Jaka Toshiba? Panasonic ma VA, Toshiba 7453 ma IPSa.Na tej samej matrycy jest Toshiba z tylnym podświetleniem i raczej tam to nie występuje. Podobnie jak w as640/740 też ten efekt jest mniej widoczny. Na zdjęciu to chyba as650 na edge led, które w większości mają gorszą równomierność. Przy wyborze telewizora zwracałem głównie uwagę na clouding - przynajmniej z tym jest poprawa względem wersji z poprzednich lat. Szkoda, jeśli chodzi o rogi, że coś kosztem czegoś.
Mój 48AS640 ma imho to znacznie mniej widoczne - mówiąc w skrócie, znacznie krótysze niedoświetlenie. U Ciebie, tak patrząc na zdjęcia, będzie gdzieś 5cm po rogach?Słuchajcie, z TV nadal jestem bardzo zadowolony, ale po przejściu z plazmy strasznie denerwują mnie niedoświetlone rogi.
witam po 7 latach nieobecnosci bo wlasnie tyle minelo od czasu zakupu plazmy poleconej tutaj. aktualnie jestem na etapie zakupu nowego tv i jest dylemat biorac pod uwage natlok sprzetu jaki jest w sklepach. po analizie mam trzy modele. as640, as650,samsung h6400 oraz dzisiaj wpadl mi w oko dt60e wszystko oczywiscie w 55 calach. co mam zrobic ?? pomozcie
witam po 7 latach nieobecnosci bo wlasnie tyle minelo od czasu zakupu plazmy poleconej tutaj. aktualnie jestem na etapie zakupu nowego tv i jest dylemat biorac pod uwage natlok sprzetu jaki jest w sklepach. po analizie mam trzy modele. as640, as650,samsung h6400 oraz dzisiaj wpadl mi w oko dt60e wszystko oczywiscie w 55 calach. co mam zrobic ?? pomozcie
chyba najlepszym wyborem bedzie AS640, bardzo dobra cena, ale najlepiej sprawdz przed zakupem telewizor w sklepie, a jak bedziesz kupowal przez internet no to wtedy modl sie zeby trafil Ci sie dobry egzemplarz, ja posiadam wersje 40 cali...
... kupilem w rtv euro agd, przed zakupem wyciagneli mi z kartonu, na statycznych obrazkach DSE nie bylo ale w domu, gdy odpaliłem gre to juz DSE ładnie zaczelo wychodzic podczas grania, i potrafi wkurzac, ciekawe jak DSE wyglada na tak duzych przekątnych
Polecam mój wpis jakieś 10 stron wcześniej - testowałem 2 egzemplarze 55" i DSE jest widoczne. Jak chcemy mniej DSE to trzeba (sporo) więcej zapłacić za Samsung H7000 albo Sony W829. Jest to denerwujące podobnie jak ciemne rogi, ale ta technologia nie jest idealna. Może coś lepszego pojawi się w 2015, ale ceny pewnie będą około 5000 za 55" (przynajmniej w dniu premiery nowych modeli). Wyższe modele Panasonic też cierpią na DSE, więc chyba nie warto się nimi interesować.
Bylem w weekend w media potestowac telewizory AS640 AX630 i H6400
Wnioski:
Panasonic w sklepie nie odtwarzał *.jpg oraz *.mkv ... nie wiem czy to wina softu ale ogólnie maga słabo, oczywiście Samsung nie miał problemów z łyknięciem plików. Ciekawostka że AS640 nie łyka 4k video tak samo jak AX630 .... Za to obraz bez porównania do Samsunga.
Ciekawostka, oglądając 40" AS640 w rtv stwierdziłem że ten telewizor jest meeega słaby, niedoświetlone rogi to jakieś nieporozumienie w ich egzemplarzu, natomiast 48" w media już nie miała tego tak widocznego (było ale dużo mniej, lepiej jak H6400) a 55" AX630, było prawie idealne, jedynie jeden narożnik był ciemniejszy. Więc tutaj dużo zależy od egzemplarza.
Oglądałem też sonego, miał takie same problemy z plikami jak Panasonic ale tam to już w ogóle narożnik był 'czarny' dramat.
Moje wnioski to tak, zakup przez internet, gdzie można bez problemu zwrócić telewizor gdyby cierpiał na kiepską matryce. Do tego Samsung jak zależy na multimediach, Panasonic jak zależy na super obrazie.