OLED55G13LA vs TX-55JZ1000E

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bez zmian. Moim zdanie najlepszym i wyższą technologią od plazmy jest Oled. I na razie nic tego nie zmieni.

tt_skrzynski

New member
Już niebawem pixele w micro ledach będą tak małe jak w oledach i wówczas fizycznie oledy zostaną rozłożone na łopatki... ;-)
Generalnie zbliżamy się do granicy, w której ludzkie oko nie będzie w stanie odróżnić jednego TV od drugiego. Wszystkie będą dawały referencyjny obraz zgodny ze wzorem dolby czy innego ISO....
ale wówczas zamiast TV na ścianę założymy okulary na nos i będziemy mieć 100 cali lub tyle ile nam potrzeba.... może też być 360 stopni... ;-)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest i najlepsza i najwyższa.
Dlatego wszyscy bez wyjątku liczący się producenci w swoim najwyższym portfolio mają Oledy.
Samsung też docenił technologię i też będzie produkował z założenia ogromne ilości OLED TV.
Micro ledy to pieśń przyszłości o ile w ogóle wejdą do masowej produkcji.
Było wiele lepszych technologi w historii , które się nigdy nie przebiły z poziomu ceny na rynek konsumencki (HVS vs BetaCam).
Na razie Oledy górą.
Gonią je Mini Ledy ale to jeszcze długa droga.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dla jednych śmieszne, dla innych nie skoro wprowadzają QD Oledy jako najwyższą półkę cenową i jakościową ! Więc docenili Oledy.Przestali produkować bo nie mieli wystarczającej wiedzy !
A LG miało i wygrali i w jakosci i prestiżu.
Dlatego teraz wszystkie firmy gonią za Oled TV.
Również TCL będzie wprowadzał - jako ostatnia firma z czołówki.
Wszystkie inne firmy już mają Oledy.

Oled vs mini led - wiele pokazów na świecie.
Wynik ostatni oficjalny 29:1 wygrał Oled .
Więc różnica miażdżąca.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Dla jednych śmieszne, dla innych nie skoro wprowadzają QD Oledy jako najwyższą półkę cenową i jakościową ! Więc docenili Oledy.Przestali produkować bo nie mieli wystarczającej wiedzy !

Tak dla jasności: SAMSUNG OLEDów nie wprowadza. QD OLED to inna, lepsza technologia bazująca jedynie na diodach organicznych.

http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/1...-londynie.html - zgłoś swoje uwagi do największego portalu w Europie.
Nawet możesz ich pozwać za zniesławienie...
To jak się czujesz - to sam wiesz najlepiej - tu nie pomogę.

To ślepy test.
Byłem na taki w Berlinie i Warszawie.
Wynik taki sam.
Przytaczanie miernego i ustawionego testu sprzed prawie 5 lat jest słabym argumentem. Nie przeczę, że OLEDY mają swoje zalety ale stawianie wyniku 29:1 (OLED vs LCD) jest nie tyle niepoważne, co wręcz śmieszne.

Ostatnia edycja:

Savatage

Klub HDTV.com.pl
VIP
Panowie,
obojętnie czy Kiki ma rację czy jej nie ma to jako jedyny przedstawił konkretną propozycję. Bicie piany na temat wyższości jednej technologii nad drugą przerabiałem 13-14 lat temu. Jest to mało interesujące.
Jeżeli macie coś do zaproponowania w temacie to chętnie posłucham. Wymagania są znane.

Jest i najlepsza i najwyższa.
Dlatego wszyscy bez wyjątku liczący się producenci w swoim najwyższym portfolio mają Oledy.
Samsung też docenił technologię i też będzie produkował z założenia ogromne ilości OLED TV.
Micro ledy to pieśń przyszłości o ile w ogóle wejdą do masowej produkcji.
Było wiele lepszych technologi w historii , które się nigdy nie przebiły z poziomu ceny na rynek konsumencki (HVS vs BetaCam).
Na razie Oledy górą.
Gonią je Mini Ledy ale to jeszcze długa droga.

Największy producent telewizorów Samsung oledów nie ma w portfolio. Będzie dopiero miał qd-oledy. Ale jeżeli Samsung nie dokona przełomu w tej technologii, a raczej tak się stanie, qd-oledy będą miały tą samą fatalną trwałość co oledy. Najlepsze mini ledy z matrycami VA już teraz zapewniają w codziennym użytkowaniu jakość obrazu na poziomie oledów do tego z bez porównania większą jasnością i trwałością.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
QD Oledy nie zmieniają charakterystyki trwałości.
http://www.hdtv.com.pl/forum/video/...-x95k-miniled-lcd-i-inne-2022-telewizory.html
Zapowiadają się bardzo dobrze.

Philips ma pierwszy patent na Oled TV Anty Burn-in. Ale zobaczymy jak się sprawdzi. Mój Oled obecny 865 Philipsa nie ma powidoków i jestem mega zadowolony.

Na wszystkich pokazach na świecie oled wygrywa do tej pory i raczej nikt się nie śmieje.
Nowe oledy EX mają znów 30% jaśniejszą matrycę z zachowaniem poboru energii wg Energy Star.
Mini ledy grają bardzo dobrze ale nie tak jak Oled.
Każdy wybiera co uważa.

Sony tez wprowadza mini Ledy - ale to półka niżej niż Oledy Sony.

A który to już patent mający rzekomo chronić przed wypaleniami, a dający niewiele? Siódmy, czy ósmy? Mogą zrobić takich patentów i dwadzieścia jako zagrywkę marketingową o niewielkim realnym znaczeniu. Nagrodę EISA 2021/2022 za najlepszy telewizor 8K dostał mini led LG. Dostał on też następujące nagrody na CES 2021: CNET - najlepszy telewizor na targach CES 2021, nagrodę TWICE Picks Awards 2021, Tom’s Guide - Najlepszy telewizor na targach CES 2021. Z tymi wszystkimi wygranymi przez oled pokazami bym więc nie przesadzał. Tak samo miało być z "wszystkimi" testami wygranymi przez oledy. Co niedawno zostało obalone przez przytoczenie dwóch przegranych testów oledów z QN90A na Rtings. 30% jaśniejsza matryca EX w teorii, bo w rzeczywistości może być gorzej, jest niczym wobec kilkukrotnie większej jasności topowych ledów od oledów. Oledy grają na poziomie najlepszych mini ledów do czasu aż się wypalą, czyli dla przeciętnego użytkownika zbyt krótko. Nie sądzę, żeby topowy mini led 8K Sony Z9K był półkę niżej od oledów Sony nie mających modelu 8K.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Widać , że raczej mało śledzisz rynek.
System anty burn-in , to pierwszy system.
Na razie 8K ma duże problemy z upscalowanie materiałów HD, więc sprzedaż modeli jest znikoma.
Oledy bez zmian. U każdego producenta są w najwyższej półce jakości.
Wkrótce będą też u Samsunga i też najwyższa grupa jakości.

tt_skrzynski

New member
To zdjęcie OLEDA Philips 936 zrobione na półce w Media Markt - Centrum Manufaktura w Łodzi. Jeśli patenty Philipsa są takie dobre powinni objąć gwarancją 5 letnią takie kwiatki i pewnie wówczas byliby bardziej wiarygodni.
7b3e2dfb0687e6075b9070ef972efe79.jpg

tt_skrzynski

New member
To jednak był raczej model poprzedni 935.
Efekt powidoku logo philipsa ewidentny...
Oby aktualne modele były lepsze, ale Philips poza deklaracjami nic więcej póki co nie gwarantuje...
0f19c7d5015febf2cc8c808c587d5d99.jpg

KLOSjanek

Member
Bez reklam
Są lepsze , i nie ma żadnych problemów mam 805 i 806 więc mogę coś napisać a nie wrzucać ciągle te same zdjęcia ze sklepu.
Jako użytkownik a nie gawedziaz szczerze polecam.

KLOSjanek

Member
Bez reklam
W czym problem z czasem wszystko się zużywa i kupuje się nowe , każdy kupuje co chce . Jak kiedyś któryś oled się zepsuję kupie nowy a jak będzie nowa technologia kupie nową technologię.

Widać , że raczej mało śledzisz rynek.
System anty burn-in , to pierwszy system.
Na razie 8K ma duże problemy z upscalowanie materiałów HD, więc sprzedaż modeli jest znikoma.
Oledy bez zmian. U każdego producenta są w najwyższej półce jakości.
Wkrótce będą też u Samsunga i też najwyższa grupa jakości.

Pierwszy, czy szósty, co z tego. Najważniejsze, że technologie liczone na palcach drugiej ręki mające rzekomo zabezpieczać oledy przed wypaleniem niewiele pomagają. Nie mówiłem o skalowaniu do 8K, tym bardziej w Sony Z9K, który dopiero wejdzie na rynek w tym roku. Mówiłem o tym, że mini led 8K Sony Z9K nie może być półkę niżej od oledów 4K. Na marginesie, ktoś kto decyduje się na telewizor 8K robi to raczej z myślą o oglądaniu materiałów wyższej jakości niż HD. Proszę nie powtarzać nieprawdy, że u każdego producenta oledy są w najwyższej półce jakości. U największego producenta telewizorów Samsunga nie są. Dla Samsunga w najwyższej półce jest micro led, następnie tak jak u Sony mini led.

Ostatnia edycja:

VitoCx

Member
Samsung długo nie miał w ofercie Oledow i został w tyle, wiec podpisał umowę z LGE na zakup matryc organicznych, żeby pozostać w grze. Sam jestem ciekaw ich autorskiej technologii z kropkami kwantowymi.
Natomiast MicroLed to melodia przyszłości. Na chwile obecna to zbyt kosztowny temat pod katem komercyjnym.
Sony dopiero od tego roku wprowadza miniledy. Biorąc pod uwagę dotychczasowe wypusty tej technologii u konkurencji, nadal uważam ze pod względem jakości daleko im do Oledow.

Samsun będzie jako pierwszy produkował matryce qd-oled. Obecnie są już w sprzedaży telewizory Samsun micro led, które stanowią najwyższą półkę. Tak samo będzie u innych producentów wprowadzających micro ledy na rynek. Mini ledom tak "daleko" do oledów, że w tych testach w ogólnej ocenie mini led wygrał z oledami: https://www.rtings.com/tv/tools/com...qn90a-qled/21674/21551?usage=1&threshold=0.10
https://www.rtings.com/tv/tools/com...g-qn90a-qled/603/21551?usage=1&threshold=0.10

Ostatnia edycja:
Do góry