Potwierdzam w całości. Mam NETFLIXA Premium od pół roku, oglądam prawie odzienie i nie spotkałem się z żadnym szarpaniem czy brakiem płynności a jestem bardzo wrażliwy na tym punkcie/. NF śmiga szybko i sprawnie.
Co do szarpania to jak chodzi o KODI u mnie też niema żadnego szarpania. Kodi jako jedyna aplikacja którą ja używam posiada wsparcie auto refresh rate czyli sama dobiera odpowiednie odświeżanie co do materiału video. Cała reszta aplikacji czyli: Netflix, Prime Video, HBO GO, Player, IPLA, TVP VOD czy nawet Youtube niema wsparcia dla auto refresh rate.
Jeśli uważasz że niema na netflixie (aplikacji netflix w shield tv) szarpania obrazu to przy włączonym odświeżaniu standardowym czyli 59,94 Hz polecam Ci włączyć np serial 1983. Polski serial który jest nagrany w 25fps (50Hz). Ogólnie chyba większość Europejskich produkcji będzie nagrana w 25fps (50Hz). Jeśli jesteś wyczulony na szarpanie obrazu to szybko zauważysz przy płynnych ruchach kamery jak będzie szarpać. Chyba też Dom z Papieru jest nagrany w 25fps (50Hz) ale nie jestem pewien.
Jak dla mnie to jest po prostu w androidzie źle rozwiązane. W tym momencie jest tak że android TV pozwala aplikacją na to żeby to one podawały wyjściowy materiał już spreparowany i nadawały mu odświeżanie które potem widzimy na ekranie TV. Jak dla mnie powinno to być tak że aplikacja podaje do androida czysty materiał video taki jaki mają na serwerze w żaden sposób nie zmieniony a Android TV dostosowuje wtedy odświeżanie na ekranie TV.
Posiadam TV Samsung UE55KS7000 i na nim bardzo dobrze widać szarpanie. Jak się zmieni odświeżanie na 50Hz to jest na tych serialach płynnie ale na wszystkich innych jest szarpanie. Podobno na telewizorach innych marek może być lepiej albo gorzej to widoczne.
Shield 2019 nie odtwarza plików Dolby Vision. Szkoda.
Z tego co ja czytałem nowy Nvidia shield tv 2019 posiada wsparcie dla Dolby Vision ale takie trochę wybrakowane. Będzie działać Dolby Vision w aplikacjach typu netflix czy disney+ ale nie będzie działać z odtwarzaniem np blu ray 4k. Na takich nośnikach jest tzw dolby vision dual layer a tego formatu chyba shield tv nie umie obsłużyć.