Odtwarzacz CD vs Bluray?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego jest tych problemow co ? :)... ciekaw jestem czy ze zbiegiem czasu czlowiek bedzie mial jeszcze wiecej jakis watpliwosci czy wlasnie odwrotnie... i po pewnym czasie juz wszystko bedzie jasne...

Whiplash

New member
Bez reklam
Zostawiłem polaczenie cyfrowe i wykorzystanie DAC w Denonie. Widzisz Lolek, taki sa skutki uboczne naszego zboczenia na pkt. Home Cinema :D Ale chyba ze mna jeszcze nie najgorzej, pamietasz audiofilski kurz? :D

Whiplash

New member
Bez reklam
Dommino ale Ty masz blu ray za prawie 2k wiec nie dziw sie ze brzmi dobrze. Moj Panasonic po analogu ma splaszczony wokal i lekko przytlumione przemienie. Cyfrowo jest lepiej, brzmienie jest jasniejsze, bardziej swobodne.

Btw. jak ty zrobiles sygnaturke ze cytujac twoje posty cytuje sie rowniez i sygnatura ? :D

Niedziu82

New member
Ja mam 809 do słuchania cd podpiętą pod wyjście analogowe audio z amp809(słucham tylko w stereo bez ulepszaczy jedynie z dyneqalizer)i jest extra.Wczoraj słuchałem Celiny Dion i odsłuchałem całą a rzadko dobijam płytę do końca także dla mnie to połączenie jest idealne.

Przewody Alphard,Audionova MeteorDiamond,Audionova StarPowerGold,Qed Audio2,Techlink WiresCR

Ja mam ten sam zestaw kina ampka i BD z kolumnami Taga Harmony Platinum V.2 F-100 i powiem Ci, że nie wiedziałem co to jest stereo do póki nie kupiłem wzmaka i CD (HK990 i HD990). Onkyo 809 ma słaba sekcje stereo ja osobiście wytrzymałem 5 miesięcy na ampku z muzyką. Poza tym BD 809 w porównaniu do CD HD990 wypada biednie mimo ze kosztuje ponad 2k zł a CD 1,6k zł. Jak chcesz zobaczyć co to jest stereo lepiej kup wzmaka i cd a onkyo zostaw tylko do kina. Poza tym mam teraz tylko wielki problem z tym onkyo bo po podłączeniu wzmaka pod ampli w pre out na fronty mam głośne i słyszalne buczenie w głośnikach. Szukam rozwiązania tego problemu i nie wiem jak go rozwiązać. Mam już kilka teorii na ten temat:

1. Zły przewód RCA
2. Problem z masą (efekt pętli masy)
3. Słabe pre out w Onkyo 809

Wzmacniacz jest ok. Ponieważ po odłączeniu wzmaka od pre out w ampku nie ma żadnego buczenia. Obecnie nie mam czasu na zajęcie się tym problemem ( straszna harówa w pracy), ale jak by ktoś miał jakiś pomysł, albo podobne problemy to niech śmiało pisze na PW :) albo tutaj.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dziwne, bowiem to są charakterystyczne objawy dla podłączonego gramofonu bez uziemienia .Odłącz kolumny i podłącz słuchawki zobacz czy na innych źródłach też występuje buczenie (np.radio)

collider

New member
Bez reklam
Wracajac do CD ciekawi mnie czy jest jakas roznica w jakosci odtwarzania pomiedzy playerami wieloplytowymi a tymi na jedna? Czesto mozna znaleźć interesujace oferty na odtwarzacze o pojemnosci 5 plyt. Zdarza sie ze sa tansze od ich "singlowych" braci.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Temat zmieniarek CD pojawił się już na tym forum ,sam nawet pisałem poszukaj postu .A tak na marginesie - jaki to ma związek z odtwarzaczami blu-ray ?

collider

New member
Bez reklam
Temat zmieniarek CD pojawił się już na tym forum ,sam nawet pisałem poszukaj postu .A tak na marginesie - jaki to ma związek z odtwarzaczami blu-ray ?

No chyba ma, bo od samego początku tematem jest bluray vs cd player (odtwarzacz 5 płytowy to też dalej CDek) w kwesti słuchania muzyki na tych urządzeniach.

SDman

Banned
Wracajac do CD ciekawi mnie czy jest jakas roznica w jakosci odtwarzania pomiedzy playerami wieloplytowymi a tymi na jedna? Czesto mozna znaleźć interesujace oferty na odtwarzacze o pojemnosci 5 plyt. Zdarza sie ze sa tansze od ich "singlowych" braci.

Witam,
odpowiedź jest banalnie prosta, a czy widziałeś kiedyś zmieniarki firm audiofilskich ?
Naim, Micromega, Nad, Cambridge.
Masówka może sobie pozwolić na takie wynalazki one są jak najbardziej potrzebne.
Czy dobrze grają ? Odpowiedz sobie sam.

Pozdr.

collider

New member
Bez reklam
Witam,
odpowiedź jest banalnie prosta, a czy widziałeś kiedyś zmieniarki firm audiofilskich ?
Naim, Micromega, Nad, Cambridge.
Masówka może sobie pozwolić na takie wynalazki one są jak najbardziej potrzebne.
Czy dobrze grają ? Odpowiedz sobie sam.

Pozdr.

Ale już Marantz, Yamaha czy Teac maja w swojej ofercie zmieniarki. A to chyba nie sa już takie ogórki?

collider

New member
Bez reklam
Nie zrozumiałeś mnie lub źle odebrałeś, polecam fachową literaturę, dobrych fachowców nie handlowców
i duuużo godzin w salonach audio.

Pozdr.

Nie wiem być może obracamy się w różnych rzeczywistościach :). Rozumiem, że liderzy w tej branży nie stosują tego typu napędów i być może tak jak mówisz wskazuje to na wyższość jednopłytowców. Jednak ja pytałem o porównanie zmieniarek z playerem CD z prostej przyczyny. Jeśli nie ma różnicy w dźwięku lub jest ona minimalna ( w przypadku urządzeń klasy budżetowej lub niższej-średniej) to dlaczego, choćby dla swojego wygodnictwa nie stosować takiego urządzenia?

Przykładem jest np. Marantz CC4003 - ma bardzo dobre recenzje.

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Nie wiem być może obracamy się w różnych rzeczywistościach :). Rozumiem, że liderzy w tej branży nie stosują tego typu napędów i być może tak jak mówisz wskazuje to na wyższość jednopłytowców. Jednak ja pytałem o porównanie zmieniarek z playerem CD z prostej przyczyny. Jeśli nie ma różnicy w dźwięku lub jest ona minimalna ( w przypadku urządzeń klasy budżetowej lub niższej-średniej) to dlaczego, choćby dla swojego wygodnictwa nie stosować takiego urządzenia?

Przykładem jest np. Marantz CC4003 - ma bardzo dobre recenzje.

Jak najbardziej masz rację -słuchać i cieszyć się z wygody ale być świadomym wyboru !
Czy konkurent (singiel Marantz CD-5004) Marantza CC4003 zagra lepiej ?
Nie sądzę, a nawet jestem pewien .
Ale singiel np NAD C516 BEE już na 100%, ba 101% zagra lepiej to chciałem przekazać wcześniej.
Więc wybór; "wygoda vs prawdziwa przygoda z audio" należy do Ciebie.

Czy podany przykład NAD C516 BEE rozwala Twój budżet ?

Pozdr.

Do góry