Odtwarzacz CD vs Bluray?

collider

New member
Bez reklam
Aktualnie na aukcji widzialem CD Marantza. Ladny stan patrzac na fotki, cena tez tylko ze gosc wysyla z Holandi. Druga kwestia, zmiana kabla czy odtwarzacza nie spowoduje gigantycznej roznicy w brzmieniu jakbys zmienil kolumny czy amplituner, to sa wlasnie takie niuanse ze jest lepsza scena, wiecej szczegolow. Byc moze z calym szacunkiem do Twojego zestawu, niski model amplitunera + podstawowe kolumny i te roznice moga sie zacierac. U mnie slysze roznice miedzy HDMI a RCA. Przy HDMI srednica jest wycofana, brzmienie jest przytlumione, jak przelacze na analog to srodek pasma zaczyna wybrzmiewac, slychac gitary itd.

Czy zmiana jest faktycznie na lepsze to może powinienem ustalić to jeszcze z jakimś innym słuchaczem bo mi naprawdę ciężko coś powiedzieć. A może to ja oczekuję zbyt dużo. Fakt, że zmiana nie wywołała u mnie takiej podniety jak choćby u kolegi, który tu gdzieś na forum piał z zachwytu słuchając radia internetowego z całym szacunkiem dla niego oczywiście. Podchwytując temat głośników, jak wypadły by Zensor 5 w porównaniu do tych moich. Czym charakteryzują się te głośniki i czy rzeczywiście różnica w odsłuchu byłaby znacząca czy też raczej kosmetyczna?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Najlepiej się wybrać na odsłuch - nie ma nic lepszego !

Druga sprawa jeżeli nie odczuwasz wewnętrznej potrzeby wymiany sprzętu to bez sensu jest uszczęśliwiać siebie na siłę .To nie chodzi o to ,żeby kupić kolejny klocek

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Soniacz to ryzyko, pytanie jaka bedzie koncowa cena. Jak grzebany, to ja bym tego nie tknal, a tu nie masz zadnej gwarancji.

Niedziu82

New member
Ja też jestem ciekaw końcowej ceny tego Soniacza :)

Wracając jednak do tematu. Dzisiaj podpiąłem przez RCA ONKYO BD-SP809 i CD HD990 pod HK990.Zrobiłem próby no i niestety, ale CD wypadło lepiej od BD. Nawet żonka stwierdziła i usłyszała różnicę. Dźwięk z Onkyo jest przytłumiony, mniej szczegółów i mniejsza scena. Wokal cofnięty i mniej słyszalny niż na CD. Bass na CD i BD nic się prawie nie zmienił nawet z lekkim plusem dla ONKYO (bardziej spokojny), ale to chyba cecha HD990 że bass jest w CD troszkę bardziej agresywniejszy. Poza tym sygnał z BD jest słabszy (cichsze granie na tym samym poziomie głośności HK990). To na razie tyle z prób na RCA. W weekend postaram się zrobić próby BD i CD (jako DAC) i powiem wam o moich spostrzeżeniach i nowych doświadczeniach audio :p

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W przypadku HD990 nie dziwi mnie większa ilość szczegółów w porównaniu do BD Onyo .Harman dokonuje upsamplingu podnosząc częstotliwość do 384khz i wydłużając długość słowa do 24 bitów to musi się przełożyć na bardziej detaliczny dźwięk - niestety Onkyo tego nie potrafi

Dziwi mnie natomiast cichszy dźwięk oba odtwarzacze mają to samo napięcie wyjściowe ,być może Harman ma lepszą dynamikę i odczucie subiektywne jest takie że gra głośniej .Gdyby natomiast Harmana porównać z odtwarzaczem SACD zmiany by były znowu widoczne bowiem dynamika w takim przypadku wynosi co najmniej 105db (w całym paśmie) a częstotliwość próbkowania zwiększa się 64 krotnie co spowoduje ,że dźwięk będzie jeszcze bardziej szczegółowy i dynamiczny - taka mała dygresja

Whiplash

New member
Bez reklam
Collider, Zensory to jest calkiem inna polka niz twoje Jamo. Brzmia napewno inaczej, pytanie czy jest sens przy twoim amplitunerze? Dlaczego masz nie zabrac swojego amplitunera? Znasze jego brzmienie, ustawienia wtedy bedzie mial jak na dloni czy na innych kolumnach efekt jest taki jaki oczekujesz. Ew jak ine chcesz zabawy z odpinaniem calego zestawu to testuj na pioneerze ale z tej samej polki co twoj, bo jak Ci podlacza ampa za 3000 to odsluch nie ma zadnego sensu.

Fajne sa te stare sprzety o ile tak jak mowicie sa w oryginale bo jak grzebane bylo, a nie mamy zadnej gwarancji ze tak nie bylo to zakup mozna rozbic o wiecie co ;) Dla mnie, wiem ze to glupio zabrzmi ale coz brakowalo by braku mozliwosci odczytu Mp3. Mam troszke muzyki w tym formacie i nie usmiechaloby mi sie wypalanie wszystkiego na CD.

Zaciekawil mnie ten fragment o podnoszeniu czestotliwosci. Czy to jest mniej wiecej to samo co maja BD Panasonica ktore moga podciagac CD do 88.2 kHz?

collider

New member
Bez reklam
A dlaczego nie ma sensu? Ampek, który posiadam mimo iż należy do grupy budżetowej brzmi dosyć nieźle. Jak pisałem wcześniej miałem kiedyś 920 i naprawdę nie słyszę różnicy w brzmieniu pomiędzy wyżej wspomnianymi. A jeśli takowa istnieje to kosmetyczna jak pomiędzy blurayem a CD. No chyba, że masz inne argumenty, które mnie przekonają do zaniachania jakichkolwiek zmian.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
"Whiplash" ale w którym Panasonicu ? np w przypadku tego flagowego modelu jest podane że upsampling jest realizowany DO 88,2 khz ,nie wiem dlaczego firma użyła tego sformułowania

Jednym z pierwszych urządzeń dla "przeciętnego zjadacza chleba " w którym to zastosowano był Philips Cineos DVP 9000S umożliwiał on upsampling do postaci 24bity/88,2 khz (zarówno z płyt CD oraz DVD ale stereofonicznych) ,jednak to urządzenie potrafiło jeszcze coś, przekształcić sygnał PCM z płyty cd (czyli 44,1/16 bit) do postaci DSD
Harman w podstawowym modelu zwiększył częstotliwość 4 krotnie do wartości 176,4 khz - co przyczynia się do uzyskania większej szczegółowości dźwięku .W przypadku zaawansowanych urządzeń można jeszcze więcej np.Reymio za pomocą szerokopasmowych kości Extended K2 firmy JVC dokonują wstępnego przekształcenia sygnału do 176,4 khz przy rozdzielczości 24 bity, a następnie dokonuje ponownego upsamplingu do wartości 705,6 khz .Taka ciekawostka firma JVC nigdy nie wyjaśniła o co naprawdę chodzi w tym procesorze zasłaniając się tajemnicą ,ale musi być dobry skoro jest wykorzystywany przy produkcji płyt XRCD ,które uważane są za najlepsze tłoczenia
Drugim problemem jest rozdzielczość ,dla płyt CD wynosi 16 bitów co daje dynamikę na poziomie 96db ,zwiększenie rozdzielczości przyczyni się do uzyskania większej dynamiki, uzyskuje się to przez obróbkę sygnału 16 bitowego w samym odtwarzaczu za pomocą algorytmów ,dopiero potem trafia do przetworników C/A.Teoretycznie przy rozdzielczości 20db można uzyskać 120db

Whiplash

New member
Bez reklam
No jak to dlaczego, to ze nie slyszysz roznic miedzy 920 a twoim to nie oznacza ze miedzy twoim a np. HK 370 czy Marantz 5007 tez nie bedzie, bo bedzie ;) Aby test kolumn byl miarodajny to najlepiej sluchac na swoim amplitunerze, lub na modelu mniej wiecej z tej samej polki.

Przemko, no np. w moim Panasonicu jest Remaster ktory po wlaczeniu z sygnalu PCM 44.1, 48kHz robi 88.2 lub 96kHz. Pytanie jak to sie ma do polaczenia analogowego, bo w przypadku cyfrowego amplituner wyswietla ze odbiera Stereo 88.2, po analogu rzecz jasne nie ma takiej mozliwosci i ciekawe czy wtedy odtwarzacz tez zwieksza czestotliwosc ? Swoja droga czy to ma jakis sens, skoro oryginal ma i tak 44.1, czy to nie jest tak jak ze skalowaniem DVD do 1080p, rozdzielczosc HD ale Hd to to nie jest.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A dlaczego nie ma sensu? Ampek, który posiadam mimo iż należy do grupy budżetowej brzmi dosyć nieźle. Jak pisałem wcześniej miałem kiedyś 920 i naprawdę nie słyszę różnicy w brzmieniu pomiędzy wyżej wspomnianymi. A jeśli takowa istnieje to kosmetyczna jak pomiędzy blurayem a CD. No chyba, że masz inne argumenty, które mnie przekonają do zaniachania jakichkolwiek zmian.

Róznica między BD/DVD a CD nie jest wcale kosmetyczna. Ja się przekonałem i nawet jakiś kolega w innym temacie ostatnio testował BD Onkyo 809 ( już niezły klocek) z jakimś CD, i sam pisał że nawet jego kobieta słyszała wyższość CD nad BD. Tez kiedyś myślałem że to będą drobne różnice, a jednak są mocno zauważalne. Zależy jeszcze jakie CD porównujemy i pod jaki wzmacniacz i kolumny podłączamy?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokladnie jest duza roznica i na spokojnie mozna to zauwazyc czy tez uslyszec....ja mam bluray denona 3313 i roznica jest miedzy nim, a odtwarzaczem marantza Pearl lite. A znowu denon bluray, a np onkyo 809 bluray to tez jest roznica z korzyscia na denona zarwono w stereo jak i w kinie domowym, czy tez w samym uzytkwaniu, szybkoscia dzialania, czytania i odtwarzania roznych plikow przez bluray.

hans2

Banned
Róznica między BD/DVD a CD nie jest wcale kosmetyczna. Ja się przekonałem i nawet jakiś kolega w innym temacie ostatnio testował BD Onkyo 809 ( już niezły klocek) z jakimś CD, i sam pisał że nawet jego kobieta słyszała wyższość CD nad BD. Tez kiedyś myślałem że to będą drobne różnice, a jednak są mocno zauważalne. Zależy jeszcze jakie CD porównujemy i pod jaki wzmacniacz i kolumny podłączamy?

jestem ciekaw w jakim stopniu tutaj ograniczeniem byl jitter hdmi.
sygnal z bd szedl pewnie po hdmi?

Whiplash

New member
Bez reklam
Wlasnie, ten cholerny jitter.. Tak to by sie podlaczylo HDMI i cala obrobka dzwieku lezala by w amplitunerze. Skoro mowicie ze jest taka roznica miedzy nawet wysokimi blu ray jak Denon 3313 w porownaniu do CD to jaka przepasc powinna byc miedzy moim BD panasonica za 600zl a np. CD Denona, znowu mnie kusicie abym wydal kase na osobne CD nawet posiadajac amplituner.

Dalej czy tylko odtwarzacz HK "skaluje" dzwiek do 384kHz czy inne CD tez podnosza czestotliwosc? Co sadzicie o Denonie DCD 520, ew czy warto doplacac do DCD 720 ze wzgledu na procesor AL32?

SDman

Banned
np. CD Denona, znowu mnie kusicie abym wydal kase na osobne CD nawet posiadajac amplituner.
Co sadzicie o Denonie DCD 520, ew czy warto doplacac do DCD 720 ze wzgledu na procesor AL32?

Witam,
tak sobie czytam, czytam i odnoszę wrażenie, że coś istotnego bardzo pomijacie !
Co z prawdziwymi firmami Audio STEREO ?

Cambridge Audio Topaz CD5 CD player

Ten CD5 za 890 zł, a już CD10 za 1100 zł pozwoli Wam usłyszeć prawdziwe "stereo"
Nie tylko kanał prawy i kanał lewy .
Będzie również "scena" - przód i tył.

Pozdr.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli dobrze pamiętam w przypadku Denona początkowo był procesor AL(alpha) 24 teraz jak widzę zastąpiono go nowszym AL32 w celu zwiększenia dokładności kwantyzacji przez zwiększenie rozdzielczości np.do 24 bit,inni producenci porobili podobne wynalazki np.Sony CBS ,Pionner Legato Link . Zwiększenie dokładności kwantyzacji np.do 20 czy 24 bit oprócz lepszej dynamiki dodatkowo daje mniejszy szum

Problem polega na tym ,że standard płyty CD został zapisany w tzw .Red Book (czerwonej książeczce) ustalono ,że płyty będą nagrywane w rozdzielczości 16 bit ,przy częstotliwości próbkowania 44,1 khz a górne pasmo zostało ograniczone za pomocą filtra antyaliasingowego do 22khz ,początkowo przypuszczano ,że to w zupełności wystarczy niestety potem się okazało co innego
Sygnał cyfrowy nie jest odczytywany w sposób ciągły , częstotliwość pobierania (próbkowanie) może być różna ,np.w przypadku DAT wynosi 48khz ,w przypadku CD wynosi 44,1 khz - co oznacza że jest pobierany 44100razy w ciągu sekundy ,im krótsza będzie "chwila pobierania" tym dokładniej przebiegnie odczyt - najprostszym sposobem jest zwiększenie "ilości razy pobierania " czyli podniesienie częstotliwości......ale próbki muszą być pobierane w równych odstępach czasu co wymaga bardzo dokładnego zegara taktującego inaczej pojawi się jitter (czyli sygnał będzie pobrany za wcześnie lub za późno) jak się łatwo domyśleć w takim przypadku nawet najlepszy przetwornik C/A nie pomoże ,np.Onkyo w swoich materiałach reklamowych podaje że w przypadku ich CD jitter jest mniejszy niż 10 ppm co jest wartością znikomą .W wysokiej klasy odtwarzaczach DVD stosowano dwa zegary taktujące - jeden do sekcji audio ,drugi do wideo
Pewnym pomysłem było zastosowanie HDCD gdzie w samym materiale muzycznym znalazły się pewne dodatkowe informacje ,dekoder wbudowany w odtwarzacz automatycznie wykrywał taki sygnał ,odtwarzacz bez dekodera odczytywał sygnał HDCD jako cichy szum ,jak pamiętam technologię HDCD mocno lansował Rotel ,wypuszczono na rynek trochę płyt HDCD ale nie było tego za wiele
Przełomem okazały się nowe standardy DVD-Audio i SACD , w przypadku tego pierwszego zainteresowanie wytwórni fonograficznych było znikome , jeżeli dobrze pamiętam to w Polsce w DVD-Audio została wydana tylko jedna płyta Jana Garbarka .SACD było prawdziwą rewolucją już na samym etapie nagrywania płyt ,modulację PCM zastąpiono DSD ,wykorzystuje sie 1-bitowy strumień danych a częstotliwość osiąga niebotyczne 2,882Mgh - co przekłada się na pasmo przenoszenia które wynosi minimum 50 khz i teoretyczne uzyskanie dynamiki na poziomie 120db .W przypadku płyt hybrydowych posiadacze zwykłych CD niczego nie tracą bowiem ta warstwa płyty może być odczytana ,na dodatek można dokonać porównania jakości niemal "w locie " dokonując przełączania pomiędzy warstwami CD i SACD ,warunki porównania niemal idealne - ten sam sprzęt ,ta sama akustyka pomieszczenia ,ten sam materiał dźwiękowy
Znowu się rozpisałem ale moze komuś się to przyda :krol:

"Whiplash" - jeżeli finansowo podołasz to jest sens inwestycji w droższy model tego Denona to jednak klocek z trochę wyższej półki

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
W poniedzialek ide z moim Panasoniciem pod pacha do kumpla i bedziemy w sklepie testowac rozne BD, CD i porownywac brzmienie do mojego Panasonica, wtedy bede wiedzial czy jest sens inwestowac w osobne CD.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak sie ma kabel optyczny/coaxialny do HDMI pod wzgledem Jittera? Bo moze lepszym wyjsciem i o wiele tanszym jest podlaczenie Optyka (tylko takie mam wyjscie w BD) do amplitunera i przesylac muzyke z CD po tym kablu i korzystac z DAC w moim AVR, ktory moze byc lepszy niz ten w BD za 600zl ? Slyszlem ze HDMI ma najgorsza jakosc dzwieku jesli chodzi o CD PCM, optyk czy coaxial jest lepszy a miedzy nimi roznicy ciezko wylapac to prawda?

Do góry