Co do dynamiki to wszystko zależy od nagrania. Jak jest bdb to dynamika jest super. Jak nagranie jest słabe to bardzo siada ten element przekazu i rzeczywiście można usnąć

Mnie przekonała piekna, leciutko ocieplona barwa dźwięku z tego zestawu. Słuchałem CA i Rotela w podobnej cenie i nie brzmiały tak przyjemnie. Dużo słucham rocka i nad potrafi postawić gitarę elektryczną i wokal obok siebie na pierwszym planie. W CA i Rotelu gitarzysta zawsze był w cieniu, razem z resztą zespołu. Interpretacja NADa sprawia że mocne szarpnięcie strun w najniższych tonacjach potrafi zatrząść szkalnkami. Znaczenie miało też coś co nazwałem sobie "melodyjnością" - takie zespojenie i wypełnienie dźwięków (nie mylić z brakiem rozdzielczości bo jej napewno nie brakuje) Dzięki temu gitarowe solówki solidnie podnoszą ciśnienie

u sąsiadów też

)))) Słuchałem też na wzmaku 315bee i moim zdaniem nie pasuje do MA, ponieważ daje już za dużo tego ciepłego. Zaznaczyć muszę że było to w innym sklepie i mogła mieć na to wpływ akustyka pomieszczenia, kable itp.
Co do zmiany kolumn to ciekawe były dwa modele:
B&W 684 oraz Kef IQ7 - mniej mi się podobała ich barwa i sposób grania najniższych rejestrów a bardziej stereofonia.