Witajcie! Jako iz stałem sie posiadaczem optomy hd20 mam kilka pytań:
1.Redukcja szumu - czy uzywacie i czy uzycie tej funcji ma jakies minusy czy tez mozna podkrecic na full?
2.wyostrzenie -jw
3.superWide - jw
4.image all - czy ta fincja powinna byc zawsze włączona , czy tez moze ona dzialac na niekorzyść?
5.RGB /YCbCr- którego należy używać ?
i jeszcze pytanie odnosnie licznika lampy - czy jest mozliwosc sprawdzenia samemu czy był on kasowany wczesniej?? bo rozumiem ze w serwisie np sa wstanie dojsc do tego ile lampa ma wyswiecone nawet gdybym licznik jej wyzerowal?
Witam!
Z pewnością warto pobawić się wszystkimi funkcjami obserwując ich wpływ na obraz.
Nie mam tego projektora, ale kiedyś przymierzałem się do zakupu. Poczytaj recenzje np. projectorreview, projectorcentral, DigitalVersus, Cine4Home.
Moje sugestie na w/w pytania:
1. redukcja szumu - wyłączona ( prosta redukcja szumów może raczej zaszkodzić, trzeba to sprawdzić, ale wg niektórych nie ma żadnego efektu jej działania),
2. ostrość - wartość fabryczna (oczywiście dla trybu Cinema),
3. SuperWide - służy chyba do likwidacji pasów przy filmach CinemaScope 2.39:1, wg mnie zbędna,
4. ImageAI - wyłączona(!) - funkcja sterowania mocą lampy w zależności od jasności i charakteru
sceny, coś jak przesłona dynamiczna, działa jednak z dużym opóźnieniem i powoduje "pompowanie
światła",
5. RGB - analogowo z komputera łączem DSub,
Y/Cb/Cr - komponent z DVD, BD, tunera sat, niezłe łącze również do HD 1080i,
Najlepiej jednak korzystać z HDMI - to łącze też może pracować w trybach RGB/YCbCr, trzeba
sprawdzić ustawienia źródeł sygnału, najczęściej wystarczy ustawić opcję Auto.
Koniecznie sprawdź overscan - powinien być wyłączony, żeby wyświetlać całą klatkę 1920X1080.
Ogólnie ustawienie Cinema jest niezłe, można jeszcze poeksperymentować z BrilliantColor, który podnosi jasność i żywość kolorów i skalibrować poziomy czerni i bieli przy użyciu płyt testowych.
Konkretne wartości liczbowe (np. raporty z kalibracji w/w testy) należy traktować jako wskazówki,
nie można ich tak po prostu przepisać.
Pozdrawiam.