Bylem w weekend w media potestowac telewizory AS640 AX630 i H6400
Wnioski:
Panasonic w sklepie nie odtwarzał *.jpg oraz *.mkv ... nie wiem czy to wina softu ale ogólnie maga słabo, oczywiście Samsung nie miał problemów z łyknięciem plików. Ciekawostka że AS640 nie łyka 4k video tak samo jak AX630 .... Za to obraz bez porównania do Samsunga.
Ciekawostka, oglądając 40" AS640 w rtv stwierdziłem że ten telewizor jest meeega słaby, niedoświetlone rogi to jakieś nieporozumienie w ich egzemplarzu, natomiast 48" w media już nie miała tego tak widocznego (było ale dużo mniej, lepiej jak H6400) a 55" AX630, było prawie idealne, jedynie jeden narożnik był ciemniejszy. Więc tutaj dużo zależy od egzemplarza.
Oglądałem też sonego, miał takie same problemy z plikami jak Panasonic ale tam to już w ogóle narożnik był 'czarny' dramat.
Moje wnioski to tak, zakup przez internet, gdzie można bez problemu zwrócić telewizor gdyby cierpiał na kiepską matryce. Do tego Samsung jak zależy na multimediach, Panasonic jak zależy na super obrazie.
Dodam od siebie, że w sklepie sprawdzałem demo Big Buck Bunny, które jest właśnie mkv'em. Działa.MKV to tylko kontener, a w środku jest audio i wideo, które może być skompresowane różnymi kodekami. Tak więc sam format kontenera nie gwarantuje, że każdy zostanie odtworzony tak samo.
A probowales tryb gra? Menu/ustawienia opcji/tryb gra. Jesli chodzi o DSE to mam 48as640 i żadnego brudnego ekranu, rogi owszem ciut ciemniejsze ale kompletnie mi to nie przeszkadzapodłączałem nic nie zmienia a tryby na innych jest lepiej ale znowu są mało żywe takie wyblakłe, stąd moje pierwsze pytanie czy ktoś poleci jakieś ustawienie typowo pod konsole
Sprawdzales funkcje IFC w grach?.
Probowales ustawic na max ?
A probowales tryb gra? Menu/ustawienia opcji/tryb gra. Jesli chodzi o DSE to mam 48as640 i żadnego brudnego ekranu, rogi owszem ciut ciemniejsze ale kompletnie mi to nie przeszkadza
Część osób nie zdaje sobie sprawy z kilku faktów, jednym z nich jest to: "rodzice mają jakiegoś tam". W potocznym rozumieniu oznacza to praktycznie, że najtańszego, a 2 letni odbiornik może być jeszcze odbiornikiem HD...nie FHD, stąd materiał oferowany przez nasze kanały będzie lepiej prezentować się na starszym odbiorniku.Rodzice mają 2 letniego sharpa oglądałem u nich wczorajszy mecz polaków w rękę, to u nich na tvp 2 hd jakość jest o niebo lepsza niż u mnie na tvp sport hd o tvp 2 hd u mnie nie wspomne bo wyglada jak sd...
konstant kalibrację miałeś pod konsole specjalnie czy to ogólna kalibracja pod tv(na wszystkie żródła)?
No ja podczas gry na ps4 nie odczuwam dyskomfortu (oprócz mażącej się czerni w trybie normalny).
Ale podczas meczy i jak jest na przykład boisko w pasy albo jakieś kwadraty to pasy się drą tak jakby nierówno przesuwają a np podczas meczy premiership gdzie są boiska w jakieś kratki to się robi pikseloza heh.
Albo np jak piłkarz jest na tle bannerów reklamowych elektronicznych w zbliżeniu (rzut z autu) też się robi pikseloza.
Rodzice mają 2 letniego sharpa oglądałem u nich wczorajszy mecz polaków w rękę, to u nich na tvp 2 hd jakość jest o niebo lepsza niż u mnie na tvp sport hd o tvp 2 hd u mnie nie wspomne bo wyglada jak sd...
Sygnał miałem sprawdzany wielokrotnie jest wzorowy..
Generalnie jest że im więcej obiektów w ruchomym obrazie (boisko piłkarske, hala z plamami na parkcie itd) tym jest gorzej i to znacznie choć ja się do tego przyzwyczajam telewizor mam od lipca..
konstant kalibrację miałeś pod konsole specjalnie czy to ogólna kalibracja pod tv(na wszystkie żródła)?
Jakość transmisji z ligi angielskiej jest krytykowana od wielu miesięcy przez wielu kibiców bez względu na to na jakim TV. Tłumaczą się oni że wybrali jakąs okrojoną jakościowo wersje transmisji cięcie kosztów. Porównaj też jakość meczy na Canal+ Family i Sport HD. Dla nich ważniejsze są transmisje Ligi Hiszpańskiej + Polska i Liga Mistrzów . Premiere League jest bodajże najdroższą liga nie wiem jak z NBA.
TVP2 HD natomiast lepsza jest naziemnie
Porównujesz do Sharpa? czy to LED który rocznik czy to jest matryca 50hz? i czy 1080p bo śa także 1024 lub 720 to one będą mieć lepszą jakość na kanałach słabszych. Na 48' Panasie będzie jeszcze gożej.