SebaFan,
Przeszukałem forum i przejrzałem temat o obróbce ACVHD. Ponieważ nie wszystko było dla mnie jasne (informacje z różnych wiadomości spowodowały, że mam mały mętlik w głowie) zadałem otwarte pytanie, aczkolwiek w istocie pytanie sprowadza się do tego czy będę musiał przekodowywać materiał do 50i czego (przekodowywania) chciałbym uniknąć.
Rozumiem, że różnice w standardzie kodowaniu sygnału analogowego NTSC i PAL nie będą dla mnie problemem gdyż nie zamierzam odtwarzać sygnału analogowego (z tego też powodu nie zagłębiałem się w poznanie różnić w tym zakresie). Rozumiem, że 50i/60i to różnica w liczbie klatek/s i więcej klatek/s w standardzie 60i traktuję jako plus. Wyczytałem, że nie powinno być problemów z odtwarzaniem materiału 60i na monitorze komputera, gdyż ten wyświetla obraz z częstotliwością 60 Hz (takie znalazłem argumenty). Znalazłem informacje, iż z odtwarzaniem na TV materiału z kamery kupionej w Stanach nie powinno być problemu (głównie argumenty były takie, że większość TV obsługuje NTSC - tutaj rozumiem, że chodziło o sygnał analogowy), ale nie do końca rozumiem jak to się ma do poprzedniego wniosku (dotyczącego monitora) skoro częstotliwości telewizorów to 50 Hz i wielokrotność. Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie (może przeoczyłem), czy do prawidłowego odtwarzania sygnału cyfrowego na TV niezbędne będzie przekodowywanie materiału ze standardu 60 i do standardu 50i ?