Nasze zestawy (wątek zbiorczy)

Witam !

Moze bysmy powrzucali troszke fotek prezentujacych nasze zestawy? Nie chodzi mi tutaj zupelnie o jakies samochwalstwo. Czysta ciekawosc , niech kazdy zaprezentuje poprostu swoj sposob ustawienia, rozmieszczenia poszczegolnych elementow. Moze ktos bedzie mogl sobie cos od nas zciagnac? Moze ktos moze pokazac jakies ciekawe rozwiazanie?

Armani jak już zainstalujesz sprzęt, to chyba założysz swój temat ze świerzmi fotami :)

Jak to założy...? On już założył tylko zapomniał udostępnić:D.... ;) Armanig czekamy z niecierpliwością, tylko powiedz jak nisko moja żuchwa opadnie, bo muszę się przygotować.....:D

Iycon: mam te same wtyki bananowe, sprawdzają się w miarę, bo jak się ich często używa to się rozkręcają...:-x ale tak jak wpinasz raz na rok to są ok...

Jak to założy...? Iycon: mam te same wtyki bananowe, sprawdzają się w miarę, bo jak się ich często używa to się rozkręcają...:-x ale tak jak wpinasz raz na rok to są ok...
Kupiłem je bo kosztowały 6 czy 7 zł. Za tą cenę są ok. Ostatni raz odpinałem kable 5 lat temu, ale teraz szykuję się na zmianę kolumn i będę to robił znacznie częściej, bo nie chce zmieniać amplitunera póki co a muszę z nim pojeździć i zobaczyć jak sobie poradzi z JBL 280/290 i Klipsch RF62/82.

Wysłane z Note 3

Kupiłem je bo kosztowały 6 czy 7 zł. Za tą cenę są ok. Ostatni raz odpinałem kable 5 lat temu, ale teraz szykuję się na zmianę kolumn i będę to robił znacznie częściej, bo nie chce zmieniać amplitunera póki co a muszę z nim pojeździć i zobaczyć jak sobie poradzi z JBL 280/290 i Klipsch RF62/82.

Wysłane z Note 3

A jaki masz ampli bo już 82 i 290 to już kawałek kolumny....?;)

Zauważyliście, że po zmianach odnośnie zamieszczania swoich nowych sprzętów praktycznie nic sie w tym temacie nie dzieje, zarówno tutaj jak i w odrębnych wątkach?

Jestem zwolennikiem raczej stojących kolumn, zresztą tak zostały zaprojektowane. Co do dźwięku to nie powinno mieć chyba znaczenia, ale nie sprawdzałem nigdy jak się to ma w rzeczywistości :) sam możesz porównać
A jak brzmieniowo? Jesteś zadowolony?

No teraz z pełną odpowiedzialnością, po testach mogę stwierdzić że faktycznie podstawowe w pozycji leżącej dużo tracą. Zmieniłem pozycję i dźwięk stał się bardziej soczysty...

Z tego co pisał to jeszcze nie kupił.
Myślę, że jak zrobi salon na gotowo to założy swój wątek i pokaże swoje zabawki i wystrój w pełnej krasie ;-)
80" Sharpa, wieża Marantza, kino z Atoms i do tego projektorek ;-):eek:k::krol: :cool:

Lobos, ekrany będę miał w sumie cztery. Taki jest plan na testy.
Od tych tańszych, do naturalnie droższych. Zależy mi na relacji cena/jakość, a nie na szastaniu pieniędzmi.
Chce mieć fun, a nie chodzić z lupą i doszukiwać się dupereli.
Problem jest jeden, muszę mieć pas rozbiegowy min. 30cm, czyli sam ekran wizyjny będzie gdzieś na środku. Już przeprowadzałem testy i wiem czego chcę. Będę informował na bieżąco.

Dommino, projektor musisz podłączyć pod drugie WYJŚCIE hdmi (nie wejście).
Czyli, tv do jednego gniazda, projekcja do drugiego.
W ampli, ustawiasz z którego gniazda ampli ma korzystać.
Problem się robi jak ampli nie ma dwóch wyjść (hdmi out), w tej sytuacji trzeba się przepinać ręcznie, lub posiłkować się jakimś spliterem.
Kiedyś o tym pisałem, jeszcze jak miałem mój pierwszy projektor.

Ostatnia edycja:
Lobos, ekrany będę miał w sumie cztery. Taki jest plan na testy.
Od tych tańszych, do naturalnie droższych. Zależy mi na relacji cena/jakość, a nie na szastaniu pieniędzmi.
Chce mieć fun, a nie chodzić z lupą i doszukiwać się dupereli.
Problem jest jeden, muszę mieć pas rozbiegowy min. 30cm, czyli sam ekran wizyjny będzie gdzieś na środku. Już przeprowadzałem testy i wiem czego chcę. Będę informował na bieżąco.

Dommino, projektor musisz podłączyć pod drugie WYJŚCIE hdmi (nie wejście).
Czyli, tv do jednego gniazda, projekcja do drugiego.
W ampli, ustawiasz z którego gniazda ampli ma korzystać.
Problem się robi jak ampli nie ma dwóch wyjść (hdmi out), w tej sytuacji trzeba się przepinać ręcznie, lub posiłkować się jakimś spliterem.
Kiedyś o tym pisałem, jeszcze jak miałem mój pierwszy projektor.

Armanig tylko pamiętaj, że z tymi tańszymi na początku jest wszystko ok, ale dopiero po kilku miesiącach wychodzą pierdoły, które człowieka mogą wyprowadzić z równowagi...:sad: Ponadto zwróć uwagę czy ekran który wybierzesz będzie posiadał trigger bo z tego co jak ja szukałem dla siebie nie wszystkie ekrany je miały..

Armanig tylko pamiętaj, że z tymi tańszymi na początku jest wszystko ok, ale dopiero po kilku miesiącach wychodzą pierdoły, które człowieka mogą wyprowadzić z równowagi...:sad:

Dokładnie,ale tak chyba jest z większością telewizorów/projektorów.Na początku jest efekt WOW a później widzimy coraz więcej niedoskonałości.
Ja mam TV który zdobył nagrodę EISA,był zachwycany przez Kikiego jako Ferrari,a już od paru lat widzę w nim wchooy niedoskonałości...;)

Bipo, jak mnie coś wyprowadza z równowagi to idę sobie dziabnąć "setkę", po kilku takich kursach człowiek jakby mniej wymagający się staje.
Damy radę ;)

Armanig Ty pijesz ? :niewiem:;-)

Tak na poważnie (bo jestem zielony w tematach projektorów...)Jak mają się różne ekrany projekcyjne do wyświetlania czerni,kolorów itd...? ;)
Szybkość ruchu czy Hz chyba już od nich nie zależą...

Dziękuje Armaniq ,teraz tylko muszę wybrać ,zmiana TV czy zostaje przy starym i zakupię projektor.

Odwieczny dylemat, są plusy i minusy takich decyzji.
Proponuje jednak pochylić się nad projektorem, na pewno będzie większy efekt "wow".
Sam mam tv 80", ale 120" robi o wiele większą robotę w kinie.
Mimo, że audio jest dla mnie bardzo ważne, to uczciwie przyznam, że wrażenia z Atmosa, nie są porównywalne z tymi przy projektorze.

Przy okazji:
Przy 350cm, minimum dla mnie to 120", to jest opti. Mniej nie wchodzi w grę.
Nie ma mowy o przesycie, a przy 120" można poczuć już magie kina.
Na mnie 90"-100" nie robi już wrażenia, to jest te pare cali więcej od tv, ale 40" więcej to już inna śpiewka.
Dla mnie generalnie lepszym formatem do kina jest 21:9, ten jak wiemy ma inne proporcje.
Te wrażenia kinowe, tzw. "feeling" są moim zdaniem lepsze.
Przy mniejszej przekątnej, z automatu zmniejszamy powierzchnie wizyjną, a przy formacie 21:9 każdy cal na wagę złota.

Dlatego chętnie przytuliłbym ekran 21:9, ale w przekątnej 150", co nam daje powierzchnie 120" przy formacie 16:9.
Do materiału 21:9 rozsuwałbym boczne bordery. Powierzchnia pionowa zostałaby na poziomie 120"-16:9, ale już boki byłyby znacznie szersze. To byłby ideał, ale pomyślimy w przyszłości.
https://www.youtube.com/watch?v=wulwESUENQA

Armaniś,czyli tą 80-tkę puścisz w odstawkę ?
Zwykłą TV (np. Wiadomości ) też masz zamiar oglądać na projektorze ? (przy przyciemnionych żaluzjach/roletach) ;)

Armaniś,czyli tą 80-tkę puścisz w odstawkę ?
Zwykłą TV (np. Wiadomości ) też masz zamiar oglądać na projektorze ? (przy przyciemnionych żaluzjach/roletach) ;)

W żadną odstawkę ;) zawsze pisałem, że tv 80" to już nie zwykły tv, ale jeszcze nie projektor.
Coś pomiędzy, z tym, że dla mnie tv 80" to coś naturalnego, każdy u siebie z takiej odległości powinien mieć taką przekątną. Od wiadomości, poprzez seriale, a kończąc na telemango ;)
Problem polega na tym, że od dziesięcioleci byliśmy przyzwyczajani do mały ekranów, dziś stawiając "Kowalskiemu" takiego kolosa, przez pierwszą godzinę będzie się ślinił, a po tygodniu będzie "pfff, normalka". Przerabiałem to u siebie, od najbliżej rodziny, poprzez znajomych.
Ja już kilkanaście lat temu, wiedziałem, że coś pokroju 70-90" powinno wisieć u każdego "telemaniaka".
Co ciekawe, dziewczyny, czyli teoretycznie osoby którym lotto na czym oglądają, same bardzo pozytywnie komentują seanse ;)
Nikt jeszcze nie stwierdził, że tv jest za duży, a jak czytam na forum tematycznym (czyli generalnie w miejscu gdzie większość powinna kumać czacze), że taki tv jest za duży, to ręce opadają i nie chciałbym, aby takie osoby radziły też innym. Szczególnie, że za każdą publiczną radą idą często czyjeś pieniądze.

W tym Benq (dla przykładu), fajne jest to, że lampy są tanie, więc kompletnie mi nie zależy ile będzie użytkowany, czasy gdzie lampa kosztowała 1/2 projektora już minęły. Tutaj, nawet po 1-2 latach intensywnego użytkowania nie będzie płaczu, wrzuci się nową lampę za parę stówek i po krzyku.

Do góry