Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

bokciu

Banned
[QUOTE='[Raccoon];1437872'ale... oceny za obraz nie powinien obnizac. Bo to nie jest wada techniczna.
[/QUOTE]

W takim razie kiedy może obniżać? Jak już nic nie będzie widać?
Dla mnie ziarno to wręcz patologia w dobie wszelkich technik cyfrowych. Dążymy do perfekcji w obrazie upowszechniając 4K, jednocześnie zaburzając owe osiągnięcia chorymi zabiegami tego typu.
Może po porostu niech wszyscy zaczną kręcić jak Aronofksy na 16mm, skoro tak bardzo udziela im się sentyment to zeszłej epoki. Wróćmy do VHSów i kaset magnetofonowych...

Obraz powinien być czysty i klarowny, ostry i kontrastowy...Jakakolwiek aberracja w tej materii powinna liczyć się z krytyką i zaniżaniem ocen za jakość obrazu.
Bo Twórca jest wizjonerem i ma taki kaprys...Wprowadza ziarno i rozmiękcza obraz, a co za tym idzie, wszelkie ultra rozdzielczości bierze w łeb, bo jak tu się nimi rozkoszować skoro na ekranie mamy jeden wielki szum.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Racco, tyle, że ja nic nie mam do "ziarna" jeżeli takowe jest zamierzeniem reżysera ; )
Coś chce tym przekazać, ok. Przyjmuję na klatę. Gorzej, jeżeli jest to badziew techniczny.
To samo jest z kolorystyką typową dla (np.) kina wojennego, tudzież takich dzieł jak chociażby MadMax, a niewątpliwie jest to wizualny majstersztyk.
Co do reszty materiałów UHD, to i owszem. Czystość materiału jest powalająca, "nawet" na elektronice FHD.
To zwyczajnie dalej robi niesamowite wrażenie i ja właśnie o tym pisze.

A ja powiem, że gdybym był takim 100% -ym kino maniakiem i miałbym dedykowaną salkę to kupiłbym projektor 4k. To co widziałem na soniaku 4k podobało mi się :) )

To co ja widziałem, a widziałem chyba wszystko co można zobaczyć w Polsce wliczając wszelkiej maści prezentacje - również mi się podobało (trudno żeby nie), ale absolutnie nie nazwałbym tego czymś, co deklasuje, to co widzę na projektorach FHD. Bipo też gdzieś o tym pisał.

A kim jest 100% kinomaniak? Myślę, że takim samym pasjonatem kinematografii jak większość w tym wątku, a nie koniecznie trzeba mieć sprzęt za dziesiątki tyś.
Natomiast sam w sobie proj. 4k jest ok, od przybytku głowa nie boli, przecież nikt tu nie krytykuje lepszej klasy sprzętu.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
No ja bym Wolskiego, czy Scotta badziewiarzami nie nazwal. Fakt że pracował w tym filmie na nowych kamerach, ale naprawde nie wiem, o co ten płacz.
Ziarno, motion blur, czy zmiekczenie ostrego cyfrowego obrazu, to podstawa. Film ma wyglądać jak film, a nie jak video z wesela.
Ja też czasem delikatny uplynniacz, nawet w trybie Cinema zaaplikuje, albo funkcję Super Resolution w projektorze (tam uplynniacz gorszy niż w Panasonicu) ale litości, nie uczcie filmowców, którzy zjedli zeby na swojej robocie, robienia filmomow.
Edit:
Aplikacja ziarna to "Post editing 101". Niedawno w innym wątku, usilowalem udowodnić jakiemuś niedowiarkowi, że jest to czynność absolutnie podstawowa i tak popularna, że funkcja dodająca ziarno, spotykana jest nawet w najprostszych i darmowych aplikacjach do edytowania video.
Samo ziarno nie odbiera szczegółowości, wręcz dodaje faktury. Problematyczne jest jego kompresja. To ona powoduje że obraz z ziarnem wygląda często nienajlepiej. Dla przypomnienia, kompresja z jaką mamy do czynienia z filmem na Blurayach, daje plik wynikowy wielkosci 1-2% objętości pliku źródłowego. Teraz pomyślcie o reencodach, czy streamach.
Chcecie miec gladki, kontrastiwy obraz, z bardzo drobnym, lub niewidoczbym ziarnem, to przejdzcie na UHD i skończy się marudzenie.

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
W takim razie kiedy może obniżać? Jak już nic nie będzie widać?

Podaj konkretny tytuł, który dostał oceny maksymalne, a Twoim zdaniem powinien mieć oceny niższe, bo "mało widać". Gadajmy o konkretach. Bo chyba nie chodzi Ci o Alien: Covenant? Co?

Dla mnie ziarno to wręcz patologia w dobie wszelkich technik cyfrowych.

"Dla Ciebie" - i ok. Tylko nie każ wszystkim tak myśleć :) Niech każdy ma swoje zdanie.

Obraz powinien być czysty i klarowny, ostry i kontrastowy... Jakakolwiek aberracja w tej materii powinna liczyć się z krytyką i zaniżaniem ocen za jakość obrazu.

Zgadzam się w 100%. I dokładnie tak bym opisał obraz w Covenant. Jeśli nie jest on:
- czysty
- klarowny
- ostry
- kontrastowy
podaj czas sceny to spojrzę jeszcze raz, bo może coś przeoczyłem. I pamiętaj, że jedno czy dwa ujecia to trochę mało, żeby obniżać ocenę za całość. Poza tym, oceny punktowe to dla mnie niepotrzebna kontrowersja. Liczy się to co autor napisał w tekście, a nie punkciki. Niestety Redakcja ma inną wizję.

Bo Twórca jest wizjonerem i ma taki kaprys...Wprowadza ziarno i rozmiękcza obraz, a co za tym idzie, wszelkie ultra rozdzielczości bierze w łeb, bo jak tu się nimi rozkoszować skoro na ekranie mamy jeden wielki szum.

Raz piszesz o ziarnie, raz o szumie. Masz świadomość, że to są dwie różne rzeczy? Pierwsza jest cechą (która może być dla kogoś wadą, ale wynikającą wyłącznie z preferencji - dla kogoś innego może być więc zaletą). Druga jest wadą techniczną i tu nie ma o czym gadać.

Bubafat: Amen!

[Raccoon]

New member
Bez reklam
To samo było w I i w II cz. Transów.
Zgadza się. Miej jednak Lolek na uwadze jedną rzecz. Gdybyś wyczyscil LOTRa lub pierwsze Transy z ziarna, filmy te wygladalyby jak gra komputerowa. Gwarantuję Ci, że wyglądałaby tragicznie :) sztucznie na maksa. Nikt by tego nie kupil.

Dzis jest troche inaczej, moc komputerow wzrosla i zwiekszyla sie ilosc poligonow w animacji 3d - i pożądana naturalnosc uzyskuje sie w inny sposob :) nie ziarnem tylko szczegółami/detalami. Kilkanascie lat temu nie bylo takiej mozliwosci.

A co do 300 czy Sucker Punch czy Watchmen. Cóż, styl Zacka Snydera. Dla mnie mogloby tego ziarna byc mniej, przesadził gosc. Ale nie sposob jednoczesnie odmowic tym prezentacjom uroku :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Racco, tyle, że ja nic nie mam do "ziarna" jeżeli takowe jest zamierzeniem reżysera ; )
Coś chce tym przekazać, ok. Przyjmuję na klatę. Gorzej, jeżeli jest to badziew techniczny.
To samo jest z kolorystyką typową dla (np.) kina wojennego, tudzież takich dzieł jak chociażby MadMax, a niewątpliwie jest to wizualny majstersztyk.

I tu pelna zgoda :)

Problem polega na tym, że nie zawsze i nie każdy ma racje w kwestii: to naturalne ziarno tasmy filmowej, udany sztuczny zabieg zmiekczakacy, nieudany zabieg artystyczny czy chamski defekt techniczny? Obraz jeden, a opinie nierzadko cztery :)

Dlatego zawsze podkreslam, ze ocena techniczna i ocena artystyczna to dwie różne rzeczy. Pierwsza powinna byc w miare mozliwosci sztywna (co nie oznacza, ze zawsze latwa). Druga to juz kwestia konkretnego widza.

Wezmy taki Most Szpiegow Spielberga i Kamińskiego. Albo Szeregowca Ryana tego samego duetu. Albo Helikopter w Ogniu od Scotta i Idziaka (ech Ci Polacy!). Każdy z tych filmów ma masę ziarna. I kazdy wyglada rewelacyjnie :) zarowno pod względem technicznym jak i artystycznym.

Co nie oznacza, ze kazdemu sie spodoba :)

bokciu

Banned
Zgadzam się w 100%. I dokładnie tak bym opisał obraz w Covenant. Jeśli nie jest on:
- czysty
- klarowny
- ostry
- kontrastowy
podaj czas sceny to spojrzę jeszcze raz, bo może coś przeoczyłem. I pamiętaj, że jedno czy dwa ujecia to trochę mało, żeby obniżać ocenę za całość. Poza tym, oceny punktowe to dla mnie niepotrzebna kontrowersja. Liczy się to co autor napisał w tekście, a nie punkciki. Niestety Redakcja ma inną wizję.

Musisz zapytać innych tutaj, wspominających o ziarnie w tym filmie. Ja akurat nie dopatrzyłem się w Alienie tkowego i uważam jakość tej produkcji pod tym kątem, za bardzo dobrą.
Odniosłem się ogólnie do do stwierdzenia, jakoby nie zaniżać ocen za obraz, w którym ziarno jest zamierzonym celem.
I oczywiście, że ziarno dodane, a szum będący wynikiem kiepskiej jakości, to nie to samo...Natomiast dla mnie to wsio ryba. Jedno i drugie jest irytującym syfem jeśli jest go w nadmiarze.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Mi akurat w Transach w I jak i w II cz to ziarno pasowało... w wojennych filmach tez mi pasuje, generalnie nie lubię kiedy jest np. w Marvelach czy też w DC. :) Ale ostatnią jestem osobą, która chciałaby pouczać światowych reżyserów jak się robi filmy..ludzi, którzy zęby zjedli na tej robocie... bo my Polacy znani jesteśmy z tego jacy to z nas super reżyserzy, scenarzyści, dźwiękowcy itp., a raptem ze dwóch zrobiło na świecie karierę, co również o czymś to świadczy. A np taki Vega jeszcze trochę i nawet tym co lubią jego filmy to się znudzi, bo ile można w koło oglądać niemalże to samo w tym samym klimacie z taką samą albo i większą ilością przeklinania w kolejnych Jego filmach.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Filmy Vegi znudzą się tak, jak Polakom muzyka Disco Polo. Czyli?
Vega robi dokładnie to samo, tyle, że na dużym ekranie - zwie się to "Gangsta Polo". Dobrze gość kombinuje, a na pewno ma łeb do interesów.
Nie to żebym krytykował, bo chętnie obejrzę nasze podwórko oczami tego Pana, ale w ostatnim trailerze "Kobiety mafii", ta drąca pysk blondyna, to już istna patologia.
Zupełnie nie potrzebna scena.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Na zakonczenie tematu ziarna dodam, ze dodaje sie je nawet w animacjach. Spójrzcie na Angry Birds czy Storks. Jest calkiem wyrazne. Ale max maxow to chyba Surfs Up. Ziarna tyle co w 300 ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Filmy Vegi znudzą się tak, jak Polakom muzyka Disco Polo. Czyli?
Vega robi dokładnie to samo, tyle, że na dużym ekranie - zwie się to "Gangsta Polo". Dobrze gość kombinuje, a na pewno ma łeb do interesów.
Nie to żebym krytykował, bo chętnie obejrzę nasze podwórko oczami tego Pana, ale w ostatnim trailerze "Kobiety mafii", ta drąca pysk blondyna, to już istna patologia.
Zupełnie nie potrzebna scena.

Nie wiem, może byli wypici jak to składali :) , a jakoś odnoszę wrażenie, że to nie jedyna perełka tego typu w tym filmie.. A powiem Ci więcej i może się zdziwisz, że gdyby te filmy robione przez Niego za każdym razem wnosiły coś nowego to całkiem możliwe, że odbiór tych filmów byłby inny przez wiele osób. A tak jest jak jest... Niektórzy się śmieją , że aktorzy grający w jego filmach na maksa Go wychwalają jaki to jest On "boski" po to żeby w kolejnym Jego dziele dostać kolejną rolę, bo zawsze parę złoty wleci. A szkoda bo tak jak napisałem gdyby te filmy były inne od siebie to zapewne inaczej ludzie by pisali.

Ostatnia edycja:

dario888

New member
Normalnie każdy szczegół widać jak na dłoni. Moim zdaniem czołówka pod względem obrazu. Pozdr.
Pamiętaj, że nie mogliście widzieć zbyt wielu szczegółów bo twórcy ich nie opublikowali/stworzyli.
Prometeusz i Przymierze są tylko w wersji 2K.

Co do nadchodzących filmów to czekam na Anihilację:

[youtube]89OP78l9oF0[/youtube]

Bipo

Active member
Bez reklam
Tylko mnie zastanawia jedno jeśli mamy dwa filmy o tej samej tematyce powstające rok po sobie to czemu nie zrobili takiego samego obrazu. Rozumiem że w transach technologia nie pozwoliła i idąc od I cz. do ostatniej ilość ziarna się zmniejsza a w dwóch ostatnich filmach o obcym jest odwrotnie typowa idąc w przód ziarno się zwiększa. Czyli w 3 cz. będziemy mieć totalna kaszanke...?

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
O widzisz, dzięki za dużo cenny i ciekawych informacji.. :)
Ps. Co nie zmienia faktu że lubię bardziej czystrze i ostrzejsze obrazy.... :)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Tym,którzy nie lubią filmowego ziarna,proponuję przed seansami włączać sobie na chwilę tę pozycję :
Carol Blu-ray
Po niej ponad 99 % filmów będzie czyścioszkami i pojawi się uśmiech na twarzy :D

Bipo

Active member
Bez reklam
Wypowiedź Bubfat zniknęła..? I moje posty są jeden pod rugim tak jak bym sam ze sobą rozmawiał....

bokciu

Banned
Złote Globy rozdane.Bubafat pewnie już dawno widział wszystkie z listy :D
http://www.filmweb.pl/awards/Złote+Globy/2018

W kategorii seriale, Podręczna i Kłamstewka wygrały - bardzo słusznie, spośród nominowanych, też bym tak obstawił :)

Tym,którzy nie lubią filmowego ziarna,proponuję przed seansami włączać sobie na chwilę tę pozycję :
Carol Blu-ray
Po niej ponad 99 % filmów będzie czyścioszkami i pojawi się uśmiech na twarzy :D

A Mother? Przecież to jak parszywe DVD chwilami wygląda :D

Z kolei tak powinien wyglądać każdy film:
Mao Xian Jia (2017) - Filmweb
Dla mnie referencyjny obraz.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
A Mother? Przecież to jak parszywe DVD chwilami wygląda :D

Burza piaskowa.W zęby jej nawłazi ;)
16326_5_1080p.jpg

Do góry