widoczne) obwódki wokoło zawodników i piłki (taki czarny i biały pasek "podkreślający" krawędzie, jaby "aureola" wokół piłki ). Widać też słabsze rozgraniczenie kolorów (z powodu braku filtra grzebieniowego) - najbardziej oczywiście na krawędziach czerwonego.
Generalnie, moim zdaniem LCD ze swoimi 1366 x 768 pikselami jest za dokładny, jak na ten przestarzały i marny jakościowo system telewizji kolorowej, czyli PAL.
4) z DVD bajka
Playera mam Pionka DV- 575. Podłaczony po componencie, sygnał progressive (576p - max. jaki sprzęt potrafi wygenerować). Z testów płytkami testowymi wyszlo, że pionek ma lepszy deinterlacer niż ten w telewizorze. Ewidentnie daje wyższą rozdzielczość: 576 linii. Przy wyłączonym progressive w DVD, na LCD wyświetla dobrze tylko 480 linii.
5) DIVX zadziwiająco dobrze - o wiele lepiej niż TV
Głębokiej czerni brak. W CRT wystarczyło wieczorem zmniejszyć kontrast i jasność - tu to nie działa. Pomaga jedynie zmniejszenie jasności podświetlenia - ogólnie, obraz wygląda lepiej w jasnym pok0ju, niż w ciemnym - zupełnie odwrotnie niż w CTR.
Jutro powinienem już mieć kablelek DVI-HDMI to pobawię się obrazkami z kompa.
Porównałem instrukcje modelu LX60P i LX60F - wygląda, że różnią się tylko jakimiś szczegółami obsługi telegazety. Za to na jakimś forum z USA wyczytałem, że w 32LX60 można z menu wyłączyć LCD AI i jest więcej formatów obrazu. Wygląda na zupełnie inne oprogramowanie niż w wersjach na Europę.
Pozdrawiam!