Tokar, zapraszam Cię jeszcze do zapoznania się z kamerami HDR-CX690E i HDR-CX700VE; pod względem takich parametrów jak obiektyw, przetwornik, mikrofon, stabilizacja obrazu, ręczna regulacja obrazu itd. należą do tej samej (najwyższej) klasy, co HDR-CX560VE; a głównym dodatkowym wyposażeniem jest elektroniczny wizjer.
Tutaj pojawia się pytanie o
przydatność wizjera. Myślę, że większość rzeczy można spokojnie skadrować używając dużego ekranu LCD; wizjer natomiast przydaje się głównie w ostrym słońcu, aczkolwiek jeśli zakupisz kamerę z wizjerem z czasem będziesz go używał dużo częściej - według mnie jest wygodny w użyciu.
W poniższej dyskusji opisywałem różnice pomiędzy tymi dwoma modelami; wniosek był taki, że korzystniejszy jest wybór HDR-CX700VE:
http://www.hdtv.com.pl/forum/sony/77184-sony-cx700veb-czy-cx690e.html
Mam jeszcze jedną ciekawą propozycję, którą jest
HDR-PJ50VE. To kamera HD dobrej klasy z wbudowanym twardym dyskiem 220 GB oraz
projektorem, za pomocą którego możesz bezpośrednio z kamery wyświetlać swoje nagrania np. na ścianie. Cenowo wychodzi taniej od powyższych modeli. Opis tej kamery znajdziesz pod adresem:
HDR-PJ50VE (HDRPJ50VE, HDRPJ50VEB.CEN) : Podstawowe informacje : Aparaty i kamery : Sony
Ostatnia moja sugestia brzmi: poczekaj 2 miesiące
Dlaczego?
W lutym i marcu pojawi się kilka zupełnie nowych modeli kamer Sony. Miały one premierę dosłownie wczoraj na targach CES. Prezentują się naprawdę interesująco - mam dostęp do ich specyfikacji - a nawet, jeśli Cię nie zainteresują, można się spodziewać przeceny kamer z 2011 roku, do których należą m.in. te zaproponowane dotychczas przeze mnie.
Pozdrawiam.