OLED55G13LA vs TX-55JZ1000E

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest obecnie najwięcej zabezpieczeń w Oledach Philipsa.
Jak zastosujesz dodatkowo przeformatowywanie obrazu - nie musisz się martwić o powidoki.

SDman

Banned
Poczekałbym jeszcze rok, będzie jeszcze więcej zabezpieczeń albo dwa,
znów coś dołożą.
Degradować jakość obrazu aby uniknąć wypaleń -nonsens.

SDman

Banned
Wow, czyżbyś obraził i wykpił wszystkich user`ów LCD -LED -miniLED ?
Za to stwierdzenie nikt nie powinien od Ciebie kupić tej technologii.
Sklep KIKI = OLED, taki pomysł na biznes, przyznam całkiem niezły.
Dobrze wiesz dlaczego :)

SDman

Banned
Dla mnie również jest oczywiste, że na wszystkich pokazach, testach, targach
wygrywa OLED.

Zdrowych, spokojnych świąt Bożego Narodzenia.

Wygrywa na granicy percepcji w normalnym użytkowaniu do czasu aż się wypali. I to też nie zawsze. Jasność leda z wyższej półki jest wyraźnie większa niż oleda. Wychwalana czerń oleda w mini ledzie Samsunga z matrycą VA jest również smoliście czarna. A w tych porównaniach wyników testów w ogólnej ocenie led wygrał z oledami: www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-a1-oled-vs-samsung-qn90a-qled/21674/21551?usage=1&threshold=0.10
www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-a8f-oled-vs-samsung-qn90a-qled/603/21551?usage=1&threshold=0.10

Ostatnia edycja:
Proszę bardzo:
Jasność.jpg

pejotwroc

New member
No i dla mnie jasność OLEDA jest jak najbardziej ok. W moim pokoju ( okna na wschód, oglądam tv tylko po południu i późnymi wieczorami) schodzę z ustawieniami jasności ze 100 na 60. Nie wyobrażam sobie oglądania z jasnością 1300cd/m. Moje oczy były by chyba wypalone. Chyba że w pełni nasłonecznionym pokoju.

pejotwroc

New member
Nie zgodzę się. Ma znaczenie tylko w bardzo nasłonecznionym i jasnym pokoju. Lub żeby koledze szczęka opadła podczas odpalenia demka HDR z YouTube. Natomiast podczas oglądania filmów jest wyjątkowo oczojebne, męczące i mało naturalne. Wszystko powyżej 1000cd to raczej sztukę dla sztuki. Lub jak się ma telewizor w bardzo jasnym pomieszczeniu. Ja takiego nie mam więc świadomie wybrałem oled. 500...600 cd jest dla mnie i tak za jasne.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
pejotwroc
Uważam tak jak Ty.
Dlatego zapytałem fanów nitów ile dla nich nitów jest wzorem
5000 , 10000, czy 50.000 ?
Dla mnie jasność po kalibracji obecnych oledów jest błogosławieństwem dla zdrowych oczu.
Ileż można świecić w oczy jasnością non stok - jednej tatarki, 100 latarek, 1000 latarek.
Ale są różni fani , którzy czerpią różne radości.

Nie odwracajcie kota ogonem fani oledów. Wysoka jasność nie jest po to aby sobie "wypalać oczy", ale między innymi po to, by użytkownicy mający nasłonecznione pomieszczenia mieli w nich dobry, a więc jasny obraz w takich warunkach. Kto takiego pomieszczenia nie ma, może zjechać z jasnością w ustawieniach. Oled z jasnością tylko 350 nitów dla 25% ekranu, 290 nitów dla 50% i 160 nitów dla 100% w topowym modelu, większość oledów ma jeszcze tragiczniejsze parametry, fizycznie nie jest w stanie zapewnić dobrego obrazu w nasłonecznionym pomieszczeniu. Tylko ledy z wysokiej półki dają taką możliwość. Zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale wg Ciebie 1600 nitów ma na całym ekranie czy tylko na L - ile ???

Dla mnie cały zakup każdego telewizora to wyłącznie radość z komfortu oglądania . Mniej interesujące są dla 95% cyferki - ale wynik końcowy.

tt_skrzynski

New member
Wysoka jasność daje więcej szczegółów w kadrach o dużej rozpiętości tonalnej...
W cieniach widać po prostu więcej...
Oledy mają jednak bardziej plastyczne / naturalne kolory.... ale to raczej Sony lub Panasonic.... w LG nie widzę tej magii OLED.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Do góry