Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się Gerus być może złe podejście miałem przed obejrzeniem tego filmu ... i stąd byłem nienasycony po obejrzeniu tak jak np. po filmie helikopter w ogniu który też był na faktach czy też Ocalony. A najbardziej chyba aktor mi nie pasował do tej roli zresztą nie tylko mi co widać na tym forum i nie tylko. Ale nie będę się spierał z osobami którym film Snajper się spodobał - luzik.

Piramida apropo Amosa w Jupiterze.... bo jak pisałem faktycznie zapomniałem o tym napisać (a miałem to uczynić) czy zauważyłeś w jakich filmach dają Atmosa - jak ktoś takich klimatów nie bardzo lubi to jeszcze chyba troszkę trzeba poczekać żeby w innych filmach dawali Atmosa...

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Lolek,w filmach akcja/s-f Atmos robi największą reklamę,gdyż te efekty są najlepiej słyszane...
Możliwe że z czasem ten system będzie już w każdym gatunku filmowym np. w dramacie...

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Takim jak Unbroken ? ;)

Edit: Na powaznie. Przeciez teraz sporo filmow jest w Atmosie, a pewnie zaczna klepac mixy masowo w MDA.
Kolejna sprawa nowy format BD UHD. Wiadomo, ze trzeba czyms konsumenta zachecic, zwlaszcza zeby przekonac go, ze za cena premium, dostaje cos ekskluzywnego. Tym bardziej, ze pierwszymi klientami beda maniacy, o wysrubowanych oczekiwaniach.
Rozdzielczosc obrazu i koloru mozna upskalowac, wiec sam 4k i 10bitowy kolor, nie wydaja sie nie byc dostatecznie slodkie, jak opcja, w ktorej nabywca dostanie jeszcze dzwiek w nowym formacie. Mysle, ze poza nowymi produkcjami doataniemy tez kilka wznowien z listy hitow, nakreconych w 4K, ktore miksowano w Dolby Atmos. To znowoz nakreci oczekiwania stawiane nowemu formatowi i spowoduje, ze wytwornie, chcac nie chcac i tak beda wydawac coraz wiecej filmow z roznych gatunkow filmowych z dzwiekiem w nowych formatach audiio *.
Trzecia sprawa. DTS nie odpusci pola, zapowiada nawet DTS:X w internetowych streamach. Dla firmy to byc, albo nie byc. Nie moze przestac istniec w swiadomisci konsumenta. Suma sumarum, czeka nas transformacja. Dlatego IMHO nalezaloby sie raczej zastanawiac jak szybko przejdziemy poprzez zmiane standardow, a nie "czy do nich dojdzie". Nie zapomnialem o tym , ze nie kazdy chce miec glosniki w suficie. Faktem jest, ze latwiej je tam schowac, niz rozwieszac dodatkowe glosniki w pokoju, zas oba "konkurujace" formaty zapewniaja wsteczna kompatybilnosc.
* Kilka lat temu, wybierajac w sklepie plyty z filmami,, zawsze zwracalem uwage, czy film posiada sciezke dzwiekowa w formacie bezstratnym, a jesli tak nie bylo odkladalem go na polke z powrotem, polowalem tez na wydania 7.1. Podobnie bylo ze starszymi filmami, przed kupieniem ktorych, sprawdzalem review, czy dzwiek jest cokolwiek wart, czy jest on HD tylko "z nazwy". Teraz juz mi to zwisa, ale mysle, ze jest jakis ogolny model zachowan, w ktorym swiadomy konsument szuka najlepszych wydan, aby uzyskac jak najwiekszy zwrot ze swoich wydanych na upgrade sprzetu pieniedzy. Nawet jesli ten przynosi tylko pozorny efekt, trzeba czyms karmic satysfakcje. Nie dac jej zdechnac z glodu.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeżeli chodzi o Atmosa, to dziś za pośrednictwem DSU usłyszałem ciekawe efekty w suficie i to nie w żadnej efekciarskiej produkcji, a w dokumencie na TVP. Jakiś paradokument o wyprowadzaniu złota z Polski, gość pisał na maszynie a dzwięki wydobywały się z sufitu ;)
W zasadzie cały czas coś tam się dzieje, tyle, że to bardziej wypełniacz "dziury", tych konkretnych uderzeń z sufitu już jest mniej.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Piramida.
Masz racje. Wiadomo ze dobry surround slychac tam, gdzie cos sie dzieje (akcja, animacja).
Ale wez przyklad z mixami 7.1 .Swego czasu wydawcy mizdrzyli sie do klientow, wydaniami robionymi w 7.1, na sile, Czesto BS-y milczaly prsez wiekssa czesc filmu lub mixy 7.1 byly kompletnie nieuzasadnione.
Mam na przyklad taki film z 1971 r "Le Mans" (jedyne co na szybko przychodzi mi do glowy), wydany kompletnie bez sensu w 7.1. Wg mnie tylko aby przyciagnac uwage maniakow HC, patrz poprzedni moj edit.
Podobnie azjatyckie wydania 7.1 filmow, ktore w US/EU maja sciezki 5.1

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Armanig ale czy w Atmosie nie chodzi o to,aby to co się dzieje w danej scenie nad postacią w filmie,było odzwierciedleniem u nas w pokoju...?
Dzwięk maszyny do pisania,chyba raczej nie powinien wydobywać się z sufitu...No chyba że w filmie ktoś pisałby piętro wyżej...:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig ale czy w Atmosie nie chodzi o to,aby to co się dzieje w danej scenie nad postacią w filmie,było odzwierciedleniem u nas w pokoju...?
Dzwięk maszyny do pisania,chyba raczej nie powinien wydobywać się z sufitu...No chyba że w filmie ktoś pisałby piętro wyżej...:)

Dokładnie o to chodzi, aczkolwiek bardzo fajne wrażenia. Ten stukot był raczej tłem do filmu, nie doszukiwałbym się tutaj odzwierciedlenia. Cała reszta o której piszesz pokrywa się z tym co widzimy, a już na pewno nie zaburza sensu, spokojnie ;)
Na takich Transach z dedykowanym Atmosem statek zassysa Cię z kanapy do góry, dosłownie ;)
Chociaż i tak wolę takie Epicentrum bez Atmosa, ale z załączonym DSU od Transów z Atmosem.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Armanig ,a słyszałeś o systemie nagłośnienia Floor Atmos ?
Głośniki będą montowane także w podłodze i mają być skierowane w stronę oglądającego.Jednak aby w 100 % się nimi cieszyć,trzeba będzie siedzieć w środku pokoju na podwyższonej kanapie/fotelu przepuszczającymi dźwięk :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek,w filmach akcja/s-f Atmos robi największą reklamę,gdyż te efekty są najlepiej słyszane...
Możliwe że z czasem ten system będzie już w każdym gatunku filmowym np. w dramacie...

Kto wie co to będzie za kilka lat - może cos nowszego wymyślą a w sumie to na pewno bo trzeba na czymś zarabiać więc niewątpliwe już główkują nad czymś nowym żeby pieniądze zarobione wydać na kolejne zabawki do KD :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig ,a słyszałeś o systemie nagłośnienia Floor Atmos ?
Głośniki będą montowane także w podłodze i mają być skierowane w stronę oglądającego.Jednak aby w 100 % się nimi cieszyć,trzeba będzie siedzieć w środku pokoju na podwyższonej kanapie/fotelu przepuszczającymi dźwięk :)

Nie, ale słyszałem, że pracujesz nad patentem.
Gdybyś szukał udziałowca, to możesz na mnie liczyć i kto wie, jak się dorobimy to być może będziemy się razem bujać na jachtach jak Loeś w Wilku ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie, ale słyszałem, że pracujesz nad patentem.
Gdybyś szukał udziałowca, to możesz na mnie liczyć i kto wie, jak się dorobimy to być może będziemy się razem bujać na jachtach jak Loeś w Wilku ;)

Armanig jestem przekonany że jak coś by wymyślił w tym temacie to pieniądze ładne się zarobi... może nie jak Leoś ale byłoby fajnie... :)

Piramida

Well-known member
Bez reklam

gerus6

Active member
Bez reklam
Właśnie sobie obejrzałem Potop na blu ray (ostatnio widziałem ten film w kinie w 74 czy 75r ;)) pierwszy raz w tym wieku w polskim filmie usłyszałem wyraźnie wszystkie słowa, chyba wtedy były inne wymogi jeżeli chodzi o aktorów ;) w obecnych polskich produkcjach, aż się prosi o polskie napisy.

eedviking

Banned
Cieszę się, że Ci się też podobało. :D;)
Koniecznie Giorgio musi obejrzeć, ze względu na "Pralnię". :mrgreen::D;)

Właśnie sobie obejrzałem Potop na blu ray (ostatnio widziałem ten film w kinie w 74 czy 75r :wink:) pierwszy raz w tym wieku w polskim filmie usłyszałem wyraźnie wszystkie słowa, chyba wtedy były inne wymogi jeżeli chodzi o aktorów :wink: w obecnych polskich produkcjach, aż się prosi o polskie napisy.

98% filmów ( powiedzmy do połowy lat '90-tych.) starszych, rodzimej produkcji, miało świetną dykcję, to typowe dla polskiej szkoły filmowej ( było). :)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Koniecznie Giorgio musi obejrzeć, ze względu na "Pralnię". :mrgreen::D;)

Już wyczaiłem trailer, spokojnie ;)
Co do dykcji i generalnie dialogów w Polskich produkcjach, to ja zawsze mam problemy ze zrozumieniem.
Jak nie seplenią, to technicznie leżą. Zdarza się, że włączam napisy.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Jessica to dla Armaniga dodatkowa atrakcją,jednak myślę że i bez niej byłby zadowolony :)
Ja ogónie lubię takie zakręcone komedie,w których w ciągu jednej nocy dzieje się dużo dziwnych rzeczy...:)

Do góry