Atomic Blonde obejzany...
No pany.... tak "wykwintnego" audio praktycznie w calym filmie to jeszcze nie slyszalem. Dts : x robi mega swietna robote. Nie ma tu efektow jak z SW czy w GITS, muza jest na tym samym poziomie co Baby Driver. Ale calosciowo jest kapitalnie.
Powiem tak, jezeli chodzi o audio to jestem mega zadowolony i chyba smialo moge dac 9,5/10. Efekty delikatne, swietnie wywazone, echo, przejscie doslownie wszystko gralo tak jak nalezy. Dla mnie chyba numer jeden pod tym wzgledem.
Skoro zaczynasz czerpac przyjemnosc i zwracac uwage na takie elementy, to podziele sie z Toba swoja opinia. Widzialem ten film wczesniej tylko w kinie. Korzystajac wiec z wolnego czasu zapuscilem go dzisiaj w domu i pomimo uplywu pol godziny stwierdzam brak zapowiadanych cudow (DTS:X MA). Moze jeszcze nie dotarlem do miodu, ale zwyczajowo pokazowka jest juz na poczatku badz w pierwszych 30 min filmu. Owszem dzwiek jest dobrej jakosci i duzo sie dzieje wokol sluchacza, ale jak dla mnie to ten mix jest jedynie poprawny. Nie jest to ekstraklasa. Wg mnie brakuje mu precyzji i nie angazuje tak sluchacza jak inne, lepsze miksy. Dla porownania podam Ci 2 bezposrednie przyklady. Dzisiaj regulowalem ekran, a pozniej testowalem wyniki i oba uzyte do tego filmy, nadaja sie jak ulal do tej konfrontacji. Pierwsze 10 minut Startrek Into Darkness (Dolby Atmos) powinno Ci dac od razu wrazenie, co znaczy umiescic sluchacza w centrum akcji. Drugi przyklad to Revenant (DTS-MA, oryginalnie miksowany w Dolby Atmos), ktory nie jest tak dynamiczny jak pierwszy, ale jego naturalnosc i precyzja powoduje ze jest on wyjatkowo realistyczny. Oczywiscie mozna znalezc bardziej przekonywujace przyklady, ale urywki z tych 3 filmow akurat ogladalem dzisiaj, bezposrednio jeden po drugim, siedzac w tym samym fotelu, wiec mozna przyjac, ze to warunki optymalne. (
7.4 SR7010+MM8077, 90dBA)
Ciekaw jestem jak te mixy uplasuja sie na Twojej obecnej skali, jesli przyjmiesz za punkt odniesienia Atomic Blondie - 9,5. Pamietaj, ze nie musisz kompresowac zakresu na skali - wystarczy, ze ja rozszerzysz.
Pointa: Uwierz mi, ze jeszcze lepsze miksy przed Toba.
Tymczasem czekam na kolejne zajawki, ale proponuje dzielic sie nimi w odpowienim watku. Zdaje mi sie ze to Bipo, cos takiego zalozyl.