Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Obejrzałem ostatni odc. serialu Belfer i moim skromnym zdaniem kolejny sezon jest świetny. Polecam wszystkim, którzy nie oglądali tego sezonu. Choć pierwsze dwa odcinki były słabe, aczkolwiek kolejne podnosiły poziom, a ostatni odcinek the best.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Gomorra jak dla mnie bardzo slabo. Oszczedzaja na kasie. Genaro szef polowy wloch ma problem aby wyslac ludzi do roboty - wszystko robi sam i ryzykuje. Dla mnie to takie glupie ze az szkoda gadac. W rzeczywistosci dawno bylby juz trupem.

Od 4 - 5 odcinka zaczyna sie powoli cos dziac ale bedziesz mial Deja Vu.

Jak dla mnie Gomorra slabo, slabo.
Jak szef połowy Włoch?!? Najwyzej wezyr Sulejowka
Ledwie wyszedł z malpiej okolicy nieopodal Neapolu (nr 24 na ponizszej mapce Neapolu), w którym rządzą znacznie wieksze koty - "stary uklad". A gdzie Sycylia, Rzym, klany północne?! Coś słabo ogarniasz fabułę filmu i układy we Włoszech. Łap linka
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Organized_crime_in_Italy

Wg Wiki Camorra liczy 115 gangow (po ok 500 czlonkow) a Don Pietro rządził tylko jedna mała, nieliczaca sie dzielnica, poki nie rozkrecili własnego importu koki.
Quarters_of_Naples.png

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Patrze i nie wierzę Dunkierke będzie wydana u nas w 4k i Blu ray w 5.1 DTS MA HD, przecież takie kino aż się prosi o atmosa....:-(

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jak szef połowy Włoch?!? Najwyzej wezyr Sulejowka
Ledwie wyszedł z malpiej okolicy nieopodal Neapolu (nr 24 na ponizszej mapce Neapolu), w którym rządzą znacznie wieksze koty - "stary uklad". A gdzie Sycylia, Rzym, klany północne?! Coś słabo ogarniasz fabułę filmu i układy we Włoszech. Łap linka
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Organized_crime_in_Italy

Wg Wiki Camorra liczy 115 gangow (po ok 500 czlonkow) a Don Pietro rządził tylko jedna mała, nieliczaca sie dzielnica, poki nie rozkrecili własnego importu koki.
Quarters_of_Naples.png

The Cosa Nostra (or the Sicilian Mafia) of Sicily, 'Ndrangheta of Calabria (who are considered to be among the biggest cocaine smugglers in Europe); and Camorra of Naples are the oldest and most powerful of the five

The organization produced about €200 million (about $250 million) annually. They inspired the current Italian television series Gomorrah.[5]

Zrodlo wiki.

Moze pol wloch to przesada, ale napewno mafia jedna z najbardziej znaczacych. I "szef a raczej osoba wyznaczona na szefa przez rade" tej mafii caly czas pracuje sam. (Rozumiem, wszyscy go zdradzili nue ma komu zaufac) no ale jak dla mnie 3 sezon pierwsze 3 - 4 odcinki sa przekolorowane zbyt przesadnie i zawiewa glupota. Genaro dawno bylby trupem.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Moze pol wloch to przesada, ale napewno mafia jedna z najbardziej znaczacych. I "szef a raczej osoba wyznaczona na szefa przez rade" tej mafii caly czas pracuje sam. (Rozumiem, wszyscy go zdradzili nue ma komu zaufac) no ale jak dla mnie 3 sezon pierwsze 3 - 4 odcinki sa przekolorowane zbyt przesadnie i zawiewa glupota. Genaro dawno bylby trupem.
The Camorra controls the drug trade in Europe, and is organized by management principles. It runs the largest open-air market in the world in Secondigliano in Naples. The gangs themselves are loosely controlled franchises.
Mysle ze to jest najbardziej istotny, wytluszczony, fragment. :)

A dla mnie jest calkiem zyciowe. Mafie to on dopiero zaczyna nasladowac.
Troche ten moto-gang niebardzo. No ale moze dzialaja na zasadzie grupy topwarzyskiej, opartej na przyjazni i wspolnych zainteresowaniach a nie slinie zhierarchizowanej, zorganizowanej wg tradycyjnych zasadach klanowych, zbrojnej grupy przestepczej.
Domyslam sie, ze film oferuje za malo tego i owego i w efekcie Cie nudzi. Rozumiem, bo mnie np nudza takie laski, ale filmy niekoniecznie. Pewnie ze moznaby bylo lepiej ale IMHO 3 seria jest lepsza od 2.
Moze nie lepsza, a ciekawsza.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mysle ze to jest najbardziej istotny, wytluszczony, fragment. :)

Tylko to Genaro i jego ojciec byli bezposrednimi importerami i to oni rozdawali "franszczyzne"'. W pierszym sezonie bylo to widac kto jakie regiony ma. W 3 sezonie wszystko po lebkach i bardziej to wyglada na "podworkowa mafie" niz na zorganizowana grupe.
Aczkolwiek zaraz po zabiciu ojca i wuja na radzie Genaro rozdzielil rewiry, co dla kogo i nikt sie nie purtal, obejze ten moment jeszcze raz to bedzie wiadomo jaki zasieg miala banda Genaro czy tylko obszar 24 z twojej mapki czy wiecej.

W dodatku skoro najsilniejsza (nie najbardziej dochodowa) grupa mafijna wyceniana jest przez wikipedie na 200mln dolcow rocznie, a Genaro ma firmy "dla tescia" warte 90mln (ktore przez rok "zarobil") wiec powinno swiadczyc o jego potedze. W dodatku nie wiadomo ile zarobil dla siebie.

W pierwszym sezonie ojciec mial to jakos poukladane itp. W 3 serii syn nie ma nic poukladane, nie ma ochrony, nie ma nic. Wolna amerykanka, dla mnie to zalatuje kiczem ale kazdy ma inne gusta, kazdy inaczej spoglada na niektore sprawy, nie wszystko kazdy widzi czy rozumie (mam tez na mysli siebie.).. zreszta jak cos jest super zarypiste mam na mysli serial Gomorre i oferuje wiele dla widza, to nic dziwnego ze z kazdymi kolejnymi czesciami widz wymaga wiecej.

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
Patrze i nie wierzę Dunkierke będzie wydana u nas w 4k i Blu ray w 5.1 DTS MA HD, przecież takie kino aż się prosi o atmosa....:-(

Kij z atmosem, to przeżytek jak 3D :p szkodą że nie 7.1 czekam na blu z niecierpliwością
a u nas wydaje najlepsza marka na świecie Monolith ??

Gdzieś w jakimś temacie płaczą że dźwięk kijowy, premiera jest chyba 18 grudnia a oni już mają :blagam:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Galapagos wydaje ten film z czego bardzo się cieszę. Tak jak napisałem wyżej z tego co usłyszałem to Ci Goście co rozmawiali o dźwięku w Dunkierce twierdzili, że jest to dobry poziom. A z rozmowy wywnioskowałem, że oglądali poprzez amplituner, więc jest szansa na dobre kino pod tym względem.
Na pewno będę oglądał przed Świętami BN to napiszę kilka zdań, gdyż potem śmigam na kilka dni do Zakopanego, a chciałbym jeszcze przed wyjazdem obejrzeć w kinie SW 8.

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
Jak Galapagos to jestem spokojny o dźwięk. Ale jak patrze na stronę bluray.com to tam nie ma żadnej informacji dot dźwięku, tylko faktycznie jest na stronie Galapagos. Więc może jest tylko info z urzędu typu kopiuj wklej. A jak wyjdzie film to będzie i atmos i nawet 7.1. Trzeba poczekać na premiere

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W tym sklepie:

https://bluedvd.pl/dunkierka-blu-ray.html

dźwięk jest taki w opisie jak się słyszy, a osoba pracująca w tym sklepie jest naprawdę bardzo kompetentna i wszystkie opisy aktualizuje jak tylko jakieś info dostanie od Dystrybutora. Idąc tym tokiem rozumowania - Galapagos na dzień dzisiejszy przewiduje taki format dźwięku w tym filmie, jak właśnie widnieje na stronie.

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
Dystrybutor powiedział reszta klepie. Póki co oficjalnie nie ma na stronach hamerykańskich więc pozostanę dobrej myśli :kom: będzie to będzie, nie będzie to nie będę płakał jak reszta. Nolan jeszcze mnie nie zawiódł i obrazem i dźwiękiem. Interstellar też chyba ma 5.1 i co do dźwięku to górna pólka z mojej kolekcji.
Nie ma co srać żarem jak jeszcze piecyk zimny.

Do góry