Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

Henry

Active member
Bez reklam
A ja wam odpowiem słowami Tetmajera "Wolę polskie gówno w polu, Niż fijołki w Neapolu" :p

eedviking

Banned
Cudze hamnierykanckie gówna, panie od mimiki wychwalacie, a swego gówna nie znacie.
Co to ma być , ta szara polska rzeczywistość, czym się różni od innych? :hmm:
Mam dla waszeci za to wiersz Tuwima, wiadomo który. :mrgreen:;)
Jak to są złe polskie filmy( te poniżej) i szare, takie same i nijakie, to Pan to mi ma dosadnie powiedzieć i udowodnić swoje tezy. Inaczej , masz dziwny pogląd na świat. :razz::wink:

W ostatnich latach mieliśmy takie dobre filmy jak: "Rewers", "Dom zły", "Obławę", "Różę", "Jesteś Bogiem", "Drogówka", "Komornik", "W imię...", " Wesele" (Wojciecha Smarzowskiego)
czy "Wszystko co kocham".

Ludzieeeeeeeee, będą kręcić Złego. :D:D;)
Wiosną zaczną kręcić "Złego". Odtworzą klimat lat 50. - Śródmieście

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Według mnie dużo osób po prostu nie zna dzisiejszego polskiego kina i zakłada z góry że to lipa.Większość zatrzymała się na komediach z czasów PRL-u,gdzie ten okres był idealny do ekranizowania polskiego społeczeństwa i ukazywania go w krzywym zwierciadle.Teraz nie jest już tak łatwo zrobić dobrą komedię,a te filmy z Karolakiem czy Adamczykiem,to rzeczywiście lipa.Jednak jest to "tylko" jeden gatunek filmowy.Poza tym mamy sporo dobrych nowych kryminałów czy dramatów,które są bardziej klimatyczne,"prawdziwsze" i mocniejsze od tych amerykańskich.
Pantomima,z tym że większość osób na tym forum ma w kolekcji Blu-ray prawie same filmy amerykańskie,to się zgodzę.Z tym że w swoim gatunku przewyższają polskie kino,również się zgodzę.Rozumiem również że są to filmy do testowania kina,ale w większości to Transformersy czy Spider-many :)
Poza tym w Hollywood robi się o wiecej filmów niż w Polsce,jednak procentowo,niestety więcej jest tych słabych...

Henry

Active member
Bez reklam
Z polskim filmem niestety jest tak, że promowane są produkcje finansowane przez przeróżne stacje telewizyjne czy banki... w tych przypadkach jest jeden cel- na koncie musi się zgadzać. Skutkuje to niestety tym, że zazwyczaj są to głupawe komedyjki, romansidła , które przyciągną do kin sporą grupę ludzi, a później jeszcze większą przed ekrany TV.
Te filmy zakłamują niestety obraz polskiego kina spychając do offu sporo produkcji wartych uwagi, które nie są tak naiwne, wymagają więcej uwagi i prezentują pewne wartości. Ambitniejsze filmy niestety nie mają praktycznie szans dotrzeć do szerszej widowni, bo wyświetlane są jedynie na festiwalach bądź w nielicznych kinach studyjnych....
Tak rodzą się niestety stereotypy, że polskie filmy są nijakie, głupie i naiwne, a jedynymi aktorami są Karolak, Szyc, Adamczyk wraz z kilkoma blondynkami ;)

eedviking

Banned
...normalnie czytacie w myślach. :mrgreen:;)
Weźmy taki film Handlarz cudów, Kalipso, Magiczne drzewo - dla dzieci, to naprawdę dobre kino.

eedviking

Banned
:D:D;)
Nawet film o nas nakręcili. :mrgreen::D;)
Tri-bratri-Movie-Poster.jpg

[youtube]LjwDapt2o6A[/youtube]

pantomima

Banned
Cudze hamnierykanckie gówna, panie od mimiki wychwalacie, a swego gówna nie znacie.
Co to ma być , ta szara polska rzeczywistość, czym się różni od innych? :hmm:
Mam dla waszeci za to wiersz Tuwima, wiadomo który. :mrgreen:;)
Jak to są złe polskie filmy( te poniżej) i szare, takie same i nijakie, to Pan to mi ma dosadnie powiedzieć i udowodnić swoje tezy. Inaczej , masz dziwny pogląd na świat. :razz::wink:

W ostatnich latach mieliśmy takie dobre filmy jak: "Rewers", "Dom zły", "Obławę", "Różę", "Jesteś Bogiem", "Drogówka", "Komornik", "W imię...", " Wesele" (Wojciecha Smarzowskiego)
czy "Wszystko co kocham".
M

Ludzieeeeeeeee, będą kręcić Złego. :D:D;)
Wiosną zaczną kręcić "Złego". Odtworzą klimat lat 50. - Śródmieście

Kiedyś szlachta na sejmach wciąż nie mogła dojść do porozumienia między sobą,
wystarczyło, że komuś na rękę nie była jakaś ustawa lub zarządzenie to
zgłaszano veto lub rozwiązywano sejm nic nie ustalając ;-)

Tyle w temacie.

boromirep

New member
do pantomima , jeśli nie znasz dobrych filmów polskich z ostatnich kilkunastu lat to służe pomocą i napisze Ci kilka tytułów za które nie musimy się wstydzić na świecie , chyba że masz na myśli te mniej ambitne a bardziej warsztatowo lepiej zrobione takie rzemiosło na najwyższym poziomie to tu się zgodzę ( np. taka incepcja raczej by u nas nie wyszła ) i jedyna rzecz która bardzo czesto kuleje w polskich filmach to dźwięk ( zwłaszcza dialogi ) ogladałem kilka filmów gdzie nie mogłem zrozumieć co mówią .
bez urazy :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Szczególnie, że Mistrzów mamy, szkoda jedynie, że sporadycznie ich widujemy. Nieśmiertelny Gajos. Aktor przez duża "A": ;)

[youtube]0_jT8qpn_HE[/youtube]

pantomima

Banned
Znam polskie tytuły te bardziej ambitne tak że dzieki wielkie ;-)

Nie jestem entuzjastą polskich produkcji i chyba to tłumaczy wszystko .

Henry

Active member
Bez reklam
Kiedyś szlachta na sejmach wciąż nie mogła dojść do porozumienia między sobą,
wystarczyło, że komuś na rękę nie była jakaś ustawa lub zarządzenie to
zgłaszano veto lub rozwiązywano sejm nic nie ustalając ;-)

Tyle w temacie.

A co ma piernik do wiatraka?:shock:
A w Ameryce biją czarnych......

pantomima

Banned
A co ma piernik do wiatraka?:shock:
A w Ameryce biją czarnych......

To ma do tego ,że nie mam czasu i ochoty dalej drążyć tego tematu bo mi atramenu szkoda i tamtymi słowami to skwitowałem, potwierdziłem.
Tak trudno Ci to ogarnąć .

" A Polska to dziki kraj - minister sportu Drzewiecki .
Ten wątek to studnia bez dna dlat wyrzuciłem z siebie co myślę,wyslauchałem tego co myśli reszta i na tym poprzestaje ani troche nie uciekając od tego w czym jestem utwierdzony. Proste co...

Ostatnia edycja:
Do góry