karty wcale nie są bardziej żywotne
ale czy karta czy dysk = wieczne awantury
skoro producenci robią to i to to musi być OK
ja mam na kart kamerę jak i na dysk, zero problemu, na chwilę obecną wole na dysk.
Ja bym dysku nie wziął - jest dużo bardziej awaryjny podczas pracy(co nie oznacza, że musi się zepsuć oczywiście ale szansa jest większa) od karty sd jeśli chodzi o wstrząsy... Ponadto wysokie i niskie temperatury źle wpływają na pracę dysków - dodatkowo wnoszą one niewielkie wibracje, szumy i podwyższają temperaturę całości....
PS: na karcie sandiska(-20 +80) robiłem np fotki nieba przez 40min; przy -23C ... dysk by umarł w takich warunkach.
Co do żywotności kart i dysków to widziałem, że niektórzy producenci kart pamięci dają dożywotnią gwarancję - na dyski twarde takich gwarancji nie dają.
Ja widziałem różne bzdury
)) To, że producenci podają .... to oznacza, że przy "normalnym używaniu karty" ma ona tak długą gwarancję - poza tym to tez trik marketingowy, za 5 lat ta karta będzie mieć śmiesznie małą pojemność i sam ją wywalisz do kosza.
PS:Liczba zapisu pojedynczej komórki dysku ma większą niezawodność niż pamięci flash. Stałe nagrywanie w te same miejsca dość szybko niszczy ... zamęczyłem "wieczyste" flashe ...
Co do baterii i zamienników - najważniejsze gdzie zrobili ogniwa, a nie gdzie "złożyli" baterie. Mam dwie baterie - oryginał i zamiennik - oryginał Japan, zamiennik China. Ogniwa produkowane w tym samym miejscu. Baterie użytkowane 7 lat(na zmianę) - są w takim samym stanie zużycia.
Mam pytanie odnośnie nagranych pastelowych kolorów(wg niektórych). Czy macie wykalibrowany monitor/TV? Nakręciłem ostatnio na działce w pochmurny dzień trochę zwierzyny, odtwarzam w domu na TV - zieleń "oczojebna" ... Zmieniłem ustawienia TV na ustawienia skalibrowane podane w internecie - w moim subiektywnym odczuciu, zieleń i pozostałe kolory zrobiły się prawidłowe.