Oppo 103D czy Pioneer BDP LX58

ziomal216

New member
Dodam tylko jeszcze jezeli chodzi o wideo obydwa mają taką samą specyfikacje , mianowicie :

Ultra HD Upscaling (4K/60p/4:4:4/24-bit) with Original Fine-Tuning
Qdeo™ High-Quality Video Processor
Blu-ray 3D™ Playback
Triple High-Definition Noise Reduction
Stream Smoother
36-bit Deep Colour/”x.v.Colour”
HDMI 1080p/24 Hz Output

rabit

Active member
Bez reklam
Jeżeli będziesz puszczać dźwięk cyfrowo, czyli HDMI, to dla Ciebie nie jest ważne jaka kość (DAC) siedzi w sprzęcie. Jak sama nazwa mówi, Dac to przetwornik cyfrowo-analogowy. Czyli jeżeli podłączysz przez RCA (chincze) do amplitunera, to wtedy będziesz wykorzystywał DAC z BD, a jak przez HDMI to DAC w amplitunerze.

ziomal216

New member
Jeżeli będziesz puszczać dźwięk cyfrowo, czyli HDMI, to dla Ciebie nie jest ważne jaka kość (DAC) siedzi w sprzęcie. Jak sama nazwa mówi, Dac to przetwornik cyfrowo-analogowy. Czyli jeżeli podłączysz przez RCA (chincze) do amplitunera, to wtedy będziesz wykorzystywał DAC z BD, a jak przez HDMI to DAC w amplitunerze.

Tak tez wlasnie myslalem . Wielu ludzi twierdzi ze niema roznicy po HDMI , jedbak sam sie przekonalem ze jest i to spora. Nie jedej zreszta pisal ze mial jakiegos sony lub panasa za pare groszy a jak sie przesiadl na lepszy blu ray to roznica w dzwieku po kablu hdmi to niebo a ziemia. Skoro DAC odpowiada za analog to odpowiada za dzwiek cyfrowy ?

ziomal216

New member
Przeciez w blu rayu sa jakies dekodery zeby wyciagnac ten dzwiek dolby True HD i DTS MA HD i wyslac go jako transport. Robilem rowniez testy w stereo na obu playerach po kablu HDMI i po analogu. Jak puscilem sygnal po HDMI w trybie pure direct dla mnie nie bylo roznicy pomiedzy analogiem . Natomiast roznica w dziwieku pomiedzy dwoma playerami byla odrazu zauwazalna . To samo tyczy sie filmow. Wkoncu po to wymyslili Dolby true HD i DTS MA zeby ten dzwiek przez HDMI nie odbiegal jakosciowo od analogowego. Tak mi sie wydaje poprawcie mnie jezeli sie myle.

Rafal7

Banned
Jak by Ci bd dekodował dźwięk to na ampli widniał by napis Multi Chanel, jak na ampli było Dts albo DD to wtedy dzwięk dekoduje ampli.

ziomal216

New member
Jak by Ci bd dekodował dźwięk to na ampli widniał by napis Multi Chanel, jak na ampli było Dts albo DD to wtedy dzwięk dekoduje ampli.

Tak zgadza sie masz Racje . Jednak roznica w dzwieku jest pomiedzy tymi playerami, nie wymyslilem sobie tego. Chce poprostu dojsc dotego z kad ta roznica moze wynikac skoro dzwiek dekoduje ampi i wszystko bylo na tych samych ustawieniach nic kompletnie nie zmienialem . Poprostu wpinalem jeden player , zaraz potem drugi.

ziomal216

New member
Teoretycznie oczywiscie nie powinno byc roznicy zalozmy przy sony bdp 7200 za 1000zl i pioneerem bdp lx88 za 7 tys zl jezeli wysylasz transmisje i dzwiek dekoduje ampi. Jednak ludzie pisza podobnie na roznych forach ze roznica w dzwieku jest niesamowita. Jednak nikt nie pisze z kad ta roznica wynika .

Snikers89

New member
Bez reklam
Ja osobiscie mam Sony BDP 7200S i Pionka BDP LX58 i z obydwu jestem happy choc Pioneek lepszy do filmow zas sony do smarta heh.
Jednakze jeszcze pare miechow i szykuje sie na Oppo UDP 205.
Takze moge polecic tego Pionka.

ziomal216

New member
Ja osobiscie mam Sony BDP 7200S i Pionka BDP LX58 i z obydwu jestem happy choc Pioneek lepszy do filmow zas sony do smarta heh.
Jednakze jeszcze pare miechow i szykuje sie na Oppo UDP 205.
Takze moge polecic tego Pionka.

Mozesz napidac czy jest zauwazalna roznica w dzwieku na pionku ? Mi w sumie nie zalezy na smarcie, moj Amp ma duzo funkcji oraz TV . W razie jak chce posluchac tidala podpinam laptopa pod ampa hdmi i wszystko leci. Bardziej wlasnie zalezy mi na dzwieku z filmow oraz obrazie .

Snikers89

New member
Bez reklam
Ale roznica wzgledem czego ?
Ogolnie to ile ty chcesz wydac na BD ? Jak masz dosc budzet to sie wstrzymaj jak ja na nowe Oppo. Znajac zycie to bedzie numer 1 na rynku przez przynajmniej pare latek.

Ostatnia edycja:

ziomal216

New member
Ale roznica wzgledem czego ?
Ogolnie to ile ty chcesz wydac na BD ? Jak masz dosc budzet to sie wstrzymaj jak ja na nowe Oppo. Znajac zycie to bedzie numer 1 na rynku przez przynajmniej pare latek.

No wlasnie nie mam zbytnio kasy teraz wywalic pare klockow na oppo 205 tym bardziej ze nawet nie mam TV 4k . Wydalem juz sporo kasy na set up dlatego szukam blu raya ze sredniej polki .

Snikers89

New member
Bez reklam
No wlasnie nie mam zbytnio kasy teraz wywalic pare klockow na oppo 205 tym bardziej ze nawet nie mam TV 4k . Wydalem juz sporo kasy na set up dlatego szukam blu raya ze sredniej polki .
W takim wypadky bierz Pionka LX58. Nie wiem jak w polsce ale tu w UK widzialem juz promocje kolo 300f wiec cos kolo 1500zl. Takze bedziesz happy.
Tylko jedno ale. Jak podlaczasz duze dyski takie ze 2TB z filmami czy muza to czasem moze pomyslec zanim zalapie. Hehe sadze ze to wina USB 2.0.

Snikers89

New member
Bez reklam
Kupiłeś ampli Denona to i bd Denona trzeba było kupić.
A jesli mozna spytac kapusta to co to za roznica ?
Ampli mam marantza a BD Sony i Pionka i nie dlugo Oppo. Roznica w wygladzie czy znaczku na puszce? Czy moze jest jakas super komunikacja miedzy puszkami tej samej marki bo nigdy na to jakos nie patrzylem.

Do góry