Mnie to wygląda bardziej jak uszkodzona kamera, To twoje nietypowe filmowanie na czym polega?. Ustawiasz kamere na samochodzie i jedziesz??? czy moze cos innego?
Moje nietypowe filmowanie polega głównie na kręceniu tras tramwajów, autobusów oraz wycieczki po mieście z kamerą zamontowaną w samochodzie - tu jest przegląd mojej "twórczości" -
YouTube - Kanał użytkownika neoezn
Kamera jest raczej sprawna bo stabilizator działa dobrze kiedy kręci się z ręki - nawet porównywałem z Sony (minutę temu) - w jednej ręce Panasonic, w drugiej Sony - identyczny kadr i Panasonic lepiej sobie radził. Zupełnie nie wiem co jest grane... Być może elektroniczna stabilizacja bardziej nadaje się do drgań o dosyć dużej częstotliwości a optyczna może nie nadążać za kompensacją drgań. Kamera w pojazdach wyraźnie się trzęsie ale w Panasonicu w zasadzie nie zauważyłem większej różnicy kiedy kręciłem z samochodu z włączoną stabilizacją oraz z wyłączoną... Kombinowałem też z ustawianiem migawki na różne wartości i bez różnicy. Muszę tylko wyłączać AF bo gubi się strasznie podczas tych drgań. Dodatkowo podczas wstrząsów obraz jest lekko zniekształcony co jest zapewne efektem sczytywania danych z matrycy linia po linii a nie z wszystkich jednocześnie.
Dlatego tak jak pisałem - pewnie drgania mają zbyt dużą częstotliwość bo z filmując z ręki jest w porządku - zatem jeśli ktoś nie ma zamiaru mocować kamery w aucie czy tramwaju to nie ma się czym przejmować.
beznadziejna ta stablizacja na pan, sony bije na blowe, a co dopiero mowic o modelach z 2009 to juz przy tym bajka.
Na pana obraz to jakas porazka to ustwienia aktywne stabilizacji?
Tak... aktywne... Choć jak pisałem - z ręki jest w porządku. Do auta, tramwaju - odpada
Kombinowałem z ciężarkami żeby kamera była cięższa - nie mam już pomysłu co zrobić żeby nie było takich drgań kręcąc z auta...
------------
Edytowane:
Już wiem w czym problem!!! Kamera bardzo dobrze radzi sobie z drganiami w poziomie, pionie lub na ukos ale jeśli drgania są w "osi z" to już jest kiepsko (pisząć "oś z" mam na myśli taką sytuację - nabijamy kamerę na rożen i go próbujemy kręcić - ten obrót w ogóle nie jest kompensowany)